HABERLER>İŞ DÜNYASI
30 Haziran 2023 Cuma - 08:37

Online satışta ücretsiz iade dönemi bitiyor!

İnternetten yapılan alışverişlerde çok yaygın olan kargoyla iade döneminin sonu gözüktü. Artan maliyetler, online yapılan alışverişlerde ürünlerin mağazaya iade edilmesi olarak adlandırılan ‘BORIS’ sistemine geçiş sürecini hızlandırdı. Öyle ki H&M, Zara, Abercrombie&Fitch gibi perakende devleri mağaza dışındaki iadelerden ücret talep etmeye başladı. Sektör temsilcileri, trendlerin yakından izlendiği ve Türkiye’de de bu sistemin yakında hızla gelişeceği öngörüsünde bulundu.

Online satışta ücretsiz iade dönemi bitiyor!

Perakende sektöründe BORIS (buy online, return in store-çevrimiçi satın al, mağazada iade et) yükseliş dönemine geçti. Küresel anlamda artan maliyetler ve iade ücretlerinin kâr marjına olumsuz etkileri nedeniyle markalar için her geçen gün daha büyük bir avantaja dönüşen bu sistem, sadece ABD’de geçtiğimiz bir yılda yaklaşık yüzde 48 oranında artış gösterdi. Müşterilere çevrimiçi aldıkları ürünleri paketleme ve kargo derdi olmadan iade etme şansı sunan sistemin markalar için en büyük avantajı ise gelirlerin korunması, mağaza trafiğinin ve müşteri sadakatinin artırılması olarak gösteriliyor.

TÜRKİYE’DE SÜREÇ BENZER ŞEKİLDE
Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, Türkiye’de de sistemin dünyayla paralel şekilde ilerlediğini belirterek, “Perakende sektöründe dünya ortalamasının üzerinde teknoloji kullanımı söz konusu ve pandemi de bunu çok tetikledi. Hızlanan dijitalleşme sürecinde Batı Avrupa, Amerika seviyesinde olmasak da onlara yakın ilerliyoruz. Tüketici artık bütünleşik bir satın alma deneyimi yaşamak istiyor. Online alıp, mağazadan iade etmek istiyor ya da mağazadan teslim almak istiyor. Mağazadan beğenip, online sipariş verip, evine ya da iş yerine teslimat istiyor” değerlendirmesini yaptı.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük ise “Mağazalarımızın olduğu yerler Internet altyapısının çok geliştiği ülkelerde değil; bu anlamda çok yaygın değil. Pandemiden sonra alışverişin hızlandı ancak mağaza trafiği artarken; online taraftaki büyüme yavaşladı. Türkiye’de de ABD’deki kadar yüksek oranlarda olmasa da tüketiciler bu sistemi tercih ediyor” diye konuştu.

DEZAVANTAJLARI NELER
Çevrimiçi satın al, mağazada iade et sisteminin pozitif yanları dışında birtakım dezavantajları da var. Uzmanlar BORIS’in markanın mağaza sayısına doğru orantılı olarak avantaja dönüşebileceğini belirtiyor ancak benzer şekilde personelin iş yükünün de artırılabileceğini öne sürüyor. Bugün çok sayıda marka, rekabet gücünü korumak adına iade ücretini karşılamayı teklif ediyor ancak bu sistem yine en çok markaların kârlılığını olumsuz etkiliyor. Tüketicinin aldığı bir ürünü mağazada iade etmesi ise şirketler için hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlıyor.

YENİ TREND EKSTRA ÜCRET
Perakende sektöründe daralan kâr marjları, son dönemde markaları iade süreçlerinde değişime itiyor. Aralarında H&M, Zara, Abercrombie&Fitch gibi şirketlerin de bulunduğu markalar, iade oranlarını ve masraflarını kontrol altına almaya çalışırken; online alışverişlerde iade ücreti almaya başladı. Önümüzdeki dönemde bu trendin gittikçe yayılacağı belirtilirken; ABD’de Ulusal Perakende Federasyonu’na göre, her 1 milyar dolarlık satış için ortalama bir perakendecinin 166 milyon Dolar değerinde ürün iadesi aldığı kaydedildi. Türkiye’de ise markalar henüz bu uygulamanın uzağında yer alıyor.

 
'Çocuğunu göremedi adaleti arayacağım'
 
Mahkeme kararı da durduramadı… Kale Grubu'na 'Latmos' onayı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ESİAD Başkanı Zorlu'dan 'İklim Kanunu' çağrısı!
Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel ...
Egeli tekstilcilerden Paris çıkarması!
Dünya modasının buluşma noktası Paris Premiere Vision Manufacturing Fuarı, ...
e-Fatura'da yeni dönem: Zorunlu olacak
Elektronik faturada yeni dönem başlıyor. Brüt hasılatı 3 milyon liranın ...
 
KKM’de stopaj desteği sürecek!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden net ...
Egeli İhracatçıların Rotası Çin
Dünya’nın ikinci büyük ekonomisi konumundaki Çin Şanghay’da 5-10 Kasım ...
EGİKAD kadınların dijital becerilerini geliştiriyor
Ege İş Kadınları Derneği’nin (EGİKAD) koordinatörlüğünü üstlendiği ‘Dijital ...
 
Kemeraltı'ndan bayram manzaraları... Esnafın umudu gurbetçilerde!
Kemeraltı'nın Kurban Bayramı öncesinde de her zamanki gibi yoğun kalabalık ...
Menemen Ticaret Odası'ndan 2'nci serbest bölge açıklaması
Menemen Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Süsoy, Menemen’de kurulacak ...
GİFED Başkanı Serter’e ödül
Türkiye’de ilk kez girişimci iş kadınları derneklerini bir çatı altında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva