HABERLER>EKONOMİ
24 Şubat 2012 Cuma - 10:03

Otokent esnafından sanal galeri isyanı!

Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın, internet üzerinden yapılan oto satışlarının hem vatandaşı mağdur ettiğini hem de kayıtlı çalışan oto galerilerini haksız rekabetle karşı karşıya bıraktığını söyledi. Akın, "Vatandaş evinde alıyor eline laptopu, alıyor satıyor. Bir iki tane satsa hakkıdır dersiniz, ama yılda 15 araç satıyorsa, kayıt dışı sanal galericilik yapıyor demektir" dedi.

Otokent esnafından sanal galeri isyanı!

İZMİR - Türkiye'ye yeni bir model kazandıran İzmir Otokent, noteri, bankası, oto ekspertizi, taşıtlar vergi dairesi gibi tüm kurumları da bir çatı altında toplayarak, araç alan vatandaşa tek noktada tüm hizmetleri sunuyor. Oldukça başarılı olan ve hafta sonları ziyaretçi sayısı 6-7 binleri bulan Otokent, bugünlerde huzursuz. Çünkü internet üzerinden vergisiz, masrafsız satılan araçlar onları haksız bir rekabetle karşı karşıya bırakıyor.
 
Egeli Sabah’tan Mevlüt Dağdeviren’in haberine göre, Otokent yönetiminin bu konuda sessiz kalmamaya kararlı... Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın, sanal galeriler başta olmak üzere birkaç konudaki şikayetleri ile ilgili bir dosya hazırlayarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e sunduklarını söyledi.
Otokent'in ISO 9001 Kalite Belgesi ile vatandaşa hizmet verdiğini hatırlatan Akın, "Hem otomobil bayilerinin ikinci el satışı yapması hem de internet üzerinden araç alım satımı ile ilgili şikayetlerimiz var. Bir tüketicinin aracını internet üzerinden alıp satması kadar doğal bir şey olamaz. Teknoloji bu imkanı veriyor zaten ancak siz de takdir edersiniz ki bir tüketici yılda 2-3 tane değil, 15 tane araç değiştiriyorsa, bu işi ticarete dökmüş ve vergisiz algısız ticaret yapıyor demektir. Bizim şikayetçi olduğumuz konu budur. Bu konuda bir düzenleme olmadığı için tüketici bu boşluktan yararlanıyor. Oysa internette her araç koyanın vergi numarası olması gerekiyor. Bu noktada kaybı olan sadece bizler değiliz. Devletin de çok büyük bir vergi kaybı var. Internetteki araç satışlarının yüzde 70'i kayıt dışı, bunların kayıt altına alınmaları gerekiyor. Devletle birlikte bu işi dürüstçe yapan, vergisini veren esnaf da mağdur ediliyor, onun da hakkı aranmalı bence. Burada bir esnaf işyeri açıyor, kirası var, istihdam sağlıyor, vergisi var ama bir taraftan da bakıyorsunuz bir vatandaş evinde eline almış laptopunu, otoparka koymuş aracı alıyor satıyor, alıyor satıyor. Bu haksız rekabet değil mi?" şeklinde konuştu.
 
BAYİLER İKİNCİ EL SATMASIN
Otekent Başkanı Yılmaz Akın, şikayetçi oldukları bir diğer konunun sıfır otomobil satması gereken bayiler olduğunu belirterek, "Aslında bayilerin ikinci el satma yetkileri yok. Biz buraya 70-80 milyon dolar yatırım yaptık, istihdam sağlıyor ve vergi veriyoruz. Biz nasıl burada sıfır araç satmıyorsak, onların da ikinci el satmaması gerekiyor. Bakana verdiğimiz dosyada bu şikayetimize de yer verdik" dedi.
 
PERT ARAÇLARA DİKKAT
Tüketiciyi bir konuda da uyaran Akın, piyasada çok sayıda pert araç bulunduğunu belirterek, "Piyasada pert araçlar satılıyor. Pert araçlara mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor" dedi. Vatandaşın bir aracın pert olup olmadığını görme şansının bulunmadığını ifade eden Akın, "Aman pert araçlara dikkat diyorum. Mutlaka araç alırlarken bize gelsinler, Otokent'ten araç almaları şart değil, gelsinler onları bilgilendirelim. Para kolay kazanılmıyor. Paralarını pert araca verip sonra da mağdur olmasınlar" dedi. Yılmaz, sigorta şirketlerinin de zararlarını düşürmek için pert araçları hurdaya ayırmak yerine yeniden piyasaya sunduğunu iddia etti. (Egeli Sabah – Mevlüt Dağdeviren)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan Kızılkaya 24 Şubat 2012 Cuma 11:31

dünyada böyle artık internet denen bişey var asıl ordaki bazı galericiler çok uyanık şeytana pabucu ters giydirir.En iyisi sahibinden. Onlarda teknolojiye ayak uydursun nete geçsin işi gücü bırak otokenti gez bu işler bitti artık

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hesabınızdan para eksilirse şaşırmayın, uygulama başladı
Kira geliri vergisini ödemeyen 1 milyon 200 bin ev sahibine mektup gönderen ...
İnciraltı için yasa çıkıyor!
EXPO’nun geleceğini tehlikeye atan İnciraltı’ndaki plan sorununa çözüm ...
"Deri mamullerinde yeni hedef 'tasarım' olmalı"
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanvekili Süleyman ...
 
TÜSİAD: 4+4+4 teklifini geri çekin
TÜSİAD, 12 yıllık kesintisiz eğitim öngören kanun teklifinin mevcut durumdan ...
Bankadan kredi kartı aidatını söke söke aldı!
Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, verdiği hukuk mücadelesiyle, ...
Nissan 250 bin aracını geri çağırıyor
Japon otomobil üreticisi Nissan, dünya genelinde yaklaşık 250 bin aracını geri çağıracak.
 
Çeşme'ye Ulusoy'dan Kruvaziyer müjdesi
Çeşme Ulusoy Liman Sorumlusu Celal Ulaş, ilçeye 7 Nisan-21 Ekim 2012 tarihleri ...
ETİK'ten Tartan'a teşekkür ziyareti
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu ...
Altında sessiz yükseliş! 3 ayın zirvesinde
Uluslararası piyasalarda altının onsu 1783,40 dolara çıkarak 3 ayın zirvesini gördü.
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva