HABERLER>GÜNCEL
23 Temmuz 2024 Salı - 08:34

Sıcak hava dalgasında ekmek kavgası: İnşaat işçileri için acil çağrı!

Sıcak hava sebebiyle inşaat faaliyetleri başta olmak üzere açık alanda yapılan ve efor gerektiren çalışmalar çalışanlar için ciddi tehditler oluşturuyor. İnşaat işçilerinin çalışma koşulları hakkında değerlendirmelerde bulunan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hasan Kırlangıç “. Bayıltıcı sıcaklar dediğimiz dereceler bütün sağlık koşullarını etkileyen şeyler. Kademeli çalışma yapılabilir mi? Evet yapılabilir. 12’de paydos edip 16:00’da bir işe başlasa, 3’te paydos edilebilse… Edilebilir mi? Edilebilir. Ama patronların işine gelir mi bu? Hayır” dedi.

Sıcak hava dalgasında ekmek kavgası: İnşaat işçileri için acil çağrı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye’de geçmiş yıllara oranla yaşanan yüksek hava sıcaklıkları sonrası vatandaşlar zor günler yaşarken, süreçte en fazla zorluk yaşayanlar dışarıda çalışmak zorunda kalanlar olmuştu.

Özellikle günün öğle saatlerinde 45 dereceleri bulan sıcaklıklarda çalışmak zorunda olan sektörlerin başında gelen inşaat işçileri de hayatta kalma mücadelesi veriyor. Gerek ağır iş koşulları gerekse hayati risk taşıyan alanlarda çalışmaları inşaat işçilerini ve yakınlarını tedirgin ederken, bir de üzerine eklenen sıcak hava olayları isyan ettirmiş durumda.

İnşaat emekçilerinin iş koşulları hakkında değerlendirmelerde bulunan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hasan Kırlangıç,  inşaat işçilerin modern dönemin köleleri olduğunu belirtti.

KURULU DÜZENLERİNİN BOZULMASINI İSTEMEZLER
İnşaat çalışma saatlerinde bir düzenleme talebi olup olmadıklarının sorusuna yanıt veren Kırlangıç, “Akdeniz bölgesini düşünelim.  Hava sıcaklığını herkes tahmin edebiliyordur. Bayıltıcı sıcaklar dediğimiz dereceler bütün sağlık koşullarını etkileyen şeyler. Kademeli çalışma yapılabilir mi? Evet yapılabilir. 12’de paydos edip 16:00’da bir işe başlasa, 3’te paydos edilebilse… Edilebilir mi? Edilebilir.  Ama patronların işine gelir mi bu? Hayır. Çünkü akşam mesailerini bu sefer uzatmış olacaklar.  Bunun dışında zaman kaybı var. Biliyorsunuz artık inşaatlar da fabrika gibi işte otomatik üretim yapar duruma geldi. Seri üretim yapılacak boyutta olduğu için böyle şeyler işine gelmez. Bir defa zaten ahlak boyutundan çıkmış bir inşaat patronlarından bahsediyoruz Türkiye'de.  Düşünün her gün bir tane arkadaşımızı kaybetmemize rağmen istatistiklerimize baktığında hala bunun önlemini almayan inşaat patronlarından bahsediyoruz. Hala bunu cezalandırmayan bir hükümetten bahsediyoruz. İşlerine hiçbir şekilde gelmez. Kurulu düzenlerin bozulmasını istemezler” ifadelerini kullandı.

12 AY ÇALIŞIP 10 AY MAAŞ ALIYORUZ
İşçilerin düzenli maaş alamadıklarını da vurgulayan Kırlangıç, “İnşaat 12 ay çalışıyor ama 10 aylık maaş alır.  Çünkü  işyerinden ücretini alamadığında  3-4 gün orayı bekliyor. Ha bugün ha yarın… O verilmiyor. İster istemez 4-5 günü de iş aramaya gidiyor.  Düşünün bir ayda 10 günü gitti. Yevmiye usulü ile çalıştığını düşünün… Bir ev kirası gitti.  O yüzden de iş güvencemizin de olmadığı bir sektörde yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

SICAK HAVADA ÇALIŞMAK BİLE…
Mücadelelerinin devam edeceğini belirten Kırlangıç, “İnşaat işçilerini Modern dünyada kölelik koşullarında çalışan işçiler olarak tanımlayabiliriz. Yani düşünün mesela birçok  inşaatta teknolojinin değişmesine rağmen inşaat işçisi hala her o kölelik koşullarında çalışmak zorunda kalıyorlar. Modern dünyada kölelik koşulları… Sıcak havada bir çalışması bile kölelik koşuludur maalesef.  İnşaat işçisi, inşaat sektörü aslında Avrupa'nın birçok yerinde ağır iş koludur. Bizim de normalde kanunlar yani ağır iş olarak görünür ama maalesef uygulamada böyle değil.  Taleplerimizden biri de budur. Sendikamız bu konuda  örgütlenerek iş cinayetlerine son verene kadar mücadelesini sürdürecek” dedi.

 
Zabıta memuru adaylarının zorlu sınavı
 
Ekonomi Koordinasyon Kurulu bugün toplanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Efsaneye veda!
Mehmet KARABEL yazdı... Efsaneye veda!
Zehir tacirlerine 16 ilde darbe!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 16 ilde uyuşturucu madde imalatçılarına ...
Kuzey Marmara Otoyolu'nda feci kaza: 1 ölü
Kuzey Marmara Otoyolu'nun Beykoz kesiminde lastiği patladığı için emniyet ...
 
Oğulları rehin almıştı... Anne-baba kurtarıldı!
Ankara'da uyuşturucu bağımlısı olduğu öğrenilen kişi, anne ve babasını ...
Mordoğan'da yıkıma işletme engeli... 'Demir kazık' direnişi!
Karaburun Mordoğan’da Akdeniz foklarının yaşam alanı olan Ayıbalığı Koyu’na ...
Bir aile kazada yok oldu!
Adana'da baraj gölüne düşen otomobilde aynı aileden 4 kişinin öldüğü kaza ...
 
Atatürk Anıtı'nı baltayla saldırmıştı: Ben Mesih'im!
Kayseri'de Atatürk Anıtı'na saldıran dayı ile yeğenin duruşmasına devam ...
Minibüsçüler arasında taşlı sopalı kavga!
Adana'da bu kez minibüs şoförleri taşlı sopalı kavgaya tutuştu. Yolcular ...
'Kuyu 10' operasyonunda 6 tutuklama
Karabük merkezli 3 ilde düzenlenen 'Kuyu-10' operasyonunda elebaşılığını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva