HABERLER>GÜNCEL
22 Nisan 2011 Cuma - 13:13

Prof. Doğan'dan dehşet verici iddia

Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği güncel çevre sorunları konulu panele Prof. Dr. Doğan’ın İzmir’de nüklüer atıklar kanazilasyona karışıyor ve gömülüyor iddiası damga vurdu.

Prof. Doğan dan dehşet verici iddia

İZMİR - Bu yıl teması çevre ve sağlık olarak belirlenen 14. Gaziemir Uluslararası Çocuk Şenliği kapsamında “Güncel Çevre Sorunları ve Sağlığımız” konulu bir panel düzenlendi. En güncel çevre konusu olan nükleer santrallerin ele alındığı panelde konunun tarafı bilim adamları çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Gaziemir Atatürk Kültür Merkezi’ndeki, Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem’in moderatörlüğünü üstlendiği panele konuşmacı olarak EÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, EÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilimdalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fethi Doğan ve EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Nurullah Kumru katıldı.

Prof. Doğan’dan dehşet verici iddia
Kendi yaptığı bir araştırmadan bahseden Prof. Dr. Fethi Doğan şöyle konuştu, “İzmir’de nükleer malzeme kullanan 7’si resmi 11 adet özel teşhis ve tedavi merkezi var. Bu merkezlerin radyoaktif atıkları iki türlüdür sıvıdır ve katı. Bu teşhis üniteleri kullandıkları radyoizotopların atıklarını, artıklarını kurşun kaplar içinde İstanbul’daki merkeze göndermek zorundadır. O merkezin arabası dolaşmaz siz göndereceksiniz. Ama yaptığımız araştırmada hiçbirinin göndermediği ortaya çıktı. Katı atıkları biri götürür ağaç altında piknik yaptığınız yere gömer, sıvı atıkları da kanalizasyona atar. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde de böyle. Orada görevli fizik mühendisi bile katıları gömdüklerini sıvıları kanalizasyona attığını söyledi” Prof. Dr. Doğan, radyoaktivitenin iyi amaçlarla kullanılırsa faydalı ama kötü amaçlarla kullanılırsa felaket olacağını da vurguladı. Gaziemirliler’in büyük ilgi gösterdiği panelin ardından Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Maraba, katılımcılara teşekkür ederek plaket sundu.

Panelde ayrıca nükleer santaraller konusunda farkıl görüşler ortaya koyan bilim adamları da konuştu. Panelde diğer konuşmacılar şu konulardan bahsetti.

Geleceğimiz tercihlerimizdir”
Panelde ilk sözü alan çevre ve kent sosyoloğu aynı zamanda EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, dünyanın tahmin edilemeyen bir hızla ölmeye başladığını ifade ederek, “Artık daha az tüketerek dünyanın yaşamasına olanak sağlayalım düşüncesi hakim olmaya başladı” dedi.

Çevreye karşı en bilinçli en duyarlı kesimin çocuklar olduğunu belirten Prof. Dr. Tatlıdil, bir firmanın düzenlediği çevre konulu resim yarışmasında 7-14 yaş arasındaki çocukların eserlerini değerlendiren bir çalışma yaptıklarını anlatarak şunları söyledi: “Büyük kentte yaşayan çocuklar doğa özlemini resimlerine yansıtmış. Evi ve okulu arasına sıkışmış çocukların, yeşil alanlar, doğal parklar, oyun bahçeleri ve rekreasyon alanlarının olmamasının yarattığı rahatsızlığı çizimlerine yansıttıklarını gördük.” 

“Alsancak’ın göbeğine bile nükleer santral yapılabilir”
Daha sonra söz alan Prof. Dr. Mehmet Nurullah Kumru ise nükleer yanlısı açıklamaları ile salonu dolduran izleyicileri şaşırttı. Çevre kirliliğinin temelinde enerji ihtiyacının bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Kumru, “Nükleer enerji dışındaki enerji kaynakları çevre kirliliği yaratıyor. Güneş ve rüzgar enerjisinin alternatif olduğu belirtiliyor ancak rüzgar enerjisi yetersiz güneş enerjisinin de depolanması için yine çevreye zararlı pillerin kullanılması gerekiyor. Bu nedenle nükleer enerji alternatif değil, enerji kaynakları arasında en temiz olanıdır” dedi.

Nükleer santrallerle ilgili zararlı kanısının bilgisizlikten kaynaklandığını ileri süren Prof. Dr. Kumru, “Radyasyon, duyu organlarımızla algılayamadığımız, hissedemediğimiz ve hakkında yeterince bilgimiz olmadığı için bizi korkutuyor” dedi.

Dünyadaki nükleer santrallerin fotoğraflarından oluşan sunumu izleten Kumru, “Nükleer santraller hep yeşillikler arasında, tarlalardadır. Bacalarından çıkan duman değil buhardır. Önceleri buhar bacalardan dışarı veriliyordu. Şimdilerde şehir ısıtmaları için kullanılıyor. Nükleer reaktörler şehrin göbeğinde de kurulur. Alsancak’ta da kurulur, yanında oturursunuz, hiçbir şey yapmaz. Almanya’da var binaların arasında ve buharları da şehir ısıtmasında kullanılıyor. Bilmediğimiz için korkuyoruz” diye konuştu.

Nükleer santraller patlamaz iddiası

Dinleyicilerin şaşkınlık nidaları ve itirazlarına rağmen Prof. Dr. Kumru, nükleer santrallerin patlama ihtimalinin de olmadığını ileri sürdü, “Santrallerin nükleer bomba gibi patlamazsında da korkuyoruz. Ama patlamaz, patlayamaz, çünkü reaktörün kalbindeki uranyumun saflık derecesi yüzde 0.7’dir. Atom bombası olabilmesi için bunun % 20’lik saflıkta olması gerekir Bu yüzden hiçbir zaman patlayamaz. Çevreye hiçbir zaman direkt zarar vermeyen nükleer santrallerin güvenliği uluslararası denetime açıktır” dedi.

Nükleer enerjinin yararlarını sıralamaya devam eden Kumru, sözlerini şöyle sürdürdü; “Diğer fosil yakıtlarda etrafa daima kirlilik verir. Nükleerde dışarı sadece buhar çıkar. Nükleer santralin yakıtını depolayabilirsiniz, 100 yıllık yakıtı bir odaya sığdırabilirsiniz. Dışarıya bağımlı kalmazsınız. Atıkları çok azdır. Bir reaktörün yıllık atığı 180 litrelik varile sığar. Denetim tamdır. Uluslararası Atom Enstitüsü’nün denetimindedir, kişilere bağlı değildir. ”

Şu anda İtalya’da 10 tane nükleer santral kurulduğunu, Çin’de izni alınmış 160 tane nükleer santralin kurulması planlandığını anlatan Prof. Dr. Kumru, nükleer santrallerin yerini gösteren dünya haritası üzerinde açıklamalarda bulundu. Kumru, “Amerika ve Avrupa’da çok sayıda nükleer santral var. Rusya’da Japonya’da var. Haritaya bakınca, onlar mı gelişmiş biz mi gelişmişiz, onlar mı çevreci biz mi çevreciyiz ya da onlar mı ahmak biz mi ahmağız diye düşünüyorum” dedi.
Salondakilerin büyük bölümü Prof. Dr. Kumru’yu hem eleştirdi hem de soru yağmuruna tuttu. Paneş moderatörü Prof. Dr. Ümit Erdem, Japonya’dan sonra dünyanın nükleer santrallere bakışında önemli değişiklikler olduğunu ifade etti, “Ben nükleere karşıyım. Mehmet Bey kimsenin anlatmadığı açıklıkla anlattı ancak nükleer santraller bir kere zarar verdi mi, bir kere patladı mı kükürt dioksit gibi yapmıyor, problem orada. Genetik bozukluklara bile sebep olabiliyor” dedi.

EÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fethi Doğan ise “Türkiye’de radyoaktif tehlike” başlıklı bir sunum yaptı, Prof. Dr. Kumru’ya yüklenen Doğan, “Mehmet Hoca’ya kalırsa nükleeri al koynunda yatır. Bu böyle değil. Biz halk olarak vurdumduymaz bir tabiata sahibiz. Hiçbir tehlikeyi umursamayız veya tehlike varsa bile, bilsek bile onun üstünü örtmeye çalışırız. Örnek vereyim. İzmir’de hava kirliliğini ölçme cihazları nerdedir biliyor musunuz? İzmir Fuarı’nda ağaçların altında, Buca’da Hasanağa Bahçesi’nde yeşillikler arasında, Karşıyaka Koru Parkı’nda yine öyle, bir diğeri de Bornova Ege Üniversitesi kampüsünde yine ağaçların altında. 5 tane var ve hepsi de hava kirliliğinin olmadığı yerde. O zaman hava kirliliği yok deniyor. Nükleere bakış da böyle” dedi. 
Çevremizdeki nükleer tehlikelere dikkat çeken Doğan, “Dünyadaki mevcut 434 nükleer santralden 145 tanesi Türkiye’ye 2 bin km mesafede yer alıyor. Dünyanın en önemli denizlerinden Akdeniz’de 500 adet nükleer başlıklı gemi ve 4 nükleer donanma dolaşıyor. Bizim vurdumduymazlığımız bu tehlikeyi daha da arttırıyor” diye konuştu.       

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali Kıraç faili meçhulden dinlendi
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993 ile 1995 yılları arasında işlenen 20 faili ...
12 yaşında İzmir Senfoni'yi yönetecek
İzmir Devlet Senfoni Orkestrasının (İZDSO) yarın akşam vereceği konseri, ...
'Tek mağdur çıksın yerden yere vururum'
‘YGS'de şifre skandalının ardından başlatılan soruşturma sürüyor. Savcı, ...
 
Savcı: 'Darbe Günlükleri' 'Ergenekon'a bağlansın
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Darbe Günlükleri'ne ilişkin yürütülen ...
‘Armuda don giydirdiği için bıçakladım’
Bedri Baykam'ı yaralayan saldırgan, 'Şehvetin Tadı' afişi için bıçakladığını ...
Rekatı bırak çeteye bak!
Van'da camiye saklanan göstericilere 'Öğle namazı kaç rekat?'diye soran ...
 
‘Ya Leyla Zana Nobel Ödülü alırsa’
ABD Büyükelçisi Eric Edelman, 3 Mayıs 2004'teki 'gizli' telgrafında Dışişleri ...
Torbalı'da kaza: 1 ölü
Torbalı’da meydana gelen trafik kazasında, bir kişi öldü, 3 kişi yaralandı.
Küçük Mehmet daha fazla dayanamadı
İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Asarlık beldesinde, 75. Yıl İlköğretim ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva