HABERLER>ENERJİ
3 Eylül 2024 Salı - 14:04

GES projesine veto… Karaburun’da ‘Erkan Petekkaya’ isyanı!

Oyuncu Erkan Petekkaya’nın sahibi olduğu şirketin Karaburun’da mera alanına dikmek istediği güneş enerji santrali projesinin halkın katılımı toplantısı tepkilerden dolayı gerçekleştirilemedi.  Bakanlık yetkilileri toplantıyı yapmış gibi göstermeye çalışınca Başkan İlkay Girgin Erdoğan itiraz etti. Tutanağı görmek isteyen vatandaşlar ise yetkililerin yolunu kesti.

GES projesine veto… Karaburun’da ‘Erkan Petekkaya’ isyanı!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED sürecini başlattığı oyuncu Erkan Petekkaya’ya ait Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’nin ‘Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh)’ projesi halkın kantarından geçemedi.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

Küçükbahçe Köy Kahvesi’ndeki toplantıyla eş zamanlı olarak Karaburunlular köy kahvesi önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Eyleme Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da katılarak destek verdi. Eyleme Karaburun Kent Konseyi'nin yanı sıra Ege Kent Konseyleri Birliği, Konak Kent Konseyi, İzmir Yaşam Alanları gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri de katıldı.

ARACIN ÖNÜ KESİLDİ
Toplantı halkın tepkilerinden dolayı gerçekleşemezken bakanlık kahveye alınmadı. Bakanlık yetkilileri ıslıklarla kahve dışına çıkarıldı. Bakanlık kendi araçlarında tutanak tutmaya çalıştı ancak bu sefer de toplantı yapılmış gibi göstermeye çalışınca Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan itiraz etti. Bakanlık yetkilileri araçları ile ayrılmak isteyince halk aracın önünü kesti.

BAŞKAN ERDOĞAN: TUTANAK TUTMADILAR
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, yapılan toplantının yetkililer tarafından tutanak altına alınmadığını ve bu sebeple tartışma çıktığını söyledi.

Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Burada mera alanındaki GES’in ÇED bilgilendirme toplantısı vardı. Kalabalık bir halk kitlesi var bunu istemeyen… Çünkü kimse mera alanlarını ve verimli topraklarını bırakmak istemiyor. Tarım yapmak istiyor bölgede… Kimse burada temiz enerjiye de karşı değil. Uygun bir yer olursa her yerde kurulabilir. Ama sadece biz bulunduğu yere dikerseniz olmaz. Tepkimizi dile getirdik halkla birlikte.

Toplantı hiç yapılamadı. Tutanak tutmak için kamu görevlileri geldi ve tutanak tutulacak ve beraber imzalanacak diye konuşuldu. Ben bir anda görevlinin tuttuğu tutanakta şunu gördüm “toplantıya çağrı yapıldı, halk bilgilenmek istemedi” Ama böyle bir şey yapılmadı orada. Yapılmayınca da zaten problem çıktı. Toplantının açılıp yapılamadığına dair tutanak tutulmasını istedik, onu da kabul etmediler.

Bizi üzen şu oldu kamu görevlisinin burada ‘can güvenliğim, mal güvenliğim yok’ demesi… Biz karıncayı bile incitmeyen bir toplumuz. Bugüne kadar kaç tane kamu görevlisi geldi buraya, biz protesto hakkımızı kullandık. Vatandaşlarımızla birlikte. İsterdik ki tutanak tutulmadığına dair bir şey versin gidip istediği yerde düzenleyecekmiş beyefendi. Bizim diyeceğimiz bir şey yok devletin ilgili kurumlarının gerekli işlemleri yapacağına, hassasiyet göstereceğine inanıyorum.

AYRI TUTANAK TUTULDU
Bakanlık yetkililerinin toplantı yerinden tutanak tutmadan ayrılınca Başkan İlkay Girgin Erdoğan ve Kent Konseyi yöneticileri ayrı tutanak tuttu.

Karaburun Kent Konseyi de şu açıklamayı yaptı:

“Karaburun Yarımadasında, 2013 Yılından başlayarak 'Yenilenebilir doğal kaynaklardan faydalanarak elektrik enerjisi üretimi' denilerek kent sakinlerinin rızası dışında doğaya zarar verecek girişimlerde bulunuluyor.

Mevcut Rüzğar Enerji Santrallerine yardımcı kaynak olarak gösterilen Güneş Enerji Santrali projeleri ardı - ardına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına veriliyor. Şu an Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda ÇED süreçleri sürdürülen 5 GES projesi; Küçükbahçe, Salman, Yayla, Sarpıncık, Eğlenhoca olarak görünüyor.

Bu projeler gerçekleştirildiğinde Karaburun Yarımadası na 300.000 adet Güneş Paneli dikilecek. Bakanlık tarafından 03.09.2024 tarihinde ÇED Halkın Katılımı toplantısı yapılacağı duyurulan NANO A.Ş. DGES projesinin ÇED raporunda; Küçükbahçe Mahallesi sınırları içerisinde Çullubağ mevkii 518 ada 100-101-102 parsellere, başlangıçta 44.037 adet güneş paneli dikileceği belirtiliyor.

GES’lerin kurulacağı alanlar, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına göre Mera, Çayır ve Tarım Arazisi olarak belirlenmiş alanlardır ve özel çevre koruma bölgesi içinde yer almaktadır. Bu durum projeler için hazırlanan ÇED raporlarında da açıkça belirtilmekte. Meralar, köylünün ortak malıdır. 4342 sayılı Mera Kanununda belirtildiği gibi amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz.

Karaburun Yarımadası 14.03.2019 tarihinde 823 sayılı kararname, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın imzası ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir. Özel Çevre Koruma Bölgesi; ülke ve dünya ölçeğinde ekolojik önemi olan, çevre kirlenmelerine ve bozulmalarına duyarlı toprak ve su alanlarını, biyolojik çeşitliliğin doğal kaynakların ve bunlarla ilgili kültürel kaynakların gelecek kuşaklara ulaşmasını emniyet altına almak üzere gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi ve bu alanlarda uygulanacak koruma esasları ile plan ve projelerin tek elden hazırlanması amacıyla ilan edilen bölgeler olarak tanımlanıyor.

Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesine karşın firmaların faaliyetleri her geçen gün artarak sürmektedir. Karaburun yarımadası enerji şirketleri için cazibe alanı haline getirilmiştir. Bu durum ÖÇKB yapısına aykırıdır ve gelecek için tehlike arz etmektedir. GES panelleri konulurken toprağın en verimli olan üst katmanı tıraşlanarak alınacak, mevcut bitki ve canlı hayatı yok edilecektir. Daha önce yarımadamızda Karareis bölgesinde ormanlık alandaki ağaçlar kesilerek uygulanan GES projesi kaygı verici bir örnektir. 

Oluşturulacak güneş paneli tarlalarından geri yansıyacak güneş ışıkları ile sıcaklık değerleri artacak, küresel ısınma ile birlikte mevcut tarım alanları da olumsuz etkilenecektir. Meraların yok olması ile günümüzde çok zor koşullarda sürdürülen hayvancılık ta tamamen bitecektir. Karaburun Yarımadasının doğası, florası, faunası zarar görmektedir. 

Bakanlığa sunulan RES ve GES projeleri hayata geçtiğinde, canlı hayatı için geri döndürülemez kayıplar yaşanacak, nadide topraklarımız zamanla enerji santralleri çöplüğüne dönüşecek, yaşam bitecektir. Bizler Yenilenebilir Kaynaklardan Enerji Üretimine “Yeşil Enerji” ye tümden karşı değiliz. Yanlış yerler ve uygulamalar ile doğamıza daha fazla zarar verilmesine karşıyız. 

Karaburun Yarımadası yaşayanları olarak yaşam alanımızı savunarak, Toprağımıza sahip çıkıyoruz. Talebimiz, bölgemizdeki GES ve RES projelerinin ÇED süreçlerinin sonlandırılarak iptal edilmesidir."

PROJE HAKKINDA
Küçükbahçe Mahallesi, 518 ada, 100, 101 ve 102 parseller içerisinde Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) projesinin gerçekleştirilmesini planlayan şirketin yapacaklarına ilişkin ayrıntı da belli oldu.

Buna göre, projenin gerçekleştirileceği Güneş Enerji Santrali Alanı’nda 24 MWm/16 MWe Kurulu gücünde santral kurulacak. Yine bölgede 545 Wp gücünde 44.037 adet Bifacial Çift Cam Modülü panel ve 333,340 kWe gücünde 48 adet inverter kullanılacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’na göre 518 ada 100 ve 101 parsel Mera ve 518 ada 102 parsel Ham Toprak niteliği taşıyor.  Proje alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında İzmir K-16 paftasında kalmakta olup tesis alanı Çayır-Mera ve Özel Çevre Koruma Bölgesi niteliği taşıyor.

Toplam 32.000.000 kWh/yıl elektrik üretilmesi ve üretilecek olan enerjinin, Karaburun TM OG (TR-1) barası (90 MVA)’’ na girdi-çıktı bağlantı şeklinde bağlanması planlanıyor.

 

 
Lavrov: ABD, PKK/YPG'yi oyuncak gibi kullanıyor
 
Öğrencisine çarpan öğretmen tutuklandı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Oğuz Kaan 4 Eylül 2024 Çarşamba 08:03

Halka rağmen bildiğinizi okursanız, yok olup gidersiniz. Karaburun halkını yabana atmayın.

Yorumu oyla      2      0  
Yasemin Gümüşler 3 Eylül 2024 Salı 19:46

Yarımada yapılacak olan ges lerle talan edilmek isteniyor, bölgede keçilerin sayısı ciddi anlamda azalmış durumda bunun nedeni meraların gesler ve resler için şirketlere verilmesi. Ayrıca 20 yıllık ömürleri var daha sonra ciddi çevre kirliliğine yol açacak ve aynı yerde endemik bitki yok olacak bir dal kekik bile yetişmeyecek maalesef..

Yorumu oyla      4      0  
Az Bilmiş 3 Eylül 2024 Salı 16:36

niye karşı çıkıyorlar?? karaburun halkı chp yi seçmiş olabilir ama %42 gibi azımsanmayacak bir kesim akp ye oy vermiş . adamların elini kuvvetlendirmişsiniz . bunun dışında alttaki yorumcular yatırım demiş. bu işler yatırım değil batırım oluyor güzel kardeşlerim. mera alanlarına GES mi dikilir? gerçi sizin zihniyet bayraklıda yanan alanları imara açıyor unutuyoruz.

Yorumu oyla      2      2  
Vatandaş 3 Eylül 2024 Salı 14:54

Tiplerine bakın hepsi işsiz güçsüz tipler. Hobi olarak yatırımlara karşı çıkıyorlar.

Yorumu oyla      1      9  
Turan 3 Eylül 2024 Salı 14:22

Bunlar mahkemelerde itiraz ediyorlar yatırım turuzim gelişim düşmanı Karaburun yerlisi gelişim proje imar altyapı temizlik ulaşım bekliyor Bunlar canı sıkılan hobisi devletin Her türlü yatırımına karşı çıkan ideolojik gruplar

Yorumu oyla      0      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa'daki dev yatırım sektörü karıştırdı!
Güneş paneli üreticisi Smart Holding'in, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde ...
Türkiye'nin petrol ithalatı haziranda azaldı
Türkiye'nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, haziranda geçen ...
Elektrik üretimi yüzde 10,9 arttı
Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına ...
 
Petekkaya’nın GES projesi halkın kantarında!
Sanatçı Erkan Petekkaya’nın sahibi olduğu şirketin İzmir’in Karaburun’un ...
300 bin güneş paneli bakanlık önünde… Karaburun’da GES istilası!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde Karaburun ...
Araç sahipleri müjde... Benzine indirim geldi
Benzinin litre fiyatına 1,42 TL indirim geldi.
 
Petrol ve doğal gaz üretiminde tarihi rekor
Ham petrol üretimi günlük 107 bin 621 varile ulaştı. Doğal gazda da 7 ...
Külliye'yi inşa etmişti... Bergama'daki RES projesine nihai onay!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı ...
Benzine zam geldi: Akaryakıtta fiyat değişti
Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilim piyasalarda arz endişelerine yol ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva