HABERLER>GÜNCEL
28 Aralık 2011 Çarşamba - 10:08

Romanlar birlik oldu, mücadele kararı aldı!

Kent yenilemede öncelikli bölgeler arasında yer alan Ege Mahallesi'nde yaşayan Roman vatandaşlar kendilerine söz hakkı tanımadığını iddia ettikleri yerel yönetimlere karşı ortak mücadele etme kararı aldı. Mahalle sakinleri, başlatılacak kentsel dönüşüm projelerinde etkin rol oynayabilmek adına dernek kurdu.

Romanlar birlik oldu, mücadele kararı aldı!

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncelikli kent yenileme projeleri arasında ilk sırada yer verdiği Ege Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm sürecinde taleplerini ortaya koymak adına örgütlü hareket etme kararı aldı. Egeli Sabah’tan Fırat Soylu’nun haberine göre, yıllardır dile getirdikleri sözlere yerel yönetimlerin kulak tıkadığını iddia eden mahalle halkı, mücadelelerini tek bir çatı altında sürdürmek için, 'Ege Mahallesi Kent Sorunları, Kültür ve Yardımlaşma Derneği'ni kurdu. Kuruluş amacı bakımından İzmir'in ilk ve tek 'kentsel dönüşüm' derneği olma özelliği de taşıyan oluşum ilk iş olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kapısını çalacak. Yaklaşık bin hanenin yaşadığı Ege Mahallesi'nin kentsel dönüşüm taleplerini iletecek olan Dernek, Kocaoğlu'ndan 2009 yerel seçimleri öncesinde verilen 'yerinde kentsel dönüşüm' sözünü tutmasını isteyecek.
 
Kent dönüşümünde öncelikli yer
Geçtiğimiz ay kurulan ve ilk yönetim toplantısını da geçtiğimiz günlerde yapan Ege Mahallesi Kent Sorunları, Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin kurucu üyelerinden Cumhur Yetişir, yıllardır gündemde olan kentsel dönüşüm konusunda hala bir adım öteye gidilemediğini belirterek, "Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, her fırsatta buraların yerinde kentsel dönüşümle yapılacağını söylüyor. Ama seçimlerin üzerinden üç yıla yakın bir zaman geçti hala ortada bir proje yok. Ne olacağını biz de bilmiyoruz" dedi. İzmir'de kent yenileme denildiğinde akla ilk gelen yerin Ege Mahallesi olduğunu, ancak mahalle halkının bile sözde proje hakkında hiçbir bilgisi olmadığını dile getiren Yetişir şöyle konuştu;
"Kentsel dönüşüm yapılacak ama ne olacak, nerede olacak, kimler yararlanacak kimse bilmiyor. Bizler bu mahallede yaşıyoruz ama bize nasıl bir yer istiyorsunuz diye soran da yok. Bu yüzden dernekleşme kararı aldık. Artık tek bir çatı altından mücadelemizi sürdüreceğiz Amacımız Ege Mahallesi'ni yaşanabilir bir bölge haline getirmek, kentsel dönüşüm projelerinde kurumlar arası görüşmelerde yer almaktır. Bizde görüşümüzü vereceğiz. Gerektiğinde ilgili kurumlarla ortak projeler üreteceğiz, sorunlara karşı pratik çözümler yaratacağız. "
 
"Biz de varız"
Kurulan dernek sayesinde mahalle halkının tek bir çatı altında daha örgütlü olacağını belirten Yetişir, amaçlarının mahalleleriyle ilgili alınacak her kararda kendilerinin de taleplerini iletmek olduğunu söyledi. Bugüne kadar birlikte hareket edemeyen mahallelinin, yerel yönetimler tarafından görmezlikten gelindiğini savunan Yetişir, "Koca bir mahallenin tek tek belediye ile muhatap olması çok zor. Bunun yerine biz de bu derneği kurduk. Artık konuyu yakından takip edeceğiz. Kim ne yapıyor, kimler bu işin içinde bunları göreceğiz. Mahallemizle ilgili alınacak her kararda bizim de sözümüzü söyleyeceğiz. Bizleri sadece oy olarak görenlere karşı, 'biz de varız' diyeceğiz" dedi. Dernek olarak ilk işlerinin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na gitmek olacağını belirten Yetişir, etkin bir sivil toplum kuruluşu gibi çalışacaklarını belirtti. Yetişir, gereken durumlarda tepkilerini de ortaya koyacaklarını belirterek, "Eğer bize sorulmazsa eylem yapacağız. Oturma eyleminden, yürüyüşe kadar farklı şekillerde tepkimizi dile getireceğiz" şeklinde konuştu.
 
'Bize de sorsunlar'
Ege Mahallesi Muhtarı Özer Kaleli ise, derneğin mahallenin haklarını korumak üzere kurulduğunu söyledi. Kuruluşu üzerinden bir aydan daha az bir zaman geçmesine karşılık şuana kadar 200'den fazla kişinin derneğe üye olduğunu belirten Kaleli, "Büyükşehir Belediye Başkanımız yerinde kentsel dönüşüm sözü verdi. Bu sözün tutulacağından şüphemiz yok. Ama bize sormadan da proje hazırlamasınlar. Burada sadece bir evde 10 hane yaşıyor. Şimdi buraya bir ev verilirse diğer dokuz aile nereye gidecek. Bunun yaşanmaması için bizlere danışılması gerekiyor. Aksi taktirde sorunların önüne geçilemez" diye konuştu.
 
Hemşeri derneği gibi olmayacak
Derneğin kuruluşuna öncülük eden Sacit Celayir ise, "Bu mahallede yaşayan Roman vatandaşlar hep dışlanmış. Onlara hak ettikleri gibi davranan olmamış. Yılların verdiği bir eziklik var. Şimdi bu dernek sayesinde bu dışlanmışlığa son vermek istiyorlar. Bu bir hemşeri derneği değil. Kent yönetiminde aktif yer almayı düşünen, sorunları tespit ederek, çözüm yolları üreten bir dernek" şeklinde konuştu. Kendisi aslen Konyalı olan ve Ege Mahallesi'nde oturmayan Celayir, derneğin ilerleyen dönemlerde işsizlik ve sosyal yaşam konularında da çalışmalar yapacağını söyledi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
memduh çınar 6 Ocak 2012 Cuma 07:57

bu mahalemizde kurulan dernek sadece rant ve belediey başkanları yakın olup aman nasıl kendi menfaatlşerim için çalışma yaparız diye kuruldu.Mahallemizde 2006 yılında kurulan roman dernegi vardır ve hizmet vermekte yeni kurulan dernek sadece kendi menfaatleri için kuruldu ayrıca ege mahallesi halkı yeni kurulan dernek ile ilişkisi yoktur bu yeni dernek mahallemizi temsil etmiyor ege mah halkı üye olmadı olmaz da birde bu kurulan dernek roman degil bizler ile alaksı yok bizim mah roman mah dir.

Yorumu oyla      13      6  
İZMİRLİ... 28 Aralık 2011 Çarşamba 16:56

İllede roman olsun...

Yorumu oyla      14      6  
Işık Dikicigil 28 Aralık 2011 Çarşamba 10:19

BELEDİYE BAŞKANIMIZ , SOSYAL BELEDİYECİLİĞİNİZİ GÖSTERİN. BU GÜNE KADAR HEP GÖZARDI EDİLMİŞ BİR KESİMİN SORUNLARINI ONLARINDA MUTLU OLACAĞI ŞEKİLDE ÇÖZÜN. DİKKAT EDERSENİZ GÖÇ ALAN BÖLGELERE ŞİMDİYE KADAR HEP KENDİ DERNEKLERİ VE ÖRGÜTLERİ VE BELEDİYE MECLİSİNDEKİ HEMŞERİCİLİK YÜZÜNDEN İYİ KÖTÜ HİZMET GİTTİ. SADECE BU KESİM HER ZAMAN İHMAL EDİLDİ.

Yorumu oyla      17      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Resmi nikahsız kadını devlet korumayacak
Kadını şiddetten koruma tasarısında tartışma yaratan "yakın ilişki yaşayanlar" ...
Tıkalı baca yaşlı çiftin sonu oldu
Tire’de, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen Bayram Kurteş ...
Flaş! Bir numaralı sanık Seyfi Oktay!
Eski Bakan Seyfi Oktay'ın da şüphelileri arasında bulunduğu "adil yargılamayı ...
 
Keşan müftüsünden ilginç Noel Baba açıklaması
Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri, "Noel baba diye birisi yoktur. Aziz Nicholaos ...
Kargo gemisi yan yattı, 2 gemici kalp krizinden öldü
İstanbul'dan İsrail'e gitmek üzere yola çıkan “Doğu Haşlaman" adlı kargo ...
Bombacıyı dövmesi ele verdi
İzmir'de polis birçok eylemin faili olduğu ileri sürülen genci kolundaki ...
 
Bu fotoğrafları ilk kez göreceksiniz
Kurtuluş Savaşı döneminin en önemli olaylarından biri olan Mustafa Kemal ...
Emine Abla artık ev hanımlarının kurtarıcısı
İzmir’de çeşitli kurum ve kuruluşlarda aşçı ve mutfak şefi olarak çalıştıktan ...
Oda Tv davasında büyük gerginlik
Oda tv davasında Yalçın Küçük Ahmet Şık gerginliği...Duruşmanın Çarşamba ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva