HABERLER>EGE
22 Mart 2011 Salı - 10:03

Manisa'da mesir şenliği başladı

Halkoyunları gösterisi, yumurta tokuşturma ve kortej yürüyüşü etkinliği yapıldı. Hafsa Sultan ve nedimeleri halkı selamladı.

Manisa da mesir şenliği başladı

MANİSA- 471. Uluslararası Manisa Mesir Festivali, dün Nevruz kutlamaları ve kortej yürüyüşü ile başladı. 471 yıldır içeriği değişmeden günümüze kadar gelen mesir macunu, tarihi bimarharede dualar eşliğinde karıldı, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Merkez Efendi temsili olarak halkı selamladı.
 
Manisa'da bu yıl ilklerin yaşandığı 471. Mesir Festivali, Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başladı. Törenlere Vali Celalettin Güvenç, Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Şenol, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Celal Bayar üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Manisa'yı ve Mesir'i Tanıtma Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Mikail Ahmedov ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 
FİDAN DAĞITILDI
Festival kapsamında Nevruz kutlamaları yapıldı. Vali Güvenç önce Başkan Ergün ile daha sonra Tugay Komutanı Mustafa Şenol, CBÜ Rektörü Pakdemirli ve Dernek Başkanı Tanık ile yumurta tokuşturdu. Kentteki çeşitli ilköğretim okulları ve Manisa Belediyesi Gençlik Merkezi öğrencilerinin halkoyunları gösterileri ile devam eden kutlamalarda, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okulları arasında düzenlenen mesir konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri dağıtıldı. Ödül töreninin ardından geleneksel hale gelen Nevruz ateşi yakıldı ve protokol üyeleri ateşten atladı, örste demir dövdü. Bahar bayramı nedeniyle Manisa Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bin adet fidan dağıtımı yapıldı.
 
Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan törenlerin ardından Valilik binası önünde bir araya gelen kortej, mesirin karılacağı tarihi Bimarhane'ye kadar alkışlar arasında yürüdü. Yürüyüş sırasında kortejde bulunan temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri sürekli halkı selamladı. Bimarhanede yapılan törende ilk olarak Manisa Belediyesi Şehzadeler Mehteri tarafından bestelenen 'Mesir İlahi'si okundu. Manisa Müftü Vekili Halil Kazar tarafından mesir duası yapıldı. Ardından temsili olarak Merkez Efendi 41 çeşit baharatı hazırlanan kazanın içine attı ve mesir protokol üyeleri tarafından dualar eşliğinde karıldı.
 
41 çeşit baharat var
Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharattan ürettiği mesir macunuyla sağlığına kavuşan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi, Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın emriyle halka dağıtılması gelenekselleşen mesir macununun içindeki baharatlar şöyle: 'Zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hiyerşambe, çam sakızı, zağfran, tarçın, üdül kahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravend, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu.' Mesir macununun en ağır hastalıklara şifa verdiğine, tüketenleri o yıl yılan sokmayacağına, genç kızların evleneceğine, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına inanılıyor.
 
471. Festival'in ilkleri
• Üniversite sınavı nedeniyle Mesir saçım günü Cumartesi olarak değiştirildi.
• İlk kez konuk ülke ağırlandı ve Ukrayna temsilcileri düzenlenen festivale katıldı.
• İlk kez Hafsa Sultan ve nedimeleri, Mesir Festivale Düzenleme Komitesi tarafından yarışma ile seçildi.
• İlk kez atıcılık yarışması düzenlendi ve av köpekleri güzellik yarışması ile yetenek yarışmaları organize edildi. (Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milas’ta kuş gribi alarmı!
Milas'ta grip belirtileriyle hastaneye kaldırılan 52 yaşındaki İlyas Yıldız hayatını kaybetti.
Altınoluk’a dev yatırım
Deniz kenarında yaptırılan termal tatil köyü, bölge turizmine hareketlilik getirecek.
Ege illerinde temayül günlüğü
Ege illerinde seçim provası şeklinde geçen temayül yoklamasında sürpriz ...
 
Hacer yardım bekliyor
Üniversite sınavı stresi nedeniyle kalbi durdu, yatağa mahkum oldu. Ailesinin ...
Sarışın güzel tuzağı!
3 yıl önce kendisini sahte altınla dolandıran Denizlili asker arkadaşı ...
Seçilirse boşarım!
Eşi Nezaket Atasoy'un, AK Parti'den siyasete girmesine tepki gösteren ...
 
Kayaköy 'Anıtsal Yapı' oldu
UNESCO, Muğla’da bulunan Kayaköy’ü "Anıtsal Yapı" olarak tescil etti, ...
Doğum gününde 4 kişiyi yaşama döndürdü
Doğum gününde beyin ölümü gerçekleşen kızın organları 4 kişiye hayat verdi...
Kılıçdaroğlu Balıkesir’’de Seyit Onbaşı'nın köyündeydi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale Savaşları'nın simge isimlerinden ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva