HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
17 Mayıs 2011 Salı - 12:08

Operanın açılışına Fazıl Say geliyor

Karşıyaka Belediyesi tarafından Atakent – Bostanlı’da hizmete açılacak olan Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi’nin açılışı, 25 Mayıs 2011 Çarşamba günü Fazıl SAY’ın müzik şöleni ile gerçekleştirilecek.

Operanın açılışına Fazıl Say geliyor

İZMİR - Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi ve Salonu’nu, İzmir ve Karşıyaka’mızda, kültür ve sanat etkinliklerinin sürekli hale getirilebilmesi; çok sesli müzik, opera, bale ve tiyatro konusunda büyük bir boşluğu dolduracağına inandığımız; bireylerin beyinsel gelişimi adına sahne sanatlarına daha çok zaman ayırmaları amacıyla Karşıyaka Belediyesi tarafından inşa ettirilmiştir.
 
Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi ve Salonu’nun Özellikleri:
Salon; birinci kat 401, balkon 116 olmak üzere toplam 517 seyirci kapasitesine sahiptir. Sahnenin iki portal arası 11,5 metredir ve otomatik kadife perde ile ayrılmıştır. Orkestra çukuru hidrolik olup, kullanım alanı yaklaşık 80 m2’dir. Sahne derinliği orkestra çukuru kapalı olduğunda 11, Sema perdesine kadar ise 8,5 metredir. Çukur aşağıda olduğunda sahnenin boş olarak toplam kullanım alanı 85 m2, çukur yukarıda olduğunda ise 110 m2’ye ulaşmaktadır. Sahnemizde ışık ve dekorların asılacağı otomatik kullanıma uygun 8 adet sofit borusu, dekor tahliye-giriş kapısı, yük asansörü bulunmaktadır. Işık, ses ve görüntü sistemleri son teknolojiye göre düzenlenmiştir. Sığınak ve otopark olarak kullanılan zemin altında dekor ve kostümler için depolarımız mevcuttur. Salonun akustik sistemi ODTÜ ve EÜ uzmanları ve de opera bale yetkililerinin denetiminde yapılmış, istenilen düzeyde verim elde edilmiştir. Son teknolojiyle monte edilen ses sistemlerimizle, temsil ve gösteriler dışında her türlü konferans, kongre vb. etkinliklerde yapılabilecektir. Binada sıcak ve soğuk hava iklimlendirmesi mevcuttur.
 
Biri solist piyanosu olmak üzere iki piyano, 5’li timpani takımı, vurma sazların diğer ekipmanları, 50 adet nota sehpası, 5 adedi kontrabas için olmak üzere 65 adet orkestra sandalyesi, nefesli sazlar ve koro podyumları sanatçıların hizmetine sunulmuştur.

Sanatseverler, Haziran ayının ilk yarısına kadar “Tanıtım Konserleri”ni ve 2011 – 2012 Sanat sezonunun başlamasıyla Eylül ayının son haftasından itibaren bu sahnede, kuruluş çalışmaları bitme aşamasına varan, Devlet Sanatçısı Gürer Aykal’ın Genel Müzik Direktörlüğünde İzmir Karşıyaka Belediyesi Filarmoni Orkestrası’nın ve yine Belediyemiz katkılarıyla oluşturulan Orkestra Karşıyaka’nın periyodik konserlerini, ülkemizin önde gelen sanatçılarının performanslarını izleyebileceklerdir. Keza, konuk olarak gelecek Devlet Opera ve Balesi, Devlet ve Özel Tiyatro gruplarının yapımlarının da sahnemizde yer alması beldemizi onurlandıracaktır.

Karşıyaka’mızda sanatlı günlerin yoğunlaşacağını müjdeliyor, etkinliklerimize tüm sanatseverleri bekliyoruz. 
 
FAZIL SAY HAKKINDA
“ O, sadece dahi bir piyanist değil; şüphesiz ki 21. yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olacaktır.” ( “Le Figaro” Paris )
1970 yılında Ankara’da doğan Fazıl Say, 4 yaşında piyanoya başlamış, Ankara Devlet Konservatuarı’nda “Üstün Yetenekli Çocuklar için Özel Statü”de öğrenim görerek 1987’de konservatuarın piyano ve kompozisyon bölümlerini bitirmiştir. Çalışmalarını Alman bursuyla Düsseldorf Müzik Yüksek Okulu’nda sürdüren sanatçımız, 1991’de konçerto solisti diplomasını almış, 1992’de Berlin Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi’nde piyano ve oda müziği öğretmenliğine getirilmiştir. 1994’te Genç Konser Solistleri Avrupa yarışmasında birincilik kazanan Say, 1995’te New York’ta yapılan kıtalararası yarışmanın da birincisi olarak parlak konser kariyerine başlamıştır. Ayrıca, besteci yönüyle başarılar kazanan sanatçı, oratoryolar, piyano konçertoları, çeşitli formlarda orkestra, oda müziği ve piyano eserleri, şan ve piyano için çok sayıda şarkı bestelemiştir. Bu eserler arasında “Nazım” ve “Metin Altıok Ağıtı” başlıklı oratoryolar, 4 piyano konçertosu, Zürih Üniversitesi’nin siparişi üzerine “Albert Einstein”’ın anısına yazdığı orkestra eseri, Mozart’ın 250. doğum yılında Viyana’daki Kutlama Komitesi’nin siparişi dolayısıyla bestelenen “Patara” adlı bale müziği vardır.
 
Beş kıtada sürdürdüğü konserleri ve yankı uyandıran CD’leriyle bütün dünyada aranan bir piyanist olan Fazıl Say, derinlikli yorum kavrayışı nedeniyle günümüze kadar 20 uluslararası ödülle onurlandırılmıştır. Sunduğu konserlerle her yıl yüz binlerce müzikseverin hayranlığını kazanan sanatçı, New York Filarmoni, St. Petersburg Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Çek Filarmoni, İsrail Filarmoni, Orchestre National de France, Tokyo Senfoni gibi orkestralar eşliğinde çağımızın tanınmış şefleriyle konser vermiş, 2007 Floransa Festivali’nin kapanış konserinde Zubin Mehta’nın yönettiği Floransa Orkestrası ile yirmi bin kişi tarafından izlenen bir açık hava konseri sunmuştur. Yine 2007 yılında Montreux Caz Festivali’nde piyano jürisinin başkanlığını yapan Say’ın, Türk saz şairi Âşık Veysel’in “Kara Toprak” adlı halk şarkısından esinlenerek bestelediği piyano parçasını da içeren aynı başlıklı CD, Amerika’da Bilboard listelerinde 6. sıraya yükselmiştir. 2008’de Avrupa Birliği tarafından “Kültür Elçisi” unvanıyla görevlendirilen Fazıl Say, doğu ve batı kültürleri arasında yeni köprü kurmayı amaçlamıştır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Duygu 18 Mayıs 2011 Çarşamba 11:18

Biletleri nereden bulabiliriz ?

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Varna’da zafer Türkiye’nin
Geçtiğimiz hafta Bulgaristan’ın sahil kenti Varna’da düzenlenen Uluslararası ...
Bob Marley’i hiç böyle görmediniz
Bob Marley'in daha önce hiç görülmemiş bir dizi fotoğrafı, sanatçının ...
İki ressam tek sergi
Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi, ...
 
Eurovision'u 'biz' kazandık
Almanya’nın Dusseldorf kentinde yapılan 56. Eurovision Şarkı Yarışması’nı ...
Kemal Namlı Sanat Evi açıldı
Kemal Namlı Sanat Evi’nin açılışına çok sayıda davetli katıldı. Sanatseverler ...
İzmir bu kitaplarda
İzmir’in tanınmış yazar ve fotoğraf sanatçılarının eserlerini yayına hazırlayıp ...
 
AASSM’de iki yeni sergi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, iki yeni sergi açılıyor.
'Dünyaya tekrar gelsem yine tiyatrocu olurdum'
Ekranların sevilen yüzü ünlü tiyatrocu Yalçın Menteş, SKY TV’de “Kahve ...
Bornova Tiyatrosu Urla'da
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu 26 Mayıs Perşembe günü saat 20.00’de ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva