HABERLER>EGE
24 Eylül 2011 Cumartesi - 11:52

Kuşadası'nda turist çok ama...

Turizm cennetlerinden Kuşadası, dünyadaki ekonomik krizden payını aldı.

Kuşadası nda turist çok ama...

AYDIN - Yıllardan bu yana 'Yaşlı ve zengin turist' profilinin yoğunlaştığı Eylül ayında esnaf, hayal kırıklığı ile karşılaştı. İki günde Kuşadası Limanı'na yanaşan 8 gemi ile gelen 10 bin turist, esnafı mutlu etmedi. Esnaf ve meslek odaları başkanları, başta Euro bölgesi olmak üzere dünyadaki ekonomik krizin turizmi olumsuz etkilediğini söyledi.
 
Son dönemlerde deniz turizminin önemli durağı haline gelen Kuşadası'nda esnaf, geçmiş yıllarda limana yanaşan küçük ve az yolcu kapasiteli gemilerle gelen turistlerin, günümüzde dev kruvaziyerlerle gelen binlerce turistten daha fazla alışveriş yaptığını belirtti. Yıllar önce gemilerin küçük ancak, turistlerin zengin olduğunu söyleyen kuyumcu Ahmet Ekmekçi, şöyle dedi:
 
"Eskiden bir turist gemiyle bir haftalık tur için 10 bin dolar öderken, günümüzde her biri birer yüzer şehir olan dev gemilerde her şey dahil 2 bin dolar ödüyor. Dolayısıyla gemilerde artık yüksek gelir tabakasına mensup insanlar değil, orta ve alt gelir grupları yer alıyor. Eskiden yüksek sezon dediğimiz Eylül-Ekim aylarında yaptığımız ciro ile önceki beş ayda yaptığımız cirodan daha fazla oluyordu. Artık bu aylarda gelen turistler hedef kitle değil. Parası olanlar da ekonomik krizi bahane edip bize açıkça 'Yarın ne olacağımız belli değil' diyerek alışveriş yapmıyor."
 
Eskiden sonbaharda genellikle ABD'li turistlerin geldiğini kaydeden esnaf Kerem Çabuk da, her yıl geriye gidiş kaydedildiğini anlattı. Çabuk, "Kaliteli turist artık gelmiyor. Eskiden bu aylarda zengin Amerikalılar gelirdi, şimdi gemide her ülkeden insan var" dedi.
 
HAYAL BİLE EDEMEZLERDİ
Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, eskiden gemiyle seyahati hayal bile edemeyenlerin şimdi dev kruvaziyerlerle tatil yaptığını belirtti. Akdoğan, şöyle konuştu;
 
"Bu ayların hedef kitlesini oluşturan ülkelerden ABD ve Almanya başta olmak üzere dünyada ekonomik kriz var. İtalya'nın kredileri düşüyor. Euro bölgesindeki ekonomik kriz yüzünden turistler eskisinden daha az harcıyor. Gemiler büyüyüp yatak sayısı artınca daha ekonomik fiyatlara tur satmaya başladı. Eskiden gemi gezisini hayal bile edemeyenler şimdi gemilerle geziyor. Dolayısıyla düşük gelirli turist alışveriş yapmıyor."
 
1 EKİM'DE TATİL BAŞLIYOR
TÜRSAB Başkanı Bülent İlbahar, turistlerde harcama limitlerinin düştüğünü, bunun küresel ekonomik krizden kaynaklandığını söyledi. İlbahar, Almanya, Hollanda ve Belçika'da okullarda sonbahar tatilinin 1 Ekim'de başlayacağını belirterek, bu tarihten itibaren gelir düzeyi yüksek turistlerin geleceğini söyledi. İlbahar, "Tüm dünyada ekonomik kriz var. Turistlerin Türkiye'ye gelmeleri bile büyük bir başarı. Turistin harcama limitleri düştü. Bir çoğu şehri gezip, dönüyor. Bir hafta sonra sonbahar tatilleri başlıyor. Belçika, Hollanda ve Almanya sonbahar tatiliyle birlikte ülkemize yaşlı ve ailelerden yoğun bir ilginin olacağını bekliyoruz" dedi. (DHA)
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bodrum'da jet-ski faciası
Bodrum’da, jet-skinin çarptığı zodyak botta 45 yaşındaki Sıdıka Can yaşamını ...
Ayrılalım dedi, canından oldu
Denizli’de manavlık yapan Metin Cengiz (34), bir süredir birlikte yaşadığı ...
Bahçeli MHP zirvesi için Denizli'de
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin il ...
 
Deprem değil, yağmur bu hale getirdi
Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde, şiddetli yağış dün kent merkezinde büyük ...
Yalıkavak'ta korkutan orman yangını
Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Yalıkavak Beldesi'ndeki makilik alanda ...
Çalacak bir şey bulamadı sucuk ekmek yaptı
Denizli'de bir büfeye hırsızlık amacıyla camını kırıp giren 22 yaşındaki ...
 
'Engelli yolcuku' antik kente sona erdi
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği '800 Kilometre Engelli Projesi' ...
Öğrencilerin ulaşım çilesi bitmiyor
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, kırsal alanda yaşayan 13 akraba öğrenci, ...
12 yaşındaki çocuğun cesedi parkta bulundu
Kütahya'nın Altıntaş İlçesi'nde, 12 yaşındaki Emre Işık, Belediye Parkı'nda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva