HABERLER>EKONOMİ
3 Ağustos 2023 Perşembe - 11:50

Organik üzümde ihracat tehlikesi!

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu devam eden üzüm hasadı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zincircioğlu, “Organik üzümler, külleme hastalığına daha çabuk yakalanıyorlar. Çünkü, ilaç kullanılmıyor. Bu bağların büyük bir kısmı epidemiden hasar gördü. Önümüzdeki mahsulde organik üzüm bulmakta zorlanacağız. Organik kontratların başka ülkelere gitmesi bizim için iyi olmayacak. Alıcı, ister istemez başka ülkelere kaçacak” dedi.

Organik üzümde ihracat tehlikesi!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Dünyanın en iyi üzümlerinin yetiştiği Ege Bölgesi’nde bu sene aşırı sıcaklıklar ve aniden bastıran fazla yağışlar, mildiyö hastalığına neden oldu. Üzüm üretiminde hemen hemen her yıl karşılaşılan ve önemli verim kayıplarına neden olan hastalıklardan olan midilyö ve  organik üzümde külleme hastalığı ihracatı tehlikeye soktu.

Egedesonsöz’e konuşan İzmir Ticaret Borsası (İTB),  Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu devam eden üzüm hasadında 2023 hasadında umut beklemediklerini kaydetti.

2022 MAHSULÜ BİTMEK ÜZERE
2022 yılının toplanan mahsulünde verimin fazla olduğunu ve ciddi kazançlar kaydeden İlhan Zincircioğlu,”2022 mahsulünü çok iyi kapatacağız. İhracatımızın 250 bin ton olacağını tahmin ediyorum. İhracat iyi gidiyor. Burada iki önemli faktörü unutmamalıyız. Bir tanesi dövizin son günlerde yükselmesi bu ihraç rakamlarını alıcılar için daha cazip hale getiriyor. İkincisi ise; üreticinin elinde kuru üzüm hemen hemen bitti. TMO’nun depolarında bulunan 2022 mahsul ürünleri ihracatçıya satışa vererek depoları temizlemiş oldu ve kasasına ciddi miktarda bir para girişi oldu. Hem de ihracatçılar elindeki üzümü Avrupa’ya satarak Türkiye’ye de bir döviz kazandıracaklar. Bu iki önemli madde, 2022 mahsulü rekoltesi için büyük bir kazanç” dedi.

HASTALIK EPİDEMİK HAL ALDI
Bağlardaki hastalık dolayısıyla 2023 yılı için ihracat tehlikesi yaşandığını ifade eden Zincircioğlu, “2023 için çok umutlu şeyler duymuyoruz. Haziran ayında ani ve üst üste yağan yağışlar dolayısıyla üzümlerde bir külleme ve mildiyö hastalığı var. Temmuz ayı başlarında üzümün şekere yatması yani ben düşmesi tam bu döneme denk geldiği için iyi olmadı. Hava sıcaklığının artması ve bu arada tekrar yağmurun bastırması dolayısıyla bu bir epidemik halini aldı. Dolayısıyla 2023 mahsulünün hem kalite olarak hem de miktar olarak düşük olacağı kanısındayım. 2022 mahsulünden en aşağı yüzde 15- 20 oranında düşük olacağını tahmin ediyorum. Eylül ayında yeni mahsul açılışının biraz sıkıntılı olacağını düşünüyorum. İyi kalite, düzgün üzümler ile düşük kalite hastalıklı üzümlerin arasında ciddi bir fiyat farkı oluşacak. Bir başka problem ise organik üzümlerde… Organik üzümler, külleme hastalığına daha çabuk yakalanıyorlar. Çünkü, ilaç kullanılmıyor. Bu bağların büyük bir kısmı epidemikten hasar gördü. Önümüzdeki mahsulde organik üzüm bulmakta zorlanacağız. Organik kontratların başka ülkelere gitmesi bizim için iyi olmayacak. Alıcı, ister istemez başka ülkelere kaçacak” ifadelerine yer verdi.

SAĞLIKLI SALKIMLARI KURUTSUNLAR
Son olarak üreticilere de çağrıda bulunan Zincircioğlu, “Üreticilere de ellerindeki mahsulü satmakta acele etmemesi gerekir. Üzümlerin sergi zamanı kaliteli üzümle hasar görmüş asmaları birbirinden ayırsınlar. Eğer karıştırılırsa kendiliğinden kalitesi düşer. Sağlıklı salkımları kuruturlarsa kendileri için ve ihracatçılar için iyi bir alışveriş olur” şeklinde konuştu.

 
Bayraklı'da liyakatli seçim!
 
Bakan Şimşek enflasyonun düşeceği tarihi verdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DİSK’ten enflasyon tepkisi: TÜİK artık CUİK olmuştur!
DİSK üyesi İşçiler, İzmir'de TÜİK Ege Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak ...
TÜİK temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı!
TÜİK, temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. Temmuz ayında yıllık enflasyon ...
Borcu olanlar dikkat... Yapılandırma için son gün!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında yapılandırılan borçlar ile sigorta ...
 
Gözler kritik enflasyon rakamlarında!
Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayına ilişkin enflasyon rakamlarını bugün açıklayacak.
Muhittin AKBEL yazdı... Fasulyenin kurusu oynatır, tazesi ağlatır!
Muhittin AKBEL yazdı... Fasulyenin kurusu oynatır, tazesi ağlatır!
Zeytinyağı ihracatındaki yasağın perde arkası… Amaç o firmaları kurtarmak mı?
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yağ Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi ...
 
Plastik poşet ücretlerine zam geldi
Plastik alışveriş poşetinin fiyatı 38,5 kuruşa yükseltildi.
Enflasyon rakamları yarın açıklanacak
Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı enflasyon rakamlarını yarın açıklayacak.
Fitch ABD'nin uzun vadeli kredi notunu düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'nin uzun ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva