HABERLER>GÜNCEL
22 Kasım 2011 Salı - 08:37

SHÇEK’ten öncü uygulama

SHÇEK İzmir İl Müdürlüğü'nün, koruyucu aile sayısını artırmak amacıyla düzenlediği çaylı kurabiyeli ev toplantıları sayesinde 43 çocuk daha yuvaya kavuştu

SHÇEK’ten öncü uygulama

İZMİR - Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) İzmir İl Müdürlüğü, koruyucu aile sayısını artırmak için önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Ev toplantıları düzenleyen SHÇEK, gelenlere kurabiye ikram edip koruyucu aileliği anlattı. Yeni Asır’ın haberine göre 2 ayda 20 koruyucu ailenin evinde yapılan toplantılarda, eş, dost ve akrabalar davet edildi. Bu sayede 2 ayda 43 çocuk sıcak yuvaya kavuşturuldu. Türkiye'de ilk defa uygulanan ev toplantılarını hayata geçirdiklerini belirten İl Müdürü Zekeriya Ertaş, "43 aile daha koruyucu aile oldu. İzmir, en fazla koruyucu aile sayısıyla Türkiye'de ilk sırada yer alıyor. Ev toplantılarımız da Türkiye'ye örnek olacak" diye konuştu.
 
EN ETKİLİ YÖNTEM
SHÇEK İzmir İl Müdürlüğü'nün koruyucu aileler üzerinde yaptığı araştırmada, ailelerin ikna olmasında, broşür, reklam, film ve tanıtım çalışmalarındansa, en etkili yöntemin eş dost tavsiyesi olduğu ortaya çıktı. Müdürlük bunun üzerine evlerde 'Koruyucu Aile Geliştirme Toplantıları' düzenlemeye karar verdi. Daha önce koruyucu aile olan çiftlerin evlerinde düzenlenen akşam 19.00'daki çay toplantılara, eş dost ve komşular davet edildi. Bir psikolog ve sosyal hizmetler uzmanın katıldığı toplantılarda kurabiye ve çay eşliğinde, koruyucu aile olmanın şartları anlatıldı.
Eylül ayından bu yana 20 koruyucu ailenin düzenlediği, sosyal hizmet uzmanlarının katıldığı çay saatlerine 120 aile katıldı. Çay toplantısında koruyucu ailelerin mutluluklarından çok etkilenen 43 aile, koruyucu aile olmak için SHÇEK İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Ertaş, "Bu müthiş bir uygulama. Bu yöntem reklam ve diğer tanıtım çalışmalarımızdan çok daha başarılı oldu" derken, çay toplantıları düzenleyen koruyucu aileler ise, "Koruyucu aile olmak isteyen, bizim mutluluğumuzu görmek isteyen herkesi çaya bekliyoruz" dedi. İzmir'de geçtiğimiz yıl 199 ailenin 223 çocuğun koruyucu ailesi olduğunu bu yıl ise 213 ailenin 243 çocuğa koruyucu aile olduğunu belirten Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekeriya Ertaş, şu bilgileri verdi:
 
İZMİR İLK SIRADA
"Bugüne kadar tanıtım filmleri, afiş ve broşürler hazırladık. 240'a ulaştık. Her ne kadar İzmir koruyucu ailede Türkiye'de ilk sırada yer alsa da, yeterli görmedik. Ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Koruyucu aileler üzerinde bir anket yaptık. Anket sonucunda tanıtım ya da reklamdan ziyade, koruyucu aile olan evebeynlerin eş ve dosta tavsiyesi ve örnek olmasıyla gerçekleştiğini öğrendik. Bunun üzerine koruyucu ailelerle tanıtıcı ev toplantıları düzenlemeye başladık. 20 ev toplantısında 120 aileyle görüştük ve 43 başvuru aldık. Yani görüştüğümüz her üç ailenin biri koruyucu aile olmaya karar verdi."
 
"DOĞRU YOLDAYIZ"
"Kısa süredeki bu hızlı artış bizi çok mutlu etti. Bu rakam doğru yolda olduğumuzu gösteriyor" diyen Ertaş, "Şu anda bizim korumamız altında bulunan 410 çocuk bulunuyor. Bunun yaklaşık 300'ü koruyucu aile bakımı altında yaşamaya elverişli özelliklere sahip" dedi. Yeni dönemde koruyucu aile sayını artırmak için tüm muhtarlar, kent konseyleri gibi yerel düzeydeki temsilcilerle toplantı düzenlemeyi planladıklarını belirten Ertaş, "Önümüzdeki ay Ege Üniversitesi Hastanesi'ndeki hemşirelerle tanıtım toplantısı yapacağız. Bir sosyal hizmetler uzmanı ve bir psikoloğun katıldığı ev toplantılarında, koruyucu aile ilgili yönetmelikler, sık karşılaşılan sorunlar ve merak edilenler ele alınıyor. Haftada 2-3 gün ev toplantısı gerçekleştiren uzmanlar, çalışan aliler için gecenin geç saatlerinde bile ziyaret gerçekleştiriyorlar" dedi.
 
Koruyucu aile nedir?
Koruyucu aile sistemi, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakılamayan çocukların, kısa veya uzun süreli olarak bakımlarını üstlenen aile ya da kişilerin yanında, devlet denetiminde yetiştirilmeleri olarak tanımlanıyor. Bu hizmeti veren aile ya da kişilere "koruyucu aile" deniliyor. Koruyucu aile bakımı, çocuğa sağladığı aile ortamı çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önem taşıyor. Sosyal Hizmetler Kurumu'nun bakımının çocuk üzerindeki etkilerine yönelik yapılan araştırmalar, bu bakım türünün çocuğun gelişimini bazı yönlerden eksik tamamlamasına da yol açtığını ortaya çıkmıştır. Koruyucu aile hizmetinde amaç, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak çocuğun bu dönemi örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır.(Yeni Asır)
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
edip 22 Kasım 2011 Salı 13:18

aynı ilgi ve duyarlılığı yaşlılarımız için de bekliyoruz..Shçek e bağlı huzurevi ve yaşlı bakımevlerinin iyileştirilmesi gerekiyor.yaşlılarımıza daha iyi hizmet ve bakım verilmelidir.Kurum yöneticileri bu konuda daha duyarlı ve aktif olmalıdır.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de damat dehşeti!
Gültepe’de Mehmet Elitaş, bir süredir ayrı yaşadığı eşi Aylin Elitaş'ı ...
15 aylık bebek ve annesi soba kurbanı oldu‎
Karabağlar’da, 26 yaşındaki anne Tuğba Can ile 15 aylık oğlu Doruk Ege ...
Kilise önünde ateş etme davası başladı
Alsancak’taki Diriliş Kilisesi önünde misyonerliğe tepki gösterip kuru ...
 
Sol görüşlü oğlu için yine ortaya çıktı
İzmir'de, Marmaris'e tatile gideceğini söyledikten sonra aşırı sol görüşlü ...
Kozinoğlu, ölmeden önce mektup bırakmış
Silivri Cezaevi'nde yaşamını yitiren Oda TV davasının tutuklu sanığı MİT ...
Büyük ustanın evlat acısı
Halk ozanı Rahmi Saltuk’un oğlu Baran Saltuk, beşinci kattaki evlerinin ...
 
Muhtarlık binasında yanarak öldü
Torbalı’da ahşap olan köy muhtarlık binasında çıkan yangında, binada kalan ...
Tunceli'de 80 PKK'lıya yönelik operasyon yapıldı
Tunceli’de kış üstlenmesi yapmak için Aliboğazı Vadisi ve Kinzir Ormanları’na ...
Lou Jain'in kaçak iskelesi yıkıldı
İnciraltı Levent Marina sınırları içerisinde geçtiğimiz yıl hizmete giren ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva