HABERLER>SAĞLIK
18 Ağustos 2010 Çarşamba - 00:00

Salgının adı bulundu

Havadan bile bulaşabilen bir virüsün neden olduğu gözde kanlanma ve kaşınma ile başlayan ’‘kırmızı göz’’ hastalığı, salgın halinde büyük bir soruna dönüşebilir. ’

Salgının adı bulundu

Havadan bile bulaşabilen bir virüsün neden olduğu gözde kanlanma ve kaşınma ile başlayan ’‘kırmızı göz’’ hastalığı, salgın halinde büyük bir soruna dönüşebilir. ’
 
Bunu engellemenin en önemli yolu ise, hijyene dikkat etmek.
 
Op. Dr. Mustafa Temel, pek çok hastalıkta ortaya çıkabilen ama özellikle yaz aylarında gözde enfeksiyonlara neden olan bakteri ve virüslerle kendini gösteren ’‘kırmızı göz’’ hakkında bilgi verdi.
 
Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan alerji ve enfeksiyonlar, gözlerde kanlanma ve yanma gibi şikayetlere neden olmaktadır. ’“Kırmızı göz’” olarak adlandırılan hastalığa çoğu zaman virüsler veya bakteriler neden olmaktadır. Aşırı sıcaklar nedeniyle de, bu mikroplar hastalığın bir salgın haline dönüşmesine zemin hazırlamaktadır.
 
Havuz suyu gözde enfeksiyona neden oluyor
Vücut direncinin düşük olduğu kansızlık, diyabet, ileri zayıflık, zayıf hijyen şartları gibi durumlar enfeksiyona yakalanma olasılığını artırmaktadır. Enfeksiyon da, gözde kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler ile ’‘kırmızı göz’’e zemin hazırlamaktadır. Aşırı sıcakların yaşandığı bu dönemde, hastalarda enfeksiyonun bütün belirtileri artmaktadır. Sulanma, kızarıklık, çapaklanma, kapaklarda şişlik, yanma, batma, kaşıntı, ışıktan rahatsızlık, en çok görülen belirtilerdir. Hastalığın ortaya çıkmasında deniz-havuz teması, ortak malzeme kullanımı, yakın temas önemli yer tutmaktadır. Lens kullanımı da hastalık riskini artırır. Özellikle renkli lensler ya da lenslerin uyurken çıkarılmaması, kontakt lens kullanımı da risk faktörleri arasında yer almaktadır.
 
Yazın göz alerjileri ’‘kırmızı göz’’ riskini artırıyor
Bahar ve yaz aylarında sık görülen göz alerjilerinde, gözde kızarıklık ile birlikte kaşıntı da ortaya çıkmaktadır. Sulanma, batma, bazen kapaklarda şişlik, ilerleyen vakalarda çapaklanma da görülmektedir. Gözde enfeksiyon, hem yerleşim ve hem de enfeksiyon nedeni olarak çok çeşitlidir. Kapaklarda, konjonktivada, korneada ve göz içinde çeşitli şekillerde görülebilir. Enfeksiyona neden olan bakteri ve virüslerin dışında; mantar ve parazitler de etkili faktörlerdir.
 
Rüzgarda kalmamaya özen gösterin
Gözde yabancı cisim de ’‘kırmızı göz’’ hastalığına neden olan faktörler arasındadır. İnşaat, metal ve ağaç işleri yapan kişilerde bu sorun daha çok ortaya çıkmaktadır. Rüzgar da, yabancı cisimleri taşıyıcı özelliğe sahip olduğu için göze temas eden cisimler nedeniyle; kızarıklık, batma, sulanma gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Yabancı cisimler bazen çıplak gözle bile görülebilir. Erken müdahale edilmezse ikincil enfeksiyonlar da gelişebilir ve çapaklanma şikayeti başlar.
 
Enfeksiyon riskine karşı hijyen!
Enfeksiyon söz konusu olduğunda başkalarına bulaşmayı önlemek açısından temizliğe dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak, ortak malzeme kullanmamak çok önemlidir. Ortak kullanım alanlarında hijyene dikkat etmek gerekir. Tedavide duruma göre antibiyotikli damlalar ve merhemler, suni gözyaşı damlaları, antialerjik damlalar, gerekli durumlarda kortizonlu damlalar, bazen sistemik ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak bilinçsiz ilaç kullanımından kaynaklanan sorunlar kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Gerekli olmayan bir durumda kortizon kullanımı, hastalığı tedavi etmeyeceği gibi artmasına neden olarak, görme kaybı gibi sonuçlara da yol açabilir.(Habertürk)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanserle mücadele sanıldığı kadar pahalı değil!
İngiliz Lancet dergisine göre; markalı ilaçlar yerine patentsiz ilaçlar ...
Aşırı sıcakta felç riski
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı ...
Ani ısı değişikliği felç yapabilir!
Yaz aylarında dışarıdaki sıcak, bina içindeki klimalı ortamdan kaynaklanan ...
 
Bebek mamasında GDO’’ya geçit yok
GDO'lu ürünlere Eylül sonundan itibaren etiketleme zorunluluğu getiriliyor. ...
İzmir’’de ’‘kırmızı alarm!
Neredeyse Ege Bölgesi’’nin tamamının kan ihtiyacı karşılayan Bornova’’da ...
Korkutan süper mikrop: İlaca dirençli!
Uzmanlar, en güçlü antibiyotiklere karşı bile dirençli olan yeni bir süpermikrobun ...
 
Domuz gribi kabusu bitti!
Dünya Sağlık Örgütü, aylarca tüm dünyayı etkisi altına alan domuz gribi ...
Ölü omurilik sinirleri canlandı!
Amerikalı araştırmacılar farelerde omurilik zedelenmesi ardından ihtiyari ...
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığına dikkat!
Tüp bebek tedavisinde 3 ya da daha fazla sonuç alınamaması halinde ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva