HABERLER>EKONOMİ
7 Şubat 2012 Salı - 09:10

Memurlara yeni zam için kötü haber!

Memur ve memur emeklilerinin zamlı maaşları ocak ayından sonra, şubat ve marta da yetişmiyor.

Memurlara yeni zam için kötü haber!

ANKARA - 2,5 milyon memur ile 1,8 milyon memur emeklisi zamlı maaşları ve üç aylık farkı ancak nisanda alabilecek. Memurun zamlı maaş alabilmesi için toplu sözleşmeye ilişkin yasa tasarısının Meclis'te kabul edilerek kanunlaşması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Meclis'e sevk edilen yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınıp alt komisyona gönderildi. Bu yüzden süreç uzadı ve zamlı maaşların 15 Nisan öncesine yetişmesi neredeyse imkansız hale geldi.
 
Halen alt komisyon görüşmeleri süren toplu sözleşme yasasının önümüzdeki günlerde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesine başlanacak. Daha sonra ise yasa, Genel Kurul'a gelecek. Genel Kurul'da kabul edilen yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Ancak yasanın yürürlüğe girmesi zamlı maaşlar için yeterli değil. Bu aşamadan sonra toplu sözleşme süreci başlayacak.
 
Zaman'ın edindiği bilgiye göre toplu sözleşme için taraflar mart ayında masaya oturacak. Toplu sözleşme görüşmeleri bir ay içinde tamamlanacak. Buna göre mart ayının ilk 15 günü hükümet ile sendika yetkilileri arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri ile geçecek. Toplu sözleşme masasında hükümetin karşısına 2,5 milyon memuru temsilen 6 üye ve 1 başkandan oluşan toplam 7 sendikacı çıkacak. Başkan, en çok üyeye sahip Memur-Sen'in başkanı olacak. 6 üyenin 3'ünü Memur-Sen, 2'sini Kamu-Sen, 1 üyeyi de KESK belirleyecek. Hükümeti ise Çalışma Bakanlığı başkanlığında Maliye ve Kalkınma Bakanlığı ile Hazine ve Devlet Personel Başkanlığı yetkililerinden oluşacak heyet temsil edecek.
 
Masada anlaşma sağlanamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Çıkacak sonuca göre zamlı maaşlar en erken 15 Nisan'a yetişecek. Yasanın Meclis sürecinin uzaması halinde zamlı maaşların mayıs ayına kalma ihtimali de söz konusu. 2,5 milyon memur ile 1,8 milyon memur emeklisinin zamlı maaşı 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Zamlı maaşların nisan ayında ödenmesi halinde 4,5 aylık zam farkı da verilecek. Zam farkları, maaşla birlikte tek seferde ödenecek.
 
Memurlara toplu sözleşme hakkı tanıyan düzenleme 12 Eylül referandumu ile Anayasa'ya girdi. Ancak Anayasa'ya giren toplu sözleşme hakkının kullanılabilmesi için gerekli yasa çıkarılamadı. Bu nedenle 2011, memur için zam pazarlığının yapılamadığı yıl oldu ve 2012'nin zam oranları belirlenemedi. Bunun üzerine 15 Ocak 2012'de memura geçici zam verilmesi gündeme geldi. Ancak sendikalar toplu sözleşme yapılmaksızın verilecek geçici zamma karşı çıktı. Bu gelişmeler sebebiyle memur ve memur emeklisi her yıl 15 Ocak'ta aldığı zamlı maaşı bu sene alamadı. Zam pazarlığında son sözü söyleyecek Hakem Kurulu 11 üyeden oluşacak. Kurulda 4 sendika, 4 kamu temsilcisi yer alacak. Ayrıca Bakanlar Kurulu, biri sendikaların önerdiği isimler arasından olmak üzere 2 öğretim üyesi belirleyecek. Kurulun başkanlığını Sayıştay, Yargıtay ve Danıştay başkan, başkan yardımcısı veya daire başkanları arasından Bakanlar Kuru-lu'nun belirleyeceği bir isim yapacak.(Zaman)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
emekli memur 7 Şubat 2012 Salı 13:26

Ey kendini bilmez 550 vekil. Kendinize olanı bir gecede şip şak yapıp 5 dakikada geçirenler bizlere gelince niye savsaklanırsınız anlamak mümkün değil. Aklınızı başınıza devşirin, bugün o koltuklarda benim oyum sayesinde oturduğunu asla ama asla unutma. Beni de asla hafife alma. seçim öncesi kapımda köle olanların seçildikten sonra efendim olmaya çabalaması ve kendini öyle görmesi kendi sonunu hazırlar. Vekaletimi adam gibi kullanmıyacaksan istifa et. hakkım Başbakana ve hepinize haram olsun.

Yorumu oyla      14      7  
Dilara 7 Şubat 2012 Salı 12:03

Memur zam almış almamış önemlimi,üç kuruşun hesabını yapamadılar. Milletvekil maaşları bir gecede belli oldu g ülegüle harcasınlar

Yorumu oyla      16      7  
Sivaslı 7 Şubat 2012 Salı 10:19

Milletvekilleri kendi maaşlarına zammı yapıp ceplerine koydular memur emekli almış almamış onlara ne.Bizlere verecekleri 3-5 kuruş zammı sallayıp duruyorlar ve milleti aç bıraktıkça oyları artıyormuş.Aziz Nesin haklı galiba ne dersiniz.

Yorumu oyla      16      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Petkim: İhaleye gireriz, makul fiyat olursa alırız
Socar Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Petkim'deki ...
Petkim'in yüzde 10'u satışa çıktı
Petkim'deki yüzde 10.32 kamu hissesinin satışı için son teklif verme tarihi ...
Sanayici Öztüre’den gençlere girişimcilik dersi
İzmirli başarılı sanayici Öztüre Holding sahibi Nezih Öztüre, üniversite ...
 
Ege kıyılarında ev fiyatına satılık koy
Ege kıyılarında 14 koy satılık. 225 bin lira ödeyen koy sahibi olabiliyor. ...
En doğru ihracata Ege karar verecek
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin ...
Yeraltından 11 yılda 1.3 milyar dolarlık altın çıkarıldı
Türkiye’de 2011 yılında madenlerden çıkarılan altın miktarı, önceki yıla ...
 
Ege zeytinyağını, okyanus ötesi ülkelere taşıyacaklar
Antik çağda bereket tanrıçası olarak bilinen "Froya"yı ihracat markası ...
Robbie Williams’a Türk gömleği!
Robbie Williams, Işın Yılmaz'ın ortağı olduğu Mergü Tekstil'de, sanatçının ...
'Artık görünüşte ağır, pahada hafif alyans moda'
Atanaz Alyans Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Kahyaoğlu: ''Görünüşü ağır, ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva