HABERLER>GÜNCEL
15 Haziran 2023 Perşembe - 08:47

Önce karaya oturttular, şimdi de yanaştırtmadılar… Feribota tekne zulmü!

Üçkuyular İskelesi’nde Fethi Sekin arabalı geminin karaya oturmasına sebep olan küçük amatör balıkçı tekneleri, bu kez Bostanlı’da Mavi Ege’nin yanaşmasını engelledi. Gemi yanaşamadığı için balıkçılara tepki gösteren bir yolcuyu darp etmeye çalışan balıkçıları, görevliler ayırdı. Yetkililer, bir kaza olmadan bu sorunun artık çözülmesini istiyor.

Önce karaya oturttular, şimdi de yanaştırtmadılar… Feribota tekne zulmü!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Bostanlı ile Üçkuyular arasında sefer yapan arabalı gemiler, rotaları üzerinde bulunan küçük balıkçı teknelerinin yol açtığı tehlikelerle sık sık karşı karşıya geliyor. 8 Haziran’da Üçkuyular İskelesi’ne yanaşmaya çalışan Fethi Sekin gemisi, küçük balıkçı teknelerine çarpmamak için manevra yapmak zorunda kalınca karaya oturmuştu. Önceki gün de Bostanlı İskelesi’ne tekneler yüzünden yanaşamayan gemideki bazı yolcularla amatör balıkçılar arasında söz dalaşı oldu. Geminin yanaşmasından sonra darp edilen yolcuyu, balıkçıların elinden görevliler kurtardı. İZDENİZ yetkilileri, uzun süredir yaşanan bu sorunun, yaralanmalı veya ölümlü bir kaza olmadan sona ermesini istiyor.

İLGİLİ KURUMLARA RESMİ YAZILAR YAZILDI
Bu sorunun İzmir Valiliği, Emniyet Müdürlüğü, İzmir Liman Başkanlığı, Salih Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı ile İzmir il Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne resmi yazıların yazıldığını hatırlatan İZDENİZ Genel Müdürlüğü yetkilileri, son dönemde yaşanan iki olayın ardından konunun önemini bir kez daha hatırlattı. Denizlerde ve İç Sularda Amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen 37/2 numaralı sirkülerin “Yer Yasaklar” başlıklı 12. Maddesinin 6. Bendinde “İzmir limanında, Bostanlı Sazburnu ile Üçkuyular Vapur İskeleleri arasında çekilen hattın doğusunda kalan saha içerisinde her türlü su ürünleri avcılığı yasaktır” denildiğini belirten yetkililer, şu açıklamayı yaptı:

HATTIN BATI TARAFINDA AVLANMALARINDA SORUN YOK
“Resmi yasağa rağmen, 15 dakikada bir düzenli olarak Bostanlı-Üçkuyular hattında sefer yapan gemilerimiz, her gün defalarca balıkçı tekneleriyle çatışma riski yaşıyor. Can ve mal güvenliği riski var. Hattın batı kısmında avlansalar, hiç sorun olmayacak ancak doğu hattına, hatta gemilerimizin rotasına girerek ihlal ediyorlar. Özellikle manevra alanlarını işgal eden küçük balıkçı tekneleri, gemileri sıkıntıya sokuyor. Uyarılarımızın ciddiye alınmasını, amatör balıkçı vatandaşlarımızın kurallar çerçevesinde avlanmasını, hem kendilerini, hem de gemileri ve yolcuları riske sokmamasını istiyoruz.”

TEKNELER YÜZÜNDEN GEMİ İSKELEYE GECİKMELİ YANAŞTI
İZDENİZ yetkilileri, karaya oturan gemiden sonra yanaştırılmayan Mavi Ege gemisinde yaşananları şu sözlerle dile getirdi:

“13 Haziran günü saat 08.55’te Mavi Ege adlı gemimiz, Bostanlı İskelesi’ne yanaşmak istiyor ancak amatör balıkçıların olduğu küçük tekneler nedeniyle yanaşamıyor. O saatteki yolcular genelde aynı kişiler olduğu için yolcularımızdan biri, her sabah sizin yüzünüzden geç yanaşmak zorunda mıyız, diye çıkışıyor. Balıkçılar da cevap veriyor, karşılıktı atışma oluyor. Gemi manevrasını yapıp yanaştığında denizdeki teknelerde bulunan balıkçılardan bir grup, kendileriyle söz düellosuna girişen yolcuyu bekliyor, o yolcuyu tartaklamaya başlıyor. Görevli arkadaşlarımızın araya girmesiyle olay sona eriyor. Geçen yıl da Sahil Güvenliğe saldırmışlardı.  Küçük ebattaki teknelerin 5’li 6’lı gruplar tarafından kiralandığını görüyoruz. Çok sayıda küçük teknenin beklentisi, boyları 79 metre, enleri 18 metre olan arabalu gemilerin kendilerine yol vermesi. Bu bir hatadır. Gemiler araba gibi değildir. Denizcilik, sadece bir uğraş değil, kültürdür, güçtür. Gemilerimizi tehlikelerden uzak tutmak için maksimum özen gösteriyoruz.”

“YENİ BİR SEKTÖR DOĞDU” İDDİASI
İZDENİZ yetkilileri, Valilik, Emniyet, Sahil Güvenlik ve İl Tarım Müdürlüğü’nün bu soruna acilen çözüm bulmasını beklerken, oluşturulan yeni bir sektörden bahsediyor:

“Üç, dört, beş, bazen altı kişi bir araya geliyor, bir tekne kiralıyor. Teknenin sahibi, belli bir kiralama bedeli istiyor, tuttuğumuz balıkların tamamı sizin diyor. Diyelim ki bir tekneyi 3 bin liraya kiralıyorsunuz, 3 bin liraya 6 kişi körfezde balık tutma keyfini yaşamış oluyor. Fakat ne kural tanıyorlar, ne kural biliyorlar. Tekne sahipleri, whatsapp grubu kurmuşlar. Denize çıktığınız zaman o gruba dahil oluyorsunuz. Bayraklı’daki Sahil Güvenlik botu kontrol için harekete geçtiğinde tüm teknelere mesaj gidiyor. Sahil Güvenlik gelinceye kadar onlar da nizami yerlerine yerleşiyorlar, bir şey olmamış gibi davranıyorlar. Bizim amacımız, amatör balıkçıların ceza yemeleri değil. Biz zaten İzmir körfezi renklensin, denizin üstünde çok insan olsun istiyoruz. Ama kurallara uyulmasını öncelikli istiyoruz. Gemilerimizi sıkıntıya sokan balıkçılara ceza kesileceğine, onların amatör denizci eğitimlerine tabii tutulmalarının, kuralları öğrenmelerinin sağlanması taraftarıyız. Üçkuyular ve Bostanlı iskelelerinde görev yapacak deniz polisi ve Sahil Güvenlik görevlilerinin, bu sorunun aşılmasında etkili olacağını öngörüyoruz”

 
DSİ’den Bayındırlı üreticilere müjde!
 
Siyahi evsizi boğan eski askerin yargılanmasına karar verildi
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ST 15 Haziran 2023 Perşembe 22:18

Bu şımarıklıktır. Sahil güvenlik bu konuya el atmalı. Kimdir halkın gemilerine mani olmaya, onları engellemeye kalkanlar. Yarın vahim bir kaza olursa savcılar sakın başkalarında kusur aramasınlar bu sözde balıkçılardır suçlu olanlar.

Yorumu oyla      2      3  
ali 15 Haziran 2023 Perşembe 18:08

bu soruna ilaveten körfezde trollerle dip tarayarak balık yem vs avcılığı yapılıyor balık yuvaları yaşam alanları tarumar ediliyor sahil güvenlik orman çevre ilgili kurumlar olayı tamamen biliyor ve seyrediyor çok üzülüyorum lütfen duyarlı olalım bu adamlar da aile geçindiriyor diye bu kadar vahşi avkanmaya göz yummayalım

Yorumu oyla      2      3  
Fahri Köz 15 Haziran 2023 Perşembe 16:43

Kaza olana kadar herkes sağır sultan rolü yapar, kaza olunca 'aaaaa' derler

Yorumu oyla      2      3  
deli dolu 15 Haziran 2023 Perşembe 15:59

bence feribotlar tekneleri biçmeli bir kaç kişi ölürse korkudan hiçbiri feribotun önüne çıkamaz

Yorumu oyla      5      4  
izmirli 15 Haziran 2023 Perşembe 14:44

izmir körfezine en yakın balıkçı teknesi çeşmede olmalı... onlarda 50 metre derinliğe en fazla 40 metrelik ağ atabilmeli.. balık çeşitliliği ve miktarı artar.. dünyada bu böyle.. ayrıca körfez balıklar için bir yuva.. talan ediyorlar.. kıyıdan av yapılabilir.. bunun için de belge istenmeli...

Yorumu oyla      9      3  
braaaa 15 Haziran 2023 Perşembe 14:16

otorrite boşluk kabul etmez ..benzerleri yasandı onlar kazandı.....hal...

Yorumu oyla      8      3  
Gürsel Yağdı 15 Haziran 2023 Perşembe 12:11

Gemi o kadar çok düdük çalıyor ki sefer sırasında gemi oturmak adeta işkence...ama her gün aynı manzara , balıkçıların düdükten etkilendiğini düşünmüyorum!!

Yorumu oyla      12      3  
15 Haziran 2023 Perşembe 11:59

21 sene akepe denen partiye oy verip memlekette adalet bekleyeceksiniz. Geçiniz kardeşim geçiniz. Ülke yoldan çıkalı çok oldu. Sonumuzu kestiremiyorum.

Yorumu oyla      16      4  
15 Haziran 2023 Perşembe 11:58

Tekne kaptanlarına tavsiyem bu kayıkların üstüne sürün kardeşim. Ne demek vapurlara engel olmak. Üstüne sürün devrilirlerse devrilirler. Böylece bir daha vapurlara engel olunmayacağını öğrenirler. Bu soytarılara bu şekilde davranacaksınız. Başka türlü anlamazlar. Bu kayıkların sahiplerini inceleyin ve kayıklarını ellerinden alınız. Kim bu soytarılar?

Yorumu oyla      18      3  
hakan 15 Haziran 2023 Perşembe 09:59

milletvekili çocuğu için tüm emniyet seferber olur,,,halkın sorununun çözümü için kimseden tık çıkmaz,,,ülkenin sonu hayrealemet değil benden söylemesi

Yorumu oyla      18      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DSİ’den Bayındırlı üreticilere müjde!
Çiçeğin başkenti Bayındır’a DSİ’den müjde. Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas ...
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplanıyor
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında ...
2 katlı tarihi bina alev alev yandı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde iki katlı ahşap binada çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.
 
Aranan şahıslara operasyon: 76 gözaltı kararı
Mersin'de haklarında yakalama kararı bulunan 76 şüpheliye yönelik operasyon başlatıldı.
Mehmet KARABEL yazdı... 2050 yılında nasıl bir İzmir?
Mehmet KARABEL yazdı... 2050 yılında nasıl bir İzmir?
İzmir'de tavuklu pilav hastanelik etti... 11 kişi zehirlendi!
İzmir'in Aliağa ilçesinde 11 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanede tedavi altına alındı.
 
İzmir'de öldüren yarış... Anne öldü, bebeği sağ kurtuldu!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, iddiaya göre, sürücülerinin yarıştıkları ...
Kardeşlerin tartışması cinayetle bitti... Ağabeye miras kurşunu!
İzmir'in Buca ilçesinde aralarında miras nedeniyle anlaşmazlık bulunan ...
Yurt dışına kaçacaklardı... FETÖ şüphelileri yakayı ele verdi!
İzmir'in Urla ilçesi açıklarında, Fetullahçı Terör Örgütü ( FETÖ) soruşturması ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çeşme’de 550 TL’ye ekmek, İspanyada turiste su tabancası!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yine kalpleri çalacak 'karantinalı despina'...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Fenomen – influencer kandırmacası bitmeli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bozkurt, sadece mitolojik bir sembol mü?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Avrupa'da kıyamet alametleri
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İş insanları, İş’te insanlar…
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva