HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Eylül 2024 Cuma - 08:34

Kokuyla hissedilen sergi: Yanık Yurt

‘Yanık Yurt - Kurtuluş Savaşı’nda İzmir ve Batı Anadolu Yangınları’ sergisi, Büyük İzmir Yangını’ndan sonra şehirde inşa edilen ilk yapılardan biri olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) 12 Eylül Perşembe günü sergilenmeye başlayacak. Pek çok arşivin ilk kez gün yüzüne çıkacağı sergide, görsel ve işitsel kompozisyonların yanı sıra koku alma duyusunu da kapsayan sergileme teknikleri yer alacak.

Kokuyla hissedilen sergi: Yanık Yurt

Küratörlüğünü Aybala Yentürk ve Nejat Yentürk’ün, proje koordinatörlüğünü ise Dr. Serhan Kemal Saygı’nın yaptığı ‘Yanık Yurt - Kurtuluş Savaşı’nda İzmir ve Batı Anadolu Yangınları’ sergisi, 12 Eylül Perşembe günü saat 18.00’de APİKAM’da ziyaretçileriyle buluşacak. Kurtuluş Savaşı sürecinde Batı Anadolu’da büyük tahribata yol açan yangınları geniş bir perspektifle ele alan serginin odağında 1922’de yaşanan Büyük İzmir Yangını bulunuyor. Sergi, Kurtuluş Savaşı yıllarında Batı Anadolu’da yaşanan yangınları; APİKAM Arşivi’nden, özel koleksiyonlardan ve birçok yerli ve yabancı kurumdan derlenen fotoğraf, film, belge ve objelerle ortaya koyuyor. Sergide, Milli Mücadele’nin son günlerinde yaşanan yangınların daha önce görülmemiş fotoğraflarına yer verilirken, görsel ve işitsel kompozisyonların yanı sıra koku alma duyusunu da kapsayan sergileme teknikleri kullanılacak.

Savaş yıllarında yaşanan trajediye odaklanıyor
Yanık Yurt sergisi, Yunan ordusunun Batı Anadolu’dan çekilirken uyguladığı ‘yakma ve imha politikası’nı ele alıyor. Büyük İzmir Yangını sırasında şehrin sahip olduğu itfaiye teşkilatına ve diğer altyapısal sorunlarına da eğilen sergi, Türk-Yunan savaşı sırasında birçok noktada kundaklanan şehrin alevlere teslim olmasıyla yaşanan büyük trajediye odaklanıyor. Sergide yer alan fotoğraflar Nejat Yentürk koleksiyonu ve Albert Kahn Arşivi’nden derlendi. Yunan ordusunun çekilmesi sonrasında Batı Anadolu’daki kasaba ve şehirlerin durumunu belgeleyen filmler ise Albert Kahn, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve British Pathé Arşivleri’nden alındı.

Sergi, kokuyla hissedilecek
Serginin diğer özelliği ise Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi koleksiyonlarından ilk kez gün ışığına çıkan fotoğrafların sergilenecek olması. Büyük İzmir Yangını sırasında kullanılan ve İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda muhafaza edilen itfaiye araçları da serginin önemli sürprizlerinden olacak. Sergide en dikkat çeken detay, koku duyusuyla da hissedilecek bir ortamın sağlanması olacak. Ziyaretçiyi yakılıp yıkılmış şehrin sokaklarında dolaştığı duygusunu yaratacak yanık kokusu, Yanık Yurt sergisine özel olarak MG International Fragrance Company tarafından tasarlandı.

Yangından sonra inşa edilen binada sergilenecek
Sergiye Audience Medya, sesli tur rehber hizmetiyle destek verecek. Uluslararası ilgi toplaması beklenen sergi, Türkçe ve İngilizce anlatımla ziyaretçisiyle buluşacak. Tasarımından kurulumuna kadar tümüyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imkânları ve APİKAM personelinin emeğiyle meydana getirilen sergi, Büyük İzmir Yangını’ndan sonra şehirde inşa edilen ilk yapılardan biri olan ve 70 yıl boyunca İtfaiye Santrali olarak hizmet veren APİKAM binasında hayata geçiriliyor olmasıyla da özel bir anlam taşıyacak. Sergi, 20 Haziran 2025 tarihine kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

 
İzmir'in utanç raporu... Ağustos'ta 5 kadın katledildi!
 
Belediye Sokağı'nda 'teknoloji' var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Çankırı'ya yalanlama: Bornova Belediyesi'nin borcu yok!
AK Parti İzmir Milletvekili Çankırı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 30 ...
Özelleştirme kapsamına alınmıştı: Bir dava daha!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Özelleştirme İdaresi tarafından Seferihisar’daki ...
Başkan Denizli'den altyapı açıklaması: Büyük yol kat ettik
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’nin başkanlığında 2024 Eylül Ayı Olağan ...
 
Büyükşehir yaraları sarıyor... 71 haneye dev destek!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçen ağustos ayında Yamanlar Dağı’nda başlayıp ...
Urla'da Kum Zambakları'na koruma kalkanı!
Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve Türkiye’de yetiştiği en ...
Başkan Tugay'dan Kurum’a ‘toplantı daveti’ yanıtı: Kasten bu tarihe denk getirildiyse manidar!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çevre, Şehircilik ve İklim ...
 
Torbalı'da Güz Etkinlikleri coşkusu!
Torbalı Belediyesi, ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü ...
Konak’a bir hibe daha
Konak Belediyesi’nin, Darağaç Kolektifi Derneği’yle birlikte hazırladığı ...
Bayraklı'da parklar yenileniyor
Bayraklı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelindeki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva