HABERLER>İŞ DÜNYASI
25 Ağustos 2023 Cuma - 18:10

Meclis Başkanı Tuncer'den Yeşil Mutabakat vurgusu: Türkiye için fırsat!

İzmir Ticaret Borsası Ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, “Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat programının da baskısıyla özellikle büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin Avrupa’da azalması ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde artması olasıdır. Bu durumu fırsata çevirerek hayvancılık sektörümüzü büyütmeli ve ihracat potansiyelini kullanmalıyız” dedi.

Meclis Başkanı Tuncer den Yeşil Mutabakat vurgusu: Türkiye için fırsat!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ağustos Ayı Olağan meclis toplantısı İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu’nda, Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda ekonomik gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat programının Türkiye için fırsat olduğunu kaydeden Başkan Tuncer, “Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat programının  da baskısıyla özellikle büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin Avrupa’da azalması ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde artması olasıdır. Bu durumu fırsata çevirerek hayvancılık sektörümüzü büyütmeli ve ihracat potansiyelini kullanmalıyız. Tabi bu süreci sürdürülebilir üretim ilkelerini gözeterek yapmalı ve uluslararası anlaşmaları dikkate almalıyız.Sürdürülebilir üretim için, sürdürülebilir Dünya şarttır” dedi.

Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer açıklamalarının devamında, “Son dönemde, hem Dünyada hem de ülkemizde bir takım sosyal, çevresel ve ekonomik faktörler üretimi kısıtlıyor veya üretime yeni bir rota çiziyor. Değişimin en çok hissedildiği sektörlerin başında tarım geliyor. Üstü açık bir fabrika olarak tanımladığımız tarımsal üretim; toprak, su, iklim, emek, ücret, fiyat ve daha birçok değişkenin etkisi altında. Üretimimizi planlarken bu değişkenleri iyi hesap etmek gerek. Gelişmiş ülkelerin bu hesaplamaları iyi yaptığını görüyoruz. Arz-talep dengesini iyi analiz eden ülkeler küresel ticarette söz sahibi oluyor ve piyasalara yön veriyor. Ülkemizde birçok tarım ürününde kendine yeter üretimimiz var. Meyve-sebze sektöründe ise arz fazlasıyla üretimimize devam ediyoruz. Üretim gücümüz iyi olmasına rağmen özellikle yurtdışı pazarında rekabet gücümüz maalesef zayıf kalıyor. Sadece üretimin olduğu bir planlama modeli yeterli değildir. Planlama tarımın çok boyutlu olması nedeniyle bütünsel yapılmalıdır. Arz talep dengesi makro ölçekte ayarlanmalı, yurtdışı pazar araştırmaları düzenli olarak yapılmalı, ithalat ihracat dengesi yakalanmalıdır” dedi.

Tuncer konuşmalarını şöyle sürdürdü:

Küresel gıda güvenliğine ilişkin endişeler her geçen gün artmaktadır. Bu endişede, tarımsal girdi fiyatlarında özellikle son iki yılda yaşanan artış, sera gazı emisyonlarının artması ve tüketici tercihlerindeki değişiklikler önemli rol oynamaktadır. 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün 2023-2032 yıllarını kapsayan Tarımsal Görünüm çalışmasına göre, Gübre fiyatlarındaki her yüzde 1’lik artış için tarımsal emtia fiyatlarının yüzde 0,2 artacağı tahmin edilmektedir. Küresel çapta canlı hayvan üretiminde sadece  yüzde 1,3’lük yıllık büyüme tahmin edilmektedir. Tarımsal sera gazı emisyonlarının önümüzdeki on yılda yüzde 7,6 oranında artması öngörülüyor. 

Halihazırda, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 20 ila yüzde 25'i tarım sektöründen kaynaklanmaktadır. Bu oranlar, tarımın iklim değişikliği üzerinde önemli etkiye sahip olduğunu göstermektedir. 

Diğer taraftan, küresel et ticaretinin son on yılda olduğundan çok daha yavaş bir şekilde, yılda yalnızca yüzde 0,7 büyüyeceği tahmin edilmektedir. 2032 yılına gelindiğinde tüm et kaynaklarından tüketilen proteinin yüzde 41’inin kümes hayvanı eti kaynaklı olacağı öngörülmektedir. Hâlihazırda yüksek olan ve artmaya devam eden üretim maliyetleri ve yetersiz gelir artışları nedeniyle et talebinin büyümesi beklenenin altında kalacaktır. 

Global ölçekte satın alma gücünün düşmesi tüketicileri daha ucuz etlere yöneltmekte, restoran ve benzeri ev dışı gıda harcamalarının azalmasına neden olmaktadır. Yüksek gelirli ülkelerde harcanabilir gelir artışı artık et tüketimindeki değişikliklerin ana belirleyicisi değil. Bunun yerine, insan sağlığı, çevresel etkiler ve hayvan refahı ile ilgili endişeler, bu ülkelerdeki tüketici taleplerini et çeşitleri arasında kaydıran (örneğin kırmızı et yerine beyaz et) veya genel et talebini azaltan bir diyete geçmeye itmektedir.Ekonomik büyümenin, kentleşmenin ve fast-food endüstrisinin büyümesinin ilerlediği orta gelirli ülkelerde, tüketicilerin et tercihlerinde daha önemli değişiklikler bekleniyor. Düşük gelirli ülkelerde, yüksek nüfus artışının, daha yüksek et tüketiminin ana itici gücü olmaya devam etmesi bekleniyor.

 
İTB'den 'ihracat' raporu: İzmir’in pastadan aldığı pay yeterli değil!
 
Meteoroloji'den Aydın için sağanak uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTB'den 'ihracat' raporu: İzmir’in pastadan aldığı pay yeterli değil!
İzmir Ticaret Borsası Ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. ...
ebebek'in halka arzına onay
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ebebek Mağazacılık AŞ'nin (ebebek) halka arzını onayladı.
Rekabet Kurulu'ndan Canon'a soruşturma
Rekabet Kurulu, Canon’a raf fiyatlarını değiştirerek rekabete aykırı hareket ...
 
Sahibinden.com'a 40 milyon lira ceza
Rekabet Kurulu, emlak ve vasıta satış/kiralama platform hizmetleri pazarındaki ...
İESOB’den Türkiye'ye örnek proje
İESOB’den Türkiye’ye örnek olacak projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. ...
120 kişiyi istihdam edecek... Dünyaca ünlü markadan İzmir'e yatırım!
Avustralya'nın dünyaca ünlü katamaran firması Seawind'in, İzmir Serbest ...
 
BDDK açıkladı: KOBİ'lerin borcu ağırlaştı
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ), Türkiye’de özellikle girişimci ...
TOBB İzmir verilerini açıkladı… İflas 2 katına dayandı!
TOBB’un verilerine göre İzmir’de Temmuz ayında 298 ticari kuruluş kepenk ...
BİM'den 2,84 milyar lira net kâr
BİM, 2023'ün ikinci çeyreğinde 2 milyar 845 milyar 179 milyon lira ile ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva