HABERLER>DÜNYADAN
23 Kasım 2011 Çarşamba - 10:22

Rus donanması Suriye sularında

Moskova 3 savaş gemisini Akdeniz’e göndererek Batı’ya gözdağı verdi. Şam yönetimi, ‘Rus savaş gemileri koruyucu devriye görevi yapacak’ dedi.

Rus donanması Suriye sularında

Suriye’de askeri müdahaleye şiddetle karşı çıkan Rusya üç savaş gemisini bu ülkenin karasularına gönderdi. Gemilerin Tartus’a ulaştığını açıklayan Şam yönetimi, “Rus donanması Suriye sularında koruma amaçlı devriye gezecek” açıklaması yaptı.
 
Suriye’de uluslararası baskılara rağmen, 8 aydır süren halk ayaklanmasını şiddetle bastırmaya devam eden Beşar Esad yönetimi, olası bir dış müdahaleyi engellemek için en büyük silah tedarikçisi olan Rusya’nın donanmasına kara sularını açtı. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesinin iddiasına göre Rusya’nın Somalili korsanlar için Akdeniz’e indirdiği 3 savaş gemisinin dün Suriye’nin Tartus limanı açıklarına demirledi. Gemilerde uzman istihbarat birimlerinin ve çok gelişmiş elektronik haberlerşme ve dinleme ekipmanlarının bulunduğu kaydedildi. Haaretz gazetesi, “Rus savaş gemilerinin Suriye sularına gelmesi Moskova’nın Batı’dan Şam yönetimine yönelik bir askeri müdahalesine kesinlikle karşı koyacağının göstergesidir” yorumunu yaptı. Rus Moskovski Komsomolets ise, “Rusya Suriye yüzünden savaşa mı giriyor?” başlığını kullandı. İsim vermeden açıklama yapan Esad’ın danışmanlarından biri de Rus gemilerinin Suriye karasularında koruma amaçlı devriye görevi yapacağını doğruladı.
 
Rus Ria Novosti ajansı Rus denizciler tarafından Tartus limanında çekilen bu fotoğrafı servis etti. İsrail basını, “Moskova Suriye’ye yönelik bir askeri operasyona karşı tavrını açıkça ortaya koydu” diye yazdı.
 
Rusya ile Şam arasında 1971 yılında Tartus limanında Rusya’ya bir deniz üssü açılması için anlaşma imzalanmıştı. Böylece Rusların Osmanlı döneminden beri hayalini kurduğu Akdeniz’e inme hayali gerçek oldu. 50 Rus personelin bulunduğu Tartus üssü SSCB yıkılana dek kullanılmıştı. Ancak Sovyetler yıkılınca başgösteren ekonomik sıkıntılar yüzünden geri plana itilen üs Rus donanmasına lojistik destek sağlamak amacıyla kullanılmaya devam ediyor. Halk ayaklanmasına karşı “Sonuna kadar savaşma” sözü veren Esad, dün göstericilerin üzerine yine silahlı askerleri sürdü. Son 1 gün içinde 23 kişi hayatını kaybetti. Bu arada halkına silah doğrultmak istemeyen Suriye ordusundan onlarca askerin saf değiştirerek Ürdün’e kaçtığı bildirildi. Ürdün Dışişleri Bakanlığı, onlarca Suriye askerinin sınırı yasadışı yollardan geçerek sığınma talebinde bulunduğunu açıkladı.
 
Moskova’dan Şam’a S-300 takviyesi
Suriye’ye yılda 4 milyar dolarlık silah satan Rusya’nın çok gelişmiş radar sistemine sahip olan S-300 füzelerini Şam yönetimine vereceği öne sürüldü. El Kuds El Arabi gazetesinin, Suriye’nin Moskova büyükelçiliği kaynaklarına dayandırdığı iddiasına göre, Şam yönetimine dış müdahaleyi “kırmızı çizgi” olarak ifade eden Rus hükümeti, Suriye hava sahasını koruma altına almak için S-300 füzelerini bu ülkeye konuşlandırmayı planlıyor. 5 dakikada atışa hazır hale gelen S-300 günümüzün en gelişmiş hava savunma sistemlerinden ve balistik füzelere karşı da etkili. Radarları aynı anda 100 hedefi takip edip aynı anda 12 hedefe kilitlenme yeteneğine sahip. Suriye S-330 füzeleri sayesinde İncirlik, İsrail ve doğu Akdeniz’deki donanmalardan atılacak füzeleri tamamen etkisiz hale getirebilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İngiltere'de 23 yıl sonra bir ilk: Gül'e karşılama töreni
Eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'den sonra İngiltere'ye resmi ziyarette ...
Fransa'nın 'sol vicdanı' öldü
Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Francois Mitterrand'ın eşi Danielle Mitterrand ...
Mısır'da hükümet istifa etti
Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından kurulan geçici hükümetin, ...
 
İran'da Türk bayrağına bölücülük suçlaması
İran'da hükümet yanlısı internet siteleri, bir futbol maçında Türk ve ...
Kaddafi'yi pazarlık konusu yaptılar
Hafta sonu yakalanan Seyfülislam Kaddafi, Libya'da pazarlık konusu oldu. ...
Torino, Türk kızı Melek'i konuşuyor
La Repubblica gazetesi: Türk kızının üniversitede dua etme isteği, Torino'yu ...
 
Mısır'daki şiddet, seçimleri tehdit ediyor
Mısır’da Hüsnü Mübarek rejiminin sona erdiği Şubat ayından bu yana yaşanan ...
Yunanistan'da grevler yeniden başladı
Yunanistan’da, Papandreu hükümetinin istifa ederek, yeni bir işbirliği ...
Hindistan'da şiddetli deprem: 5.9
Hindistan’ın kuzeydoğusunda bu sabah Richter ölçeğine göre 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva