HABERLER>EKONOMİ
27 Eylül 2011 Salı - 14:07

Konak Tüneli’ni Bayındır’dan aldık

İzmir’de son dönemde yıldızı parlayan Dere Grup’un Konak Tünelleri ve Liman Viyadükleri işini nasıl aldığı ortaya çıktı.

Konak Tüneli’ni Bayındır’dan aldık

Fatih YAPAR/Egedesonsöz - Yasal olarak Çeşme ve Kordon Otoyolu’nun bir parçası gibi yapılan projelerin müteahhidi Erzincan Eski Milletvekili Timuçin Turan, 4 yıl önce projelerin asıl sahibi Bayındır İnşaat’ın İzmir’deki haklarını devraldıklarını açıkladı. AK Parti’nin seçim döneminde ortaya koyduğu 35 Proje arasında yer alan ve 130 milyon TL tahmini bedelle en önemli projelerin başında yer alan Konak Tünelleri ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları’na (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri, Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası ortak bir açıklama yaptıktan sonra dava açmaya hazırlanırken bir taraftan tünel çalışmaları ile ilgili spekülasyonlar devam ediyor. Konak Tünelleri’nin yapımı öncesinde jeolojik etütlerin yapılmadığı, projenin SİT alanından geçtiği, imar planlarında yer almadığı gibi daha birçok neden gündeme gelmişti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Tarım, Gıda Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı tören ile çalışmaları başlatılan tüneli yapacak olan firmadan açıklama geldi.  
 
NEDEN DERE GRUP SORUSU ORTADAN KALKTI
Bakan Yıldırım’ın genel seçimin ardından İzmir’de hayata geçirdiği Viyadüklerin Limana indirilmesi, Sabuncubeli ve Konak Tünelleri’ni ihale sürecine takılmadan yürütülmesiyle ilgili kuşkular müteahhit firmadan gelen net açıklamalarla ortadan kalktı. Erzincan kökenli Bakan Yıldırım’ın Konak Tüneli ve Liman Viyadükleri işini Erzincan kökenli Dere Gruba verdiği iddiaları, Tünel inşaatını hayata geçireceği açıklanan Ege Asfalt, Maden Şirketi’nin de içinde olduğu Dere Grup’un kurucu Başkanı Timuçin Turan tarafından yapılan açıklamalarla netleşti.
 
BAYINDIR’IN HAKLARINI ALDIK
Tünellerin yapım işini alan Dere Grup bünyesinde bulunan Ege Asfalt Nakliye Şirketi’nin Urla-Çeşme Otoyol’nun yapım işini üstlenen Bayındır İnşaat’ın tüm haklarını aldığı ortaya çıktı. 1990’lı yıllarda yapılan Çeşme Otoyolu’nun ihalesini alan ve işi yaptıktan sonra mali zorluklar nedeniyle sıkıntıya düşen, İzmir Metrosu’nun Üçyol-Üçkuyular arasındaki inşaatının ilk ihalesini aldıktan sonra iflas eden Bayındır İnşaat’ın tüm haklarını alan yeni şirketin otoyol projesi kapsamında yapımına başlanan tünel çalışmasının yapım hakkını da aldığı belirtildi.
 
4 YIL ÖNCE ALDIK
Bayındır İnşaat’ın tüm haklarının kendilerine geçtiğini ifade eden Dere Beton ve Ege Asfalt Nakliye AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin Turan, Konak Tünelleri’nin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Daha önce şirket olarak Liman Viyadükleri’nin ayaklarını kesilerek yolun limana indirilmesi işini de kısa zamanda bitirdiklerini anlatan Turan, “Biz, Çeşme Otoyolu’nu yapan Bayındır’ın mali kriz yaşamasından sonra tüm hakları dört yıl önce aldık. O yüzden otoyolun devamı olarak yapılan çalışmaların tamamını biz yapıyoruz” dedi.
 
PROJEYE İKİ AYA KADAR BAŞLARIZ
Konak Tünelleri’ndeki jeolojik etüt ve sondaj çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Turan, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün hazırlayacağı plan ve programa göre gideceklerini ifade etti. Alan çalışmalarının tamamlandıktan sonra bakanlığa onaya gideceğini anlatan Turan, “Bizim kimseye kendimizi kanıtlamak gibi bir derdimiz yok. Kimsenin eleştirilerine de kulak asmıyoruz. İşimizi en kısada yapıp İzmir’e faydalı bir projeyi kazandırmayı istiyoruz. Çalışmalar tamamlanır, işler biterse kazı çalışmalarına başlayacağız. Projeye iki ay içinde ancak başlarız” diye konuştu.
 
KONAK TÜNELİ BAYINDIR’IN PROJESİ
Konak Tüneli’nin 1990’lı yılların başında Bayındır İnşaat tarafından hazırlandığı, dönemin yerel yöneticilerine sunulduğu da böylelikle ortaya çıkmış oldu. Bayındır inşaatın İzmir’de çok tartışılan ve açılan davalarla durdurulan Kordon Otoyolu ile birlikte Konak Kız Lisesi önünden Mürselpaşa’ya kadar çıkacak tünel projesini de o dönemde gündeme getirdiği öğrenildi. Temeli atılan Konak Tünelleri’nin ilk versiyonu da Mürselpaşa Caddesi’ne çıkıyordu. Tünelin çıkışı sürpriz bir kararla Büyükşehir Belediyesi’nin Uçan Yol Projesi yaptığı Yelişdere Caddesi’ne kaydırıldı.
 
SABUNCUBELİ VE HAMDİ DALAN KAVŞAĞI DA AYNI FORMÜLLE
Sabuncubeli Tünelleri’nin de benzer bir formülle yapıldığı hatta geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen Bornova’daki Hamdi Dalan kavşağı da Urla-Çeşme Otoyol Projesi’nin bir parçası olarak tanımlanıp, eski yasaya dayanılarak, ‘yarım kalmış işin tamamlanması’ ilkesinden hareket edilerek hayata geçirildiği öğrenildi.
 
TİMUÇİN TURAN KİMDİR?
1943 Erzincan Doğumlu Timuçin Turan 1966 İ.T.Ü. Makine mühendisliği bölümü mezunu. 1966-1977 yılları arasında Y.S.E Bölge Müdürlüğü, Y.S.E. Genel Müdür yardımcılığı görevlerinde bulunan Timuçin Turan 1977-1980 yılları arasında Erzincan Milletvekilliğine seçildi. Milletvekilliği görevi sırasında aynı zamanda T.B.M.M. Avrupa Topluluğu komisyonundaki çalışmalarını yürüttü. 1980-1993 yılları arasında özel sektörde Kaya Madencilik A.Ş. yönetim kurulu üyesi olarak çalışma hayatına devam etti. 1993-1994 yılları arasında T.M.O Genel Müdürlüğü yaptıktan sonra yeniden özel sektöre döndü ve halen Dere Madencilik A.Ş. kurucusu olarak çalışma hayatını sürdürüyor.
 
DERE GRUP BÜNYESİNDEKİ DİĞER ŞİRKETLER
Konak Tünelleri inşaatı ve Viyadüklerin Liman’a indirilmesi işiyle birlikte kentte bir anda gündeme oturan Dere Beton Grubu Erzincan Eski Milletvekili Timuçin Turan’ın yanı sıra Erdem Günhan’ın da ağırlıkta olduğu bir firma. Timuçin Turan gibi Erzincanlı olan Diş Hekimi Günhan, Dere Beton’dan önce Timuçin Turan’ın özel sektöre ilk adım attığı Kaya Madencilik’te başladığı iş hayatını şu anda Dere Grup’ta sürdürüyor. Dere Grup bünyesinde Konak Tünelleri işini alan Ege Asfalt, Maden şirketinin yanı sıra Kaya Madencilik, Tunay Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş, Dere Madencilik A.Ş. Aliağa Bazalt Mıcırı İşletmeleri gibi sektörde öncü firmalar yer alıyor.
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ERCÜMENT ŞAHİN 28 Eylül 2011 Çarşamba 11:00

bayındırın borçlarıda herhalde dere betona geçmiştir.lnsanlar kamu kaynaklaeı ile nasıl zengin oluyorlar,baslt bır örnegi,ye kürküm ye ıksırıncıya,tikrisinciye kadar ye .....

Yorumu oyla      13      9  
Şehrazat Mercan 27 Eylül 2011 Salı 15:01

Şimdi anlaşıldı. Demek ki bu Konak Tünelleri denilen proje, İstanbul'dan ve diğer illerden gelenleri,transit olarak Çeşme Yarımadasına nakletmek için. İzmirli'ye bir hayrı olmadığı gibi, çıkışının Konak'tan yapılması nedeniyle kent insanının sosyal paylaşım ortamını da dağıtacak. Tıpkı Kızılay'ı ortadan ikiye bölen, çevre yoluna benzer trafiği yaşayacak.Geçmiş olsun. Ama bir kurtuluş yolu var.O da uzun yıllardır heyelan yaşanan Kadifekale Tepesi'nin,tünel çalışması sırasında çökmesi.Olur mu olur

Yorumu oyla      28      18  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın yükselişe geçti
Yatırımcıların satışa geçmesiyle son üç gündür sert düşüş kaydeden altın ...
Yoksulluk sınırı 3 bin liraya yaklaştı
Türk-İş, Eylül ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırını 902 lira 41 kuruş, ...
Euroasia Sağlık Turizm ve Spa Kongresi İzmir'in oldu
2 bin kişinin katılacağı EuroAsia Sağlık Turizm ve Spa Kongresi, 23-27 ...
 
Egeli sanayici endişeli
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
PET SHOW 2011'e yarışmalar damga vuracak
Kediler, köpekler, kuşlar, balıklar ve çocuklar PET SHOW 2011 14. Evcil ...
Avea, 6. Çağrı Merkezi'ni İzmir'e açtı
Avea geçtiğimiz ay Bingöl’de açtığı çağrı merkezinden sonra İzmir Çağrı Merkezi’ni de devreye soktu.
 
Kadın girişimciler sandığa gidiyor
Üye sayısı 50'den 561'e çıkacak TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun, ...
İtfaiyecilerin “gurur haftası”
26 Eylül- 1 Ekim 2011 tarihleri arasında kutlanacak İtfaiye Haftası etkinlikleri ...
Altın iki ayın en sert düşüşünde
Altın yüzde 4.5 düşüşle iki ayın en düşük seviyesine geriledi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva