Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çeşme Alaçatı'daki sulak alanda hayata geçirilen ve kamuoyunda tartışmalara neden olan Port Alaçatı evlerini inşa eden Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi mahkemelik olmuştu.

Şirketin ortakları ve yöneticileri arasında yer alan Mehmet Aykut Mutlu ve Kenan Suiçmez hakkında şirket yönetiminde usulsüzlükler yaptığı iddiasıyla İzmir Asliye Ticaret Mahkemeleri'nde dava açıldı.

İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Port Alaçatı projesindeki konutların, aralarında şirket ortağı Kenan Suiçmez de olmak üzerine bazı kişilere değerinin çok altında satıldığı, konutların resmi satışları ile gerçek satışları arasında 20 milyon Euroluk bir fark olduğu, vergi kaçırma iddiaları gündeme gelmişti.

İddialarla Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı İzmir Sektörel Denetim Daire Başkanlığı müfettişinin hazırladığı rapor ortaya çıkmıştı. Rapora göre metrekare bazında satışların bin 59 Euro ile 8 bin 190 Euro arasında değiştiği kaydedilirken yapılan incelemede 52 milyon 509 bin TL'lik matrah farkı ve 2,3 milyonluk vergi açığı olduğu görülmüştü.

4 AYDIR İFADELER ALINAMADI
Dava devam ederken şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu ve Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çeşme Emniyet Müdürlüğüne yazılan 1 Nisan 2024 tarihinde yazı göndererek şüphelilerin ifadelerinin alınmasını istedi. Ancak üzerinden 4 ay geçmesine rağmen Çeşme Emniyeti'nin bu işlemi yerine getirmediği ileri sürülüyor.

İFADE ALINMAZSA İŞLEM
29 Temmuz'da Çeşme Emniyeti'ne yazı yollayan Cumhuriyet Savcısı Arzu Gül Çetinkaya ifadelerin bir an önce alınmasını aksi durumda görevi kötüye kullanma suçundan işlem başlatacağını kaydetti.

Yazıda 'İlgi sayılı yazımızla istenilen hususların tekite mahal bırakmaksızın yerine getirilmesi istenildiği halde yazımıza bugüne kadar bir cevap verilmediği anlaşılmıştır.
CMK 332 maddesi uyarınca yazımıza on gün içinde cevap verilmesi zorunlu olup, eğer bu süre içinde istenen bilgilerin verilmesi imkansız ise, sebebi ve en geç hangi tarihte cevap verilebileceği aynı süre içinde bildirmelidir. Aksi halde sorumlular hakkında Türk Ceza Kanununun 257 nci maddesine aykırılıktan adli işlem yapılacaktır İlgi sayılı yazımız ile istenilen hususların biran evvel yerine getirilmesi tekiten rica olunur.' ifadeleri yer aldı.

İDDİALAR MECLİS'E TAŞINDI
Öte yandan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Alaçatı Port'la ilgili iddiaları Meclis'e taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya soru önergesi veren İbrahim Akın şu soruları sordu:

- Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çeşme Emniyet Müdürlüğüne yazılan 01/04/2024 tarih ve 2023/3616 soruşturma sayılı yazı ile bildirilen şüphelilerin ifadeleri Çeşme Emniyet Müdürlüğünce alınmış mıdır?

- Aradan geçen 4 ay içinde söz konusu soruşturma kapsamındaki şüphelilerin ifadeleri alınmamışsa bu gecikmenin nedeni nedir?

- Her savcılık talimatında ifade alma işlemi için aylarca zamanın geçmesi mi beklenmektedir?

- Soruşturma dosyasında ve savcılık müzekkeresinde şüphelilerin adresleri bildirildiği halde Çeşme Emniyet Müdürlüğünce herhangi bir işlem neden yapılmamıştır?

- Savcılık talimatına karşın, Çeşme Emniyet Müdürlüğü görevini mi savsaklamıştır?

- Savcılık talimatına uygun hareket etmeyen Çeşme Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve ihmali görülen kamu personeli hakkında herhangi bir disiplin işlemi başlatacak mısınız?