HABERLER>SAĞLIK
29 Haziran 2010 Salı - 00:00

Paramedikler hayat kurtarıyor

Acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık profesyoneli olarak görev yapan Paramedikler, mesleğin halk tarafından yeterince tanınmamasından şikayetçi.’

Paramedikler hayat kurtarıyor

Acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık profesyoneli olarak görev yapan Paramedikler, mesleğin halk tarafından yeterince tanınmamasından şikayetçi.’  
  
İZMİR-medyasaglik.com’’dan Deha Şam’’ın özel haberine göre, vatandaşlar ’“paramedik’” mesleğini yeterince tanımıyor. Paramedik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Paramedik Utkan Devrim Zeyrek, ’“İnsanların mesleğimiz hakkında yeterince bilgi sahibi olmaması bizim aleyhimize olan bir durum. Bir vakaya gittiğimizde hasta yakınları hekimsiz ambulans olduğunu duyunca sanki hastanın tedavisi konusunda yetersiz kalınacağını düşünebiliyor. Yazılı ve görsel medyada mesleğimiz hakkında tanıtıcı programların yer alması bu olumsuz durumu ortadan kaldırabilir’” dedi. Paramedik adının ve mesleğinin diğer sağlık çalışanları tarafından da çok bilinmediğinin altını çizen Zeyrek, bu konunun en önemli sorunlarının arasında yer aldığını ifade etti.
 
Olay yerinde hasta yakınları tarafından sözlü ve fiziki saldırılara maruz kaldıklarını anlatan Zeyrek, ’“Yaptığımız iş çok riskli olmasına rağmen kanunda riskli birimlerde gösterilmememiz bizim için bir özlük hakkı kaybıdır. Bu duruma yönelik yapılan çalışmaların bir önce sonuçlanarak bu durumun ortadan kalkmasını istiyoruz. Farklı statülerde  (4b'li, 4924, 657) çalışıyor olmamız ve buna bağlı olarak özlük ve maaş farklılıkları meslektaşlarımızı sıkıntıya sokmaktadır. Olay yerine ulaşmadan önce çevrede bulunan vatandaşların bilgisizce uyguladığı müdahaleler, ne yazık ki hastanın hayati tehlikesini daha da arttırırken bizim işimizi de zorlaştırıyorlar’” diye konuştu. 
 
 
’“HAYAT KURTARIYORUZ’”
 Paramedik mesleğini ’‘Hastane öncesi acil sağlık sisteminde ambulanslarda, acil servislerde görev yapan ayrıca hastanın hayatını kurtarmaya yönelik müdahaleleri gerçekleştiren sağlık profesyonelidir’’ olarak tanımlayan Zeyrek, şöyle devam etti: ’“Paramedikler, acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak ve hastane acil servislerinde sağlık personeli olarak çalışırlar. Bu personel gerektiğinde ambulans aracının sürücüsü olarak görev yapar. Paramadiklerin hayat kurtarmaya yönelik görevleri vardır. Olay yerinde hastanın hayatını kurtarmaya yönelik ilk müdahaleleri yapar. Gerektiğinde ilaç uygulayarak hastanın kötüye giden durumunu iyileştirir. Gerekirse ileri yaşam desteği gibi uygulamalarla (kalp masajı, şok gibi) kaybedilmek üzere olan hayatı geri döndürme görevlerini üstlenmektedirler. Tüm bu işlemleri yaparken kendini ve hastanın sağlığını tehlikeye atmadan uygun sabitleyicilerle hastayı ambulansa almak ve uygun yere uygun şekilde nakletmekte görevlerimizden birisidir’”
  
’“İZMİR 112 TÜRKİYE’’NİN EN İYİLERİNDEN’”
 Ekipman ve uygulama bakımından İzmir 112 Türkiye'nin en iyilerinden biri olduğunu ifade eden Zeyrek, şu bilgileri verdi: ’“Bunun en büyük nedeni ise koordineli yapılan çalışmalar ve sık sık yapılan eğitimlerdir. Son yıllarda alınan ambulans araçları ve ekipmanlarla Türkiye'de ambulansların standartları yükseltildi. Bu ekipmanları kullanacak olan sağlık personelinin de eğitiminin daha standart hale getirilmesi verilen hizmetin kalitesini arttıracaktır. Türkiye'de ambulans araçlarının kalitesi gittikçe artmaktadır. Bu konuda İzmir'i değerlendirecek olursak, ambulans hizmeti kalitesi olması gereken standart düzeye yakın durumdadır. Türkiye'de ambulans hizmetinin kalitesinin daha çok arttırılması için çıkarılan yönetmelik ve yönergelerin sıkı takibi yapılarak, ön görülen mezuniyet sonrası eğitimlerin standardının sadece yazı da değil uygulamalarla da oluşturulması kaliteyi arttıracaktır.’”
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yemeği yavaş yiyin!
Beslenme uzmanları hızlı yemek yemenin sağlığı bozduğunu söylüyor. ...
Mükemmel bir hafıza için kaliteli uyku şart
Northwestern Üniversitesi'nde görevli nörobilimciler, küçük fakat ...
Hamilelere yüzme tavsiyesi
Aydın Nysa Kadın Doğum Hastanesi artan sıcaklardan daha olumsuz etkilenen ...
 
Strese karşı bir dilim kavun
İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Fransa Tarım Bilimleri ...
EGEHASDER Başkanı Ünal güven tazeledi
Ege Özel Hastaneler Derneği’’nin (EGEHASDER) genel kurulunda, Dr. ...
Cefaks antibiyotik piyasadan toplanıyor
Sağlık Bakanlığı, bir antibiyotik için geri çekme kararı aldı. ’
 
Ağrı kesici alırken bunlara dikkat edin
Ağrı kesiciler çok yararlı ilaçlar olmalarına karşın bazı ciddi yan ...
Evde kedi köpek beslerken dikkat!
Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, özellikle hayvanlar aracılığı ile insana ...
Bebeği tehlikeye sokan 11 sinyal
Hamilelik boyunca anne adayları, bebeklerinin gereksinimleri doğrultusunda ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva