HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Ekim 2009 Perşembe - 00:00

New York’’ta İzmir rüzgarı esti...

Konak Belediyesi ve EÜ Konservatuarı Halk Oyunları Bölümü New York’’ta düzenlenen Cumhuriyetin 86. yıl etkinliklerine katıldı. Konak’’la Brooklyn kardeş belediye oluyor. ’

New York’’ta İzmir rüzgarı esti...


 
İZMİR - İzmir Konak Belediyesi ve Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 86. yıl dönümü nedeniyle New York'ta düzenlenen Türkiye tanıtım programlarına katılıyor.
   
İzmir Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Grand Central tren garında Türkiye tanıtım etkinliklerinin başlaması dolayısıyla düzenlenen açılış resepsiyonunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.
    
''New York'ta bir İzmir rüzgarı esti, New York'ta Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına İzmir damgasını vurdu, İzmir'den yoğun bir katılım oldu'' diye konuşan Tartan, kutlamaların Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümünün ''Sarı Zeybek'' dans gösterisiyle başladığını belirtti. Tartan, Sarı Zeybek gösterisinde Atatürk sahneye çıktığında büyük alkış geldiğini, gösteride büyük bir coşku yaşandığını ve salonun tıklım tıklım dolu olmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
    
KONAK-BROOKLYN KARDEŞ ŞEHİR OLUYOR
Tartan, Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz ile İzmir Konak Belediyesi ve New York Brooklyn Belediyelerinin kardeş şehir olmaları için anlaşmaya vardıklarını belirterek, resmi anlaşmanın İzmir'de 13 Kasımda imzalanacağını ve Markowitz'in İzmir'e geleceğini söyledi.
    
Tartan, ''Bu çok hoş bir gelişme oldu, çünkü bizim lobiye, tanıtıma çok ihtiyacımız var. İzmir tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, turizmiyle ve sağlık turizmiyle çok önemli bir merkez. Bizim bunu anlatmamız gerek, bunu New York'ta yapmaya çalıştık'' dedi.
    
Grand Central Türkiye tanıtım festivaline de katıldıklarını ve festivale İzmir'in yine damgasını vurduğunu düşündüğünü belirten Tartan, New York'ta ciddi bir İzmir tanıtımı yaptıklarını anlattı. Festivale üst düzey Amerikalı yöneticilerinin de geldiğini ve onlarla sohbet ettiklerini söyleyen Tartan, şöyle konuştu: ''Bize İzmir'i yeterince tanımadıklarını söylediler, tabii İstanbul daha ön planda, ama biliyorsunuz İzmir tarihi açıdan son derece önemli bir merkez, biz bunları Amerikalı yetkililere anlattık ve çok büyük bir sempatiyle karşılandı, bu tanıtım devam ederse biz hem İzmir'in hem de Türkiye'nin tanıtımına ciddi bir katkı sağlamış olacağız diye düşünüyorum.''
    
Tartan, Konak belediyesinin ödül alan bir de halk oyunları grubunun olduğunu belirterek, gelecek yıl New York'ta Cumhuriyet Haftası ve Türk Günü kutlamalarına o ekiple katılmak istediklerini söyledi.
    
EGE ÜNİVERSİTESİNDEN PROF. DR. AKTAŞ
''Sarı Zeybek'' gösterisini hazırlayıp sahneye koyan Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümünün Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aktaş da A.A muhabirine yaptığı açıklamada, ''Sarı Zeybek''in vermek istediği en önemli mesajın ''Biz bu Cumhuriyeti bu zorluklarla kazandık, kanımızı, canımızı verdik, bunu bu şekilde hatırlayınız'' demek olduğunu belirtti.
    
Çanakkale Savaşının, Atatürk devrimlerinin ve Cumhuriyetin nasıl kurulduğunun iyi bilindiğini, ama bugüne dek sahneye hiç taşınmadığını söyleyen Aktaş, Ege Üniversitesinin müziğiyle ve koreografisiyle bunu gerçekleştirdiğini ifade etti. Aktaş, Sarı Zeybek'i 70 kez sahnelediklerini ve Türkiye'de 95-110 kişinin gösteride yer aldığını belirterek, New York'a ancak 48'ini getirebildiklerini, yine de çok beğenildiklerini anlattı.
    
New York'ta Sarı Zeybek'i gören Türk izleyicilerin tepkisinin de son derece coşkulu ve duygusal olduğunu belirten Aktaş, ''New York'ta böyle bir coşkuyu görmek bizi de coşturdu. Sarı Zeybek artık sırf bizim değil, Amerika'daki Türklerin de sembolü oldu, çok memnunuz'' dedi.
    
Sarı Zeybek'in Dallas'ta 23 Ekimde sahneleneceğini bildiren Aktaş, Dallas'taki dünya festivalinde de halk dansları gösterisi yapacaklarını, 27 Ekimde de ABD'den yurda döneceklerini belirtti.
    
İlk kez yurt dışında New York'ta sahnelenen Sarı Zeybek'i başta Çanakkale Savaşına katılan ülkelerde olmak üzere sahneye koymayı planladıklarını anlatan Aktaş, öncelikle Avustralya ve Almanya'yı düşündüklerini, çünkü bu iki ülkede büyük bir Türk toplumunun bulunduğunu söyledi.
    
Aktaş, ABD'de Chicago ve Los Angeles kentlerinden de davet aldıklarını, gelecek yıl da yine başta New York olmak üzere ABD'nin çeşitli kentlerine gelmeyi planladıklarını dile getirdi.
    
Aktaş, bu kapsamda Dışişleri Bakanlığının kendilerine verdiği desteğin çok önemli olduğunu, kendilerine müteşekkir olduklarını ve bu desteğin devam etmesini istediklerini söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yavru Vatan’’dan İzmir’’e sevgilerle’…
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, ...
Bornova'da çocuklara oyuncak, kadınlara iş!
Belediye tarafından hazırlanan ve TARGEV ile Çağdaş Yaşama Derneği’’nin ...
Tatı’’nın konukları yabancı öğrenciler
Buca İsmail Şekip Uyal İlköğretim Okulu ile Romanya'nın Belcesti bölgesindeki ...
 
İzmir’’de ’‘istiklal’’ paneli
Atatürk’’ün 82 yıl önce verdiği büyük Söylev, İzmir 68’’liler Platformu’’nun ...
Karşıyaka’’nın belediye bütçesi 80 milyon
Ekim ayı olağan meclis toplantısında 2010 yılı bütçesi oy birliğiyle 80 ...
İzmir’’in kamu bilançosu...
Agora’’daki kazı çalışmaları için 30 milyon TL’’lik kamulaştırma gerçekleştiren ...
 
Kemalpaşa’’da sağlık ’‘atıklardan’’ kurtuluyor
Devlet hastanesinin de bulunduğu Kemalpaşa’’nın 8 Eylül Mahallesi, Büyükşehir’’in ...
Buca’’da ’‘ilaç’’ toplama zamanı
İzmir Eczacı Odası ve Buca Belediyesi işbirliğinde hazırlanan ''Evsel ...
İzmir’’de, ’“İzmirli olmak’”...
22- 24 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek ’‘İzmirli Olmak Sempozyumu’’nda ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva