HABERLER>ENERJİ
19 Eylül 2024 Perşembe - 10:05

Konsey başkanı, Petekkaya’nın projesini ve istilayı anlattı: Karaburun metal çöplüğü olacak!

Karaburun Yarımadası’nda tarım arazileri imar baskısı ve RES-GES projeleri istilası ile karşı karşıya… Oyuncu Erkan Petekkaya’nın sahibi olduğu şirketin güneş enerji santralı projesi ile gündeme gelmesiyle ilgili konuşan Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, “Petekkaya’nın GES şirketi 750 dönümlük alan. O proje, Yarımada’da bulunan bütün endemik türleri de yok edecek.  GES’in ömrü 20 yıl.  Sonunda burada ağır metal çöplüğü olacak” dedi.

Konsey başkanı, Petekkaya’nın projesini ve istilayı anlattı: Karaburun metal çöplüğü olacak!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Son dönemde turizm bölgelerinde tarım arazilerinde yaşanan imar baskısı artmaya devam ediyor.

İzmir’in Karaburun ilçesinde tarımdan çekilen üreticiler, zeytinliklerini satarak paraya çevirmeye çalışıyor.  Satılan arsalarda ise villa yapılırken bir diğer sorun da RES ve GES projeleri…

Son olarak oyuncu Erkan Petekkaya’nın sahibi olduğu şirketin mera alanına dikmek istediği güneş enerji santralı projesi (GES) gündem olmuştu.

Egedesonsöz’e konuşan Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, ilçede yaşanan imar baskısı ve RES-GES tehdidi ile ilgili değerlendirmede bulundu.

‘ZEYTİN AĞAÇLARI GES İÇİN SÖKÜLDÜ’
Özer, açıklamasında şunları söyledi:

“Arsa alanlar, satış amaçlı ya da RES amaçlı alıyorlar. Örneğin Yaylaköy’deki zeytin ağaçlarının tamamı 5 bin tane rüzgar enerji santralı (RES) ve altına güneş enerji santralı (GES) yapmak için söküldü. Karaburun Yarımadası’nın tamamına baktığınız zaman bu bölge, sakız, zeytin ve üzüm ile geçinen bir bölgedir. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık ama insanlar arazilerini satıp değerlendirmek istiyorlar.  Zeytin ağaçlarını sökerek bulunduğu yerlere arıcılık için alan hazırlıyorlar. Hayvan bahçesi veya işlik yapmak için belediyeden izin almadan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım Bakanlığı veya Turizm Bakanlığı’ndan izin alarak buradaki zeytinleri yok ediyorlar. Ağaçları söküp atıyorlar”

20 YIL SONRA BURASI HEM ÇÖPLÜK OLACAK HEM KANSEROJEN BİR BÖLGE OLACAK
Oyuncu Erkan Petekkaya’nın sahibi olduğu şirketin Karaburun’daki GES projesine dair konuşan Özer, “İnsanlar zeytinliklerini satsınlar, para kazansınlar, evleri yapsınlar. Villa yapsınlar, biz oradan parayı alalım. Zeytin tarlasındaki zeytin üreticisinin çoğu böyle düşünüyor artık. Doğrudan doğruya RES’ler ve GES’ler de tarımı tehdit ediyor bölgemizi. Erkan Petekkaya’nın GES şirketi 750 dönümlük alan. O proje, yarımadada bulunan bütün endemik türleri de yok edecek. GES’in ömrü 20 yıl. Sonunda burada ağır metal çöplüğü olacak. Karaburun Yarımadası’nda. Kurşun, nikel, demir, bakır çürüyerek toprağa karışacak ve doğaya büyük bir zarar verecek. Toprağın üzerindeki endemik türleri de tıraşlayarak üzerine GES dikecekler. Bundan 20 yıl sonra burası hem çöplük olacak hem kanserojen bir bölge olacak. Bunu insanlara anlatmaya çalışıyoruz. Para, doğanın önünde geçtiği zaman biz kaybedeceğiz” dedi.

 
Dilan Çıtak Tatlıses kendini savundu: Yaptığımdan asla utanmıyorum
 
MİT'ten Gara'ya nokta operasyon!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
FatihA. 19 Eylül 2024 Perşembe 21:45

Güneş enerji santralleri için ömür 20 yıl deniyor. Kaç yılda yüzde kaç düşüş yaşanıyor teknik verileri bilmiyor. O panellerin yenisi ile değişeceğini bilmiyor. Haybeden atıyor. Teknik veri yok, bilimsellikten uzak. Buralar hep dutluktu gibi bir mevzu. Gelelim izin alinmak istenen bölgelere arkadaşım, zeytin ile üretilen bir ürün var, para kazanmak için yapılan bir ürün. Güneş enerjisi ile üretilen de aynısı ki daha da rantabl bir ürün. Karaburun yöresine özel endemik bir bitki türü değil zeytin. Abartmayalım. Zamanında alıp zeytin ekeydin. Bu arada hobi bahçeleri gibi, kaçak yapular gibi, balık çiftlikleri gibi konular dururken bu konunun işlenmesi sanki biraz reklam kokuyor...

Yorumu oyla      0      0  
Ahmet 19 Eylül 2024 Perşembe 20:08

Neden balık çiftliklerine hiç bakmıyorsunuz? Balık çiftliklerinin ne kadar büyük tehlike olduğunu neden görmüyorsunuz? O metaller geri dönüşüme gider, peki denizleri nasıl temizleyeceksiniz?

Yorumu oyla      0      1  
Abdullah Sevim 19 Eylül 2024 Perşembe 15:06

Memleket talan ediliyor

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü göz doktorundan JES ısrarı!
Ünlü göz doktoru Sinan Göker’e ait enerji şirketi İzmir-Aydın sınırındaki ...
GS'li eski başkanın projesi bakanlık masasında!
Galatasaray’ın eski başkanlarından Adnan Polat’ın ortağı olduğu Meltem ...
TDT Enerji Bakanları Konseyi'nden 4'üncü toplantı
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Enerji Bakanları Konseyinin 4'üncü toplantısı ...
 
Bakan Bayraktar tarih verdi: Doğalgaz üretim faaliyeti başlayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz üretim üssünün ...
Çeşme’den Sabancı’ya yer vetosu!
Sabancı Holding’in ait Vega Rüzgar Enerjisi Şirketi, Çeşme’de RES’ten ...
Araç sahiplerine müjde... Motorine indirim yolda!
Motorine 1 TL civarında indirim yapılması bekleniyor. İndirimin Çarşamba ...
 
Araç sahipleri dikkat: Benzine indirim geldi!
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile vergi artışları akaryakıt ...
GES projesine veto… Karaburun’da ‘Erkan Petekkaya’ isyanı!
Oyuncu Erkan Petekkaya’nın sahibi olduğu şirketin Karaburun’da mera alanına ...
Aliağa'daki dev yatırım sektörü karıştırdı!
Güneş paneli üreticisi Smart Holding'in, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva