HABERLER>SAĞLIK
6 Mayıs 2023 Cumartesi - 14:05

Mekanik trombektomi ile inmenin tedavisi mümkün!

İnme tedavisinin çok önem taşıdığını söyleyen Uzm. Dr. Vugar Jafar, “İnme dünyada kalp krizi sonrası ölümün en sık ikinci nedeniydi ama tedavilerde meydana gelen son gelişmelerle üçüncü sıraya gerilemiştir. Mekanik trombektomi inme geçiren hastalarda büyük damar tıkanıklığı olduğunda ilk 6 saat içinde ve bazı özel durumlarda 24 saate kadar da henüz az sayıda merkezde acil ileri inme tedavi yöntemi olarak uygulanabilen ve en yeni tedavi yöntemidir. İşlemin başarı oranı birçok faktörden etkilenmekte olup ortalama yüzde 85’lere kadar yükselmektedir" dedi.

Mekanik trombektomi ile inmenin tedavisi mümkün!

Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, 2021 yılı itibarıyla dünyada 12.2 milyon insanın inme geçirdiğini, 110 milyon kişinin de bu nedenle sakatlık yaşadığını söyledi. Uz. Dr. Vugar Jafar, felç tedavisinde dünyada yaygın bir yöntem olan ve Türkiye'de sayılı merkezlerde uygulanan ‘mekanik trombektomi’ ile inme geçiren hastaların yüzde 85’inin sağlığına kavuştuğunu ifade ederek inme tedavisinde kullanılan mekanik trombektomi hakkında bilgi verdi. 

“İNME BİR BEYİN KRİZİDİR”
İnmenin beyine giden damarlarda tıkanıklık sonucu kan akışının ani durması nedeniyle ortaya çıkan bir beyin krizi olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Jafar, “Beyin damarlarının tıkanmasına sebep ise kan elemanlarının kümelenerek veya damar duvarından kopan parçacıklar nedeniyle tıkanması sonucu oluşmaktadır” diyerek inmenin belirtilerini ve yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: 

“Bilinç bulanıklığı 
 Yüzde kayma 
 Konuşma bozukluğu 
 Kol ve bacakta güçsüzlük

Bu semptomların ortaya çıktığı andan itibaren hastaların en erken dönemde kapsamlı inme merkezine yönlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü tıkanıklık sonrası 1 dakikada 1,9 milyon nöron ve 14 milyar nöronlar arası bağlantı oksijensizlik nedeniyle yok olmaktadır. Tedavi olarak inme hastalarına ilk 4,5 saat içinde damardan uygun hastalara ilaç uygulanması gerekmekte olup ama bu tedavi yüzde 33 oranında etkinliğe sahip olması nedeniyle yeni tedavi yöntemleri arayışı sürmüştür. Beyin anjiyografisi inme geçiren hastalarda kalpten beyine giden damarları incelemek için ‘Altın standart’ olarak nitelendirilen en etkili yöntem olup giderek yaygınlığı artmaktadır ve ileri inceleme yöntemi olarak yapılması gerekmektedir.”

EN KÜÇÜK DAMARLARA BAŞARILI MÜDAHALE
İnmede acil uygulanması gereken mekanik trombektomi yönteminin oldukça başarılı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Jafar, “Kasıktan yapılan ponksiyon ile özel kateter sistemi ve stentretriever denilen geri çekilebilen stentlerle beyin içindeki tıkalı damardan pıhtının geri çekilmesi işlemine mekanik trombektomi denilmektedir. Bu yöntem girişimsel nöroloji veya radyoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Beyin anjiyografisi sonucu beyindeki damar ağını ayrıntılı görüntülenebilse de damar çapının kırılgan yapısı nedeniyle bütün damarlara müdahale edilememektedir. Büyük damar olarak nitelendirilen ve mevcut en son üretilen yeni teknolojik kateterlerle düşünüldüğünden daha küçük damarlara müdahale edilebilmektedir” diye konuştu.

“FELÇ KALMA RİSKİNİZİ BU İŞLEMLE DEĞİŞTİRMEKTEYİZ”
Mekanik trombektomi ile başarı oranının yüzde 85’lere kadar yükseldiğini söyleyen Uzm. Dr. Jafar, “Mekanik trombektomi inme geçiren hastalarda büyük damar tıkanıklığı olduğunda ilk 6 saat içinde ve bazı özel durumlarda 24 saate kadar da henüz az sayıda merkezde acil ileri inme tedavi yöntemi olarak uygulanabilen ve en yeni tedavi yöntemidir. İşlemin başarı oranı birçok faktörden etkilenmekte olup ortalama yüzde 85’lere kadar yükselmektedir. Başarı oranını etkileyen en önemli faktör zaman olup inmenin başladığı andan itibaren yapılan en erken müdahale ile başarı oranı artmaktadır. İnme sonrası beyine giden büyük damarların tıkanıklığı sonucu hücre kaybının en az olduğu dönemde yapılan trombektomi işlemi ile beyinde oksijensiz kalarak bütünlüğünü kaybetmekte olan riskli dokuda kan akışını sağlayarak felç kalma riskinizi bu işlemle değiştirmekteyiz” ifadelerini kullandı. 

“İNME CİDDİ BİR SÜREÇTİR”
Bu tedavinin belirli merkezlerde uygulandığını söyleyen Medicana International İstanbul Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, “En yeni inme tedavileri gelişmiş ülkelerde bile henüz belli merkezlerde uygulanmaktadır. Ülkemizde de çok az sayıda bu alanda çalışan uzman hekim bulunmaktadır. İnme ciddi bir süreçtir. Acil müdahale edilmeyen inme hayati tehlike oluşturabilmektedir. İleri inme merkezlerinde zamanında yapılan müdahale ölüm oranını en minimuma indirmekle birlikte felç kalmayı da engellemektedir” dedi.(DHA)

 
Baharda alerjiye bağlı cilt hastalıklarına dikkat!
 
İzmir'de silah kaçakçılarına darbe
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baharda alerjiye bağlı cilt hastalıklarına dikkat!
Baharın gelmesiyle birlikte bazı cilt hastalıklarda artış görüldüğünü ...
DSÖ'den Covid-19 açıklaması: Artık acil bir durum değil!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel olarak yaklaşık 7 milyon insanın ölümüne ...
DSÖ'den flaş koronavirüs açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü, "Kovid-19 küresel acil sağlık durumu olmaktan çıktı" açıklamasında bulundu
 
Çocukların sosyal medya kullanımına dikkat
Sosyal medya kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşırken, aileler de bu durumun ...
Trafik kazalarına karşı ilk yardım önerileri
1-7 Mayıs Trafik ve İlk Yardım Haftasına yönelik, trafik kazalarının önlenmesi ...
Uzmanlardan veganlara uyarı: Bitki, etin yerini alamaz
Uzmanlar, et, yumurta ve süt içeren bir beslenme düzeninin, bitki bazlı ...
 
Kızartılmış yiyecekler depresyon riskini artıyor
Çin'de kızartılmış yiyeceklerle ilgili araştırmada dikkat çekici sonuçlara ...
DSÖ: Astım 400 milyon kişiyi etkileyebilir
Dünya genelinde en sık görülen bulaşıcı olmayan kronik solunum hastalıklarından ...
Beslenme düzeni dişlerdeki sararmayı etkiliyor
Diş sararmasının genetik yollarla aktarılan, dişlerin rengine doğrudan ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva