HABERLER>DÜNYADAN
20 Ocak 2012 Cuma - 18:40

Sarkozy'den Başbakan Erdoğan'a mektup

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Fransa kanunlarınca tanınan soykırım inkarlarını cezalandıran yasa tasarısı ile ilgili mektup yazdı.

Sarkozy den Başbakan Erdoğan a mektup

Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından gazetecilere dağıtılan mektupta Türkiye- Fransa ilişkilerine büyük önem verdiğini belirten Sarkozy, Fransa’nın iki ülke arasındaki diyaloğun devam ettirilmesi yönünde hareket etmeye hazır olduğu vurgulandı. Sarkozy mektupta şunları yazdı:
 
"Sayın Başbakan, Sizin gibi ben de, ülkelerimizin tarih boyunca oluşturdukları ilişkilere çok büyük bir önem veriyorum ve ortak menfaatlerimizin karşılıklı anlayışında ilerlemek için diyalogumuzu devam ettirmeyi arzu ediyorum. Geçtiğimiz 22 Aralık’ta Ulusal Meclis, Fransa kanunlarınca tanınan tüm soykırımların inkarının cezalandırılmasını öngören parlamento kökenli bir yasa önerisini onayladı. Senato, birkaç gün içinde aynı metin üzerinde görüşecek.
 
Bu önerinin kabul edilmesinin Türkiye’de anlaşılmayabileceğinin bilincindeyim. İşte bu nedenle, bir şeffaflık ve dostluk anlayışı içerisinde, aşağıdaki unsurları bilginize sunmak istiyorum.
 
Her şeyden önce Fransa’da ve Fransa vatandaşlarına uygulanacak bu yasanın amacı, atalarının yaşadıkları gerçeklerin inkar edildiği duygusunu çok uzun bir süredir içlerinde taşıyan ulusal topluluğumuzun üyelerinin anılarını korumak ve onların yaklaşık 100 yıl önce açılmış yaralarını kapatmalarına yardımcı olmaktır. Bu yasa aynı zamanda, yaralanmış tüm hatıraların korunmasını da sağlayacaktır. Bu girişim, ırkçı veya yabancı sevmez sözlerin cezalandırılmasını hedefleyen hukukumuzun genel bir hareketi çerçevesinde yer almaktadır. Bu metnin kaleme alınmasında hiçbir şekilde ne bir halk, ne de bir devlet özel olarak hedef alınmıştır.
 
Bu metnin yazarları da bu konuya dikkat etmişlerdir. Zira onlar, Osmanlı İmparatorluğu’nun ortadan kalkışı ve Birinci Dünya Savaşı esnasında Türk halkının yaşadığı acıları da bilmektedirler. Hafıza çalışılmaları, trajik olaylar söz konusu olduğunda daima karmaşık ve acılı konulardır. Fransa, zenci köle ticaretindeki sorumluluğunu üstlenerek, Fransa Yahudilerinin veya işgal esnasında Fransa’ya yerleşen Yahudilerin toplama kamplarına gönderilmelerine Fransız devletinin katkısını tanıyarak, görevi olduğunu düşündüklerini, sıkıntı çekmeksizin yerine getirmiştir.
 
Bizzat ben de 2007’e Cezayir topraklarındaki Konstantin’de Cezayir’deki Fransız sömürgeciliğin kör hoyratlığını resmi olarak dile getirdim. Türkiye’nin ülkelerimizi ve halklarımızı birleştiren ortak menfaatler konusunda önlemler alması temennisinde bulunuyorum.
 
Her iki tarafa da fayda sağlayan ve Dünya Ticaret Örgütü’nün ve Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının kuralları içinde yer alan ticari alışverişlerimizin ve yatırımlarımızın öneminden başka, PKK’ya karşı mücadeledeki işbirliğimizin niteliği ve özellikle Ortadoğu’da olmak üzere krizlerin yönetimi konusundaki faaliyetlerimizin koordinasyonunun ortaya koyduğu katma değeri de kastediyorum.
 

Aynı zamanda, Atlantik Paktı çerçevesindeki ve Türkiye’nin 2015’te dönem başkanlığı yapmasını Cannes Zirvesi esnasında beraberce karalaştırdığımız G20 bünyesindeki işbirliğimizin zenginleştiğini de kastediyorum. Dost ve müttefik iki ülke arasında olması gerektiği şekilde mantığı üstün kılabilmemizi ve diyalogumuzu korumayı temenni ediyorum. Fransa’nın bu yönde hareket etmeye tümüyle hazır olduğunu biliniz. En derin saygılarımın kabulünü dilerim". (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
EKOLİİİ 20 Ocak 2012 Cuma 21:51

SARKOZY....AL O MEKTUBU MÜSAİT BİYERİNE YAPIŞTIR..:)

Yorumu oyla      13      7  
CİHAN 20 Ocak 2012 Cuma 21:06

SAYIN BAŞBAKANIM ALLAH SİZİ BASIMIZDAN EKSİK ETMESİN.

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'nin Rodos Başkonsolosluğu'na saldırı
Yunanistan'ın Rodos Adası'ndaki Türk Başkonsolosluğu'na kimliği belirsiz ...
'Özgürlük'te Türkiye'nin karnesi açıklandı!
Demokrasinin geliştirilmesi çağrısıyla kampanyalar düzenleyen düşünce ...
Türk düşmanı başkan adayından şok karar
Türkiye'ye yönelik sözleriyle tartışma yaratan Teksas Valisi Rick Perry'nin, ...
 
AB’den Hrant Dink tepkisi: Katiller korundu
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Hrant ...
Çıplak poz verdi, artık ülkesine dönemiyor!
Kadınlara uygulanan baskıyı semobolik olarak protesto etmek amacıyla Fransız ...
Angelina Jolie dördüncü bebeğine hamile
Dünyaca ünlü yıldız Angelina Jolie'nin dördüncü bebeğine hamile olduğu öne sürüldü
 
Guardian: Peki, Erdoğan da tutuklanacak mı?
Guardian yazarı Timothy Garton Ash, Fransa'da 1915 olaylarının 'soykırım ...
Netanyahu'dan Türkiye'yi kızdıracak hamle
İlk kez bir İsrail başbakanı, Kıbrıs Rum kesimini ziyaret edecek. İsrail ...
Kuş gribi can aldı
Vietnam’da iki yıl aradan sonra ilk ölüm vakası gerçekleşti ve 18 yaşındaki ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva