HABERLER>POLİTİKA
6 Nisan 2016 Çarşamba - 11:32

Purçu'dan Romanlar için '8 Nisan' teklifi

Kanun teklifi veren CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu: “8 Nisan Dünya Romanlar Günü, ülkemizde de Dünya Romanlar Günü olarak kabul edilsin. 8 Nisan, Romanlara yönelik önyargıların yıkıldığı, farkındalığın arttığı, dayanışma günü olsun.” dedi.

Purçu dan Romanlar için  8 Nisan  teklifi

Türkiye’nin ilk ve tek Roman milletvekili, TBMM Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Uluslararası Roman Kongresinde alınan kararla kabul edilen 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nün ülkemizde de kabul edilmesi için TBMM’ye kanun teklifi sundu.

CHP İzmir Milletvekili Purçu, kanun teklifi gerekçesinde şu ifadelere yer verdi.

“8 Nisan 1971`de, farklı ülkelerden Romanlar Londra’da bir araya gelmiş, ayrımcılıkla mücadelede işbirliğini teşvik etmek, Romanların sorunlarını tartışmak üzere ilk kez Uluslararası Roman Kongresi toplanmıştır. 1978 yılında 2. Dünya Roman Kongresi 26 ülkeyi temsilen katılanlarla 60 delege ve ek gözlemciyle gerçekleşmiştir. 1990 yılında düzenlenen 4. Uluslararası Roman Kongresi’nde 8 Nisan tarihi "Dünya Romanlar Günü” olarak kabul edilmiştir. 1990 yılından itibaren alınan kararla her yıl 8 Nisan Dünya Romanlar günü olarak kutlanmaktadır. 8 Nisan, 2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından soykırıma uğratılarak katledilen ve sayısı tam olarak bilinmeyen Romanların anısına dünyanın her yerinde yaşayan Romanlara ithaf edilmiştir. “

Roman Milletvekili Özcan Purçu “Türkiye’de yaşayan Roman vatandaşlarımız ülkelerine bağlılığını her fırsatta dile getirmekte, eşit yurttaşlık ve devletin imkanlarından yararlanabilme taleplerini dile getirmektedir. Önyargı, dışlanma ve ötekileştirme ile karşı karşıya kalan Roman vatandaşlarımızın insanca yaşam taleplerini yerine getirmek acil ve önemlidir. Toplumdaki önyargıyı yıkmak ise temel öneme sahiptir.” dedi.

8 Nisan’ın ülkemizde de Dünya Romanlar Günü olarak kabul edilmesinin önyargı ve ötekileştirmeye karşı önemli bir adım ve farkındalık yaratma girişimi olacağını hatırlatan Purçu teklifinde şu ifadelere yer verdi: “Romanların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek, toplumun önyargılarının giderilmesine vesile olmak, farkındalık yaratmak amacıyla 15 yıldan bu yana dünyanın her yerinde kutlanan 8 Nisan Dünya Romanlar Gününün, ülkemizde de “Dünya Romanlar Günü” olarak kabul edilmesi amacıyla, Kanun Teklifi vermiş bulunmaktayım. Dünya Romanlar Günü tek başına Roman kültürünü kutlamakla sınırlı olmayıp Roman vatandaşlarımızın hayatın her alanında yaşadığı baskı ve dışlanmışlık konusunda farkındalık yaratıldığı, birlik ve mücadelenin, yan yana bir arada yaşayabilmenin vurgulandığı bir gündür. Bu gün, ayrımcılığa karşı hareket etmek, politikalar geliştirmek, birlik ve dayanışmanın gücünü ortaya koymak açısından manidardır.

8 Nisanın ülkemizde Romanlar Günü olarak kabul edilmesi teklifi; 8 Nisanda kamu kurum ve kuruluşlarının sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla tören düzenlemesini, “Roman kültürünün tanıtılması ve sorunlarının görünür kılınması” konusunda farkındalık çalışmaları yapmasını içeriyor. 

 
İzmir Milli Kütüphane'nin raflarında yer kalmadı!
 
Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu'na çok sert tepki!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Kaya ‘kamptan’ girdi, ‘terör’den çıktı: CHP’ye sert mesajlar!
İzmir’in 2 ilçesine mülteci kampı yapılacağı iddialarına sert tepki göstererek ...
HDP’li Altan Tan: PKK kayıtsız, şartsız...
HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan: PKK’nın kayıtsız, şartsız silahlarını ...
AK Parti İzmir’i sarsan ölüm
AK Parti İzmir İl Teşkilatı Narlıdere eski İlçe Başkanı Abdülmütalip Savar’ın ...
 
Delican'dan Kılıçdaroğlu'nun sözlerine sert tepki!
Kılıçdaroğlu’nun AK Partililerin Ensar Vakfı'na sahip çıkan tavırlarını ...
Bakan'dan Kılıçdaroğlu'na yanıt: Çirkin ve edep dışı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, CHP Genel Başkanı ...
Kemal Kılıçdaroğlu: Sözlerimin arkasındayım
Gruptaki sözleri başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere AK Partililerin ...
 
Davutoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na sert yanıt
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün grup toplantısında Ensar ...
Erdoğan: Terör, Gezi'den daha büyük tehdit değil!
Erdoğan “Şayet şehit olan güvenlik güçlerimiz ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız ...
Gerilim sonrası ilk buluşma: Arslan Saray'da!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'e tahliye yolunu ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva