HABERLER>GÜNCEL
18 Eylül 2011 Pazar - 10:26

O garip iddiaya HSYK'dan yanıt geldi!

HSYK toplantısında savcı ve hakimlerin 'Kadınlar tecavüzcüsüyle evlensin' önerisi yapıldığı iddialarına yanıt geldi. HSYK iddialarla ilgili olarak, "yargıda durum analizi toplantılarında böyle bir öneri gündeme gelmedi" dedi

O garip iddiaya HSYK dan yanıt geldi!

ANKARA - HSYK yazılı bir açıklama yaparak son günlerde yazılı ve görsel basında Yargıda Durum Analizi Toplantılarında ortaya konulan bazı önerilerle ilgili eksik bilgilendirmeye dayalı yanlış değerlendirmeler yapıldığını belirtti. Toplantılarda uygulamacı hakim ve savcıların grup çalışmalarının hiçbirinde tecavüzcüyle evlenilmesinin veya 15 yaşından küçük mağdurun tek başına rızasının cezasızlık sebebi sayılmasının gündeme gelmediği bildirildi.
Açıklamada söz konusu bilginin, Yargıda Durum Analizi Toplantılarında uygulamacı hakim ve savcıların grup çalışmalarında haberde yazılandan çok farklı ifade edilen, üzerinde çalışılmamış ham bir bilgi olduğu vurgulandı. Bu görüşlerin değerlendirilmesi amacıyla 3, 4, 5 Ekim tarihlerinde Ankara'da yüksek yargı organlarının temsilcileri, hakimler ve savcılar, akademisyenler, Türkiye Adalet Akademisi ve Türkiye Barolar Birliği temsilcilerinin katılımıyla büyük bir toplantı düzenleneceği belirtildi.
 
Söz konusu görüşler HSYK üyelerinin görüşü değil
"Söz konusu ham belgede ifade edilen görüşler gazetelerde ifade edildiği gibi HSYK üyelerinin görüşü değildir" denilen açıklamaya söyle devam edildi: "Konu gazete, televizyon ve internet medyasında ele alındığı şekilde gündeme gelmemiş ve hakim ve savcılar tarafından da tecavüzcüsüyle evlensin bizim de işimiz azalsın gibi bir öneri hiçbir şekilde dile getirilmemiştir. Toplantılarda konuyla ilgili iki başlık dile getirilmiştir. Ülkemizin özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde 15 yaşından küçük kızların yine çoğunlukla kendi yaşlarına yakın erkeklerle davullu zurnalı evlendirildikleri, bu gayrıresmi evlilikten çocuk sahibi oldukları ve bunun savcılık tarafından öğrenilmesi üzerine de erkek ve ailesinin ağır ceza mahkemelerinde yargılanıp ceza aldığı, bu kez 15 yaşını doldurmadan evlenen kızın, çocuğuyla birlikte bakıma muhtaç kaldığı gerçeği karşısında, bu gibi durumlarda cezanın indirilmesi veya eski 434. madde benzeri bir düzenleme ile cezanın kaldırılması suretiyle bu konuda ortaya çıkan mağduriyetin engellenmesi önerilmiş, böylece sosyal bir yaranın tedavi edilmesi istenmiştir. Grup çalışmalarının hiçbirinde tecavüzcü ile evlenilmesinin veya 15 yaşından küçük mağdurun tek başına rızasının cezasızlık sebebi sayılması gündeme gelmemiştir. Yine ruh sağlığı bozulmuştur raporundan vazgeçilmesi talebi de mağdur aleyhine değil, lehine olacak şekilde gündeme getirilmiştir. Grup önerilerinde 15 yaşından küçük mağdurun cinsel bir saldırıya maruz kalması halinde ruh sağlığının bozulacağı rapor gerektirmeyecek kadar açık olduğundan bu hususta ayrıca rapor almak için zaman kaybedilmesin ruh sağlığının bozulduğu kabul edilerek ceza verilsin denilmiştir."
 
Toplantılarda kangren haline gelen pek çok soruna parmak basıldı
Türkiye genelinde 17 bölge toplantısı yapıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu toplantılara katılmadan, orada tartışılan konuları ve tartışmaları dinlemeden, tartışılan konu başlıklarını yanlış yorumlayan haber ve yazılara bakarak bu ülkenin hakim ve savcıları hakkında hüküm vermek ne derece doğrudur bunun takdirini kamuoyuna bırakıyoruz.
Hakim ve savcılarımız bu ülkenin gerçeklerini en iyi şekilde bilen, toplumun içinde yaşayan ve ağır iş yükü altında fedakarca görevlerini yerine getiren kimselerdir. Yüzde otuzu (yaklaşık 3 bin hakim ve savcısı) bayanlardan oluşan yargı teşkilatımızın ülke gerçeklerinden habersiz olduklarını ve kadına karşı insafsızca kabul edilebilecek öneriler getirdiklerini düşünmek bile hepimizin içini acıtacak bir durumdur. Ülkemiz için kangren haline gelen pek çok soruna bu toplantılarda parmak basılmış ve çözüm önerileri ileri sürülmüştür. Değerli basın mensuplarının hiç söylenmemiş sözler ve hiç ifade edilmemiş öneriler için hakim ve savcılarımız hakkında bu şekilde haksız ithamlarda bulunmaları adaletten ayrılmayan yargı mensuplarını incitecek ve onlara olan güveni azaltacaktır. Bu tür yazılar kaleme alınmadan konunun ilgililerinden sorulması ve araştırılması meslek etiğinin de bir gereğidir."
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 18 Eylül 2011 Pazar 14:58

HER KONUDA BÖYLE ÖNERİLER ORTAYA ATIYORSUNUZ , TOPLUMU KANIKSATMAK İÇİN , MESELA BAZI ORDULAR LAV EDİLSİN GİBİ , MİLLETİ ALIŞTIRIYORSUNUZ , SONRA DA AYNI MARTAVAL SADECE TARTIŞILSIN ÖNERİYORUZ DİYORSUNUZ , NE KADAR İKİ YÜZLÜ ABD STRATEJİSİYLE YÖNETİYORSUNUZ ,

Yorumu oyla      12      6  
Ertuğryl Özkan 18 Eylül 2011 Pazar 11:01

Yalanınızı yesinler.Onbeş (15) yaşından evvel baba zoru ile evlendirilen kızları gerçekten korumak istiyorsanız o kızı evlendiren ana/baba ya ağır yaptırım getirin ki o zavallı kızlar MAL olarak satılmasın.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Susurluk zirvesi'nin tutanakları savcıda
Faili meçhul cinayetler soruşturması sürüyor. Savcı, Necmettin Erbakan’ın ...
Bingöl'de çatışma: 1 şehit
Bingöl’ün Genç ilçesi kırsal kesiminde operasyondan dönen askerler karşılaştıkları ...
Homeros Vadisi'nde yangın
Bornova’da otluk alanda yangın çıktı. Bozuk ormanlık araziyede sıçrayan ...
 
Flaş! Fuar'da bomba paniği
Kapılarını 80. kez açan ve yarın İzmir'e bir kez daha veda edecek olan ...
Okul alışverişinde Çin malı kaygısı
İzmir'de, 2011-2012 eğitim öğretim sezonu öncesi, kırtasiye ürünleri satış ...
Davutoğlu: Arabulucuya ihtiyacımız yok
ABD’nin Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesi için arabuluculuk yapacağına ...
 
Eşcinseller politikacılara kitapla ulaşacak
İzmir'de homofobiye ve eşcinsellere yapılan ayrımcılığa karşı Alman Başkonsolosluğu'nun ...
Ayak izleri hırsızı ele verdi
Narlıdere‘de bir evden hırsızlık yapan 16 yaşındaki O.B.’nin, balkondaki ...
Son kez göremediği eşine veda etti!
Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Doğan Yurdakul’un önceki gün ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva