HABERLER>SAĞLIK
4 Ocak 2022 Salı - 13:28

Korona geyiklere sıçradı... Yeni varyant doğuyor!

Bilim insanları ABD'nin birçok eyaletinde bulunan ve vahşi doğada yaşayan yüzlerce beyaz kuyruklu geyiğin corona virüse (Covid-19) yakalandığını açıkladı. Uzmanlar, geyiklerde yayılan virüsün mutasyona uğrayabileceği ve insanları savunmasız bırakabilecek potansiyel yeni bir varyantın ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.

Korona geyiklere sıçradı... Yeni varyant doğuyor!

ABD hükümeti Covid'in insanlar arasında yayılmasını durdurmak için çalışırken, vahşi yaşam yetkilileri, virüsün vahşi beyaz kuyruklu geyiklere nasıl bulaştığını anlamaya çalışıyor.

KİRLİ SUÇ İÇTİKLERİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Uzmanlar, Covid-19’un bu vahşi hayvanlara nasıl bulaştığını henüz doğrulayamamış olsa da geyiklerin kirli su içtiği varsayılıyor. Araştırmalar, corona virüsün insan dışkısında ve atık sularda kaldığını gösteriyor.

TÜM POPÜLASYONUN ENFEKTE OLMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR
Şimdiye kadar, Illinois, Michigan, New York, Pennsylvania, Iowa ve Ohio'da yüzlerce hayvanın Covid-19 testi pozitif çıktı ve araştırmacılar, ABD’deki yaklaşık 30 milyonluk tüm beyaz geyik popülasyonun enfekte olabileceğinden endişe ediyor. 

Bununla birlikte Penn State Üniversitesi, Aralık 2020 ile Ocak 2021 arasında Iowa'nın farklı bölgelerinde örneklenen ak kuyruklu geyiğin yüzde 80'inden fazlasının Covid-19 için pozitif çıktığını tespit ederken, başka bir çalışma Michigan'da örneklenenlerin yüzde 67'sinin pozitif test ettiğini gösterdi. 

Uzmanlara göre bulgular, 'geyikler ve diğer hassas vahşi yaşam türleri içinde Covid-19’un yayılımını izlemek için acilen gözetim programlarını uygulamaya ve olası geri tepmeyi azaltmak için yöntemleri uygulamaya koymaya yönelik kritik ihtiyacı vurguladı.

Hayvanların insanlardan corona virüsü kapabileceği biliniyor ancak bilinen vakaların çoğu, hayvanlarla insanların sürekli yakın temas halinde olduğu hayvanat bahçelerinde gerçekleşti.

Diğer taraftan, corona virüsü insanlara bulaştırdığı bilinen herhangi bir geyik vakası yaşanmadı.

Penn State Üniversitesi tarafından Kasım ayında yapılan bir araştırma, 2020'de insan Covid-19 enfeksiyonunun zirvesi sırasında Iowa eyaleti genelinde geyiklerden toplanan yaklaşık 300 örneği inceledi.

Penn State Hayvan Teşhis Laboratuvarı müdür yardımcısı Suresh Kuchipudi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Aralık ayında örneklenen geyiklerin yüzde 80'inin, orantılı olarak yaklaşık 50 kat daha fazla bir yükü temsil eden Covid-19 için pozitif olduğunu bulduk" dedi.

Kuchipudi, "Bu, o sırada insanlarda enfeksiyonun zirvesinde rapor edilenden daha fazla pozitif sonu anlamına geliyor. Covid-19 için pozitif geyik sayısı, Nisan ile Aralık 2020 arasındaki dönemde arttı ve en büyük artışlar geçen yıl geyik avı sezonunun zirvesine denk geldi” diye konuştu.

Geçen ayın başlarında yayınlanan ayrı bir çalışma, beyaz kuyruklu geyikler arasında da benzer sonuçlar buldu. Ohio Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen araştırmada, 360 serbest dolaşan geyiğin 129'unun (yüzde 35) nazal sürüntülerle pozitif test edildiğini ancak hiçbir semptom göstermediği keşfedildi.

İNSANLARI TEHDİT EDEN YENİ MUTASYON UYARISI
Öte yandan araştırmacılar,  Covid-19’un geyikler arasında geçerken mutasyona uğrayabileceğini ve potansiyel olarak yeni varyantların ortaya çıkabileceği konusunda uyardı. 

Ohio Eyalet Üniversitesi'nden çalışma yazarı Prof. Dr. Andrew Bowman, "Diğer çalışmalardan elde edilen kanıtlara dayanarak, vahşi doğada corona virüsün geyikler arasında bulaşabileceğini biliyorduk. Eğer bu devam ederse, insanları tehdit eden yeni bir potansiyel corona virüs kaynağımız var” dedi. (NTV)

 
Yargıtaydan 'emniyet şeridi ihlali' kararı
 
DSÖ açıkladı: Sinovac Omicrona karşı koruyor mu?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Şener: Şubatta Omicron baskın hale gelebilir
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
Bilim insanları salgının sonu için tarih verdi
Danimarka'nın önde gelen bulaşıcı hastalıklar uzmanlarından Tyra Grove ...
Okullarda vakalar ne durumda?
İzmir’in sadece 10 ilçesinde geçtiğimiz hafta 27 öğretmen ve 33 öğrencinin ...
 
Çocuklar takas ediyor... Okullarda maske tehlikesi!
Doç. Dr. Gamze Varol, okullarda öğrencilerin figürlü maskeleri değiş tokuş ...
Son 24 saatte 160 can kaybı 44 bin 869 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 368 bin 913 Kovid-19 testi yapıldı, 44 bin 869 ...
Hamile kadında görüldü... Yeni alarm: Flurona!
İsrail'de bir kadında, influenza ve koronavirüsün aynı anda bulunduğu ...
 
Salgında günün bilançosu: 129 vefat, 33 bin 520 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte 362 bin 836 koronavirüs testi yapıldı, 33 bin ...
'Hiper bulaşıcı, maskeyi bir an bile indirmeyin'
ABD'li bilim insanı Dr. Jonathan Reiner, Omicron varyantının bulaşıcılığı ...
Flurona alarmı... İsrail ilk vakayı açıkladı
Dünya İsrail'den gelen haberi konuşuyor. Zira İsrail ilk 'flurona' vakasını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva