HABERLER>EGE
22 Temmuz 2011 Cuma - 12:49

Kızkumu'na izin çıktı

Marmaris’e bağlı Orhaniye Köyü'ndeki, denizin üzerinde kırmızı kumlardan oluşan, üzerinde yürüyenlerin hayran kaldığı Kızkumu'nun gelecek yıllara taşınabilmesi için koruma amaçlı düşünülen turnike sistemine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin çıktı.

Kızkumu na izin çıktı

MUĞLA - Marmaris'e 30 kilometre uzaklıktaki Orhaniye Köyü'nde, başlangıcıyla bitiminde 1, 5 metrelik iki beyaz deniz kızı heykelinin bulunduğu sığ kum, yerli ve yabancı turistlerin dilek yolu haline geldi. Her yıl 500 bin kişinin ziyaret ettiği kumda yürüyüşe başlamadan dilek tutan ve ikinci heykele ulaşıncaya kadar dileklerinin gerçekleşeceğine inanan turistler, Kızkumu efsanesini de yaşattı. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı ilgi nedeniyle adeta izdihamın yaşandığı bölgedeki kumlar zamanl dağılmaya başladı.
 
Önlem olarak Kızkumu'nda develerle yapılan turlar yasaklansa da bu yeterli önlem olmadı. Ayrıca kumların dağılmasını engelleyen yosunların yok edilmesi işin tuzu biberi oldu. Kızkumu'nun yok olma tehlikesi baş gösterince Marmarisli çevrecilerin isteği üzerine Özel Çevre Koruma Kurumu ÖÇKK) olaya el koydu. Öncelikle kumun üzerindeki baskıyı azaltmak için tek seferde belli sayıda kişinin yürümesine izin verilmesini için turnike sistemi önerip, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na 13 Mayıs'ta gönderdiği yazıyla izin istedi. 23 Haziran tarihinde Muğla'da toplanan kurul, birinci derece doğal ve üçüncü derece arkeolojik SİT alanı içinde kalan kıyı okunun yayılan sediment malzemenin eski haline getirilmesi için yapılacak çalışmada, kıyıların herkese eşit ve serbest olarak yararlanması anayasal bir hak olduğuna dikkati çekip, "Bölgenin 'Kıyı oku ve kıyı kordonu' olarak tanımlandığı gözetilerek, doğal özelliğini koruma amacıyla turnike ve benzeri koruyucu önlemlerin alınmasının uygun olduğuna karar verildi" diyerek imza altına aldığı raporu geçen 7 Temmuz'da Muğla Özel Çevre Müdürlüğü'ne gönderdi.
 
ŞAMANDIRA İLE ÇEVRİLECEK
Muğla ÖÇKK Müdürlüğü Su Ürünleri ve Şehir Plancısı mühendisleri Kızkumu'nda hemen çalışma başlattı. İnceleme neticesinde nasıl bir turnikenin yapılacağı ve nasıl işleyeceğiyle ilgili rapor hazırlandı. Mayıs-Ekim ayları arasında yoğun bir turist akınına uğrayan kızkumu için alınan kararlarla ilgil rapor açıklandı.
 
Rapora göre, "Kızkumu'nun teknelerden korunması için etrafı tamamen şamandıra sistemi ile çevrelenecek. İnsan sayısını kontrol etmek amacıyla Kızkumu girişine ahşap, portatif 6 metre kare alan içinde sayaçlı turnike yapılacak. 28 bin metrekare olan Kızkumu'na, 200 metrekare /kişi modülü ile alanda olması gereken maksimum insan sayısı anlık 140 kişi olcak. 500 metre olan yürüme uzunluğunun 45 dakikada yürünebileceği varsayılan alana 09. 00-19. 00 saatleri arasında giriş yapılacağından günlük maksimum 1800 kişi yürüyebilecek. Yaz sezonu kullanımı da 120 gün üzerinden hesaplanarak yıllık 216 bin kişi Kızkumu'nu ziyaret edebilecek.
 
İKİ AY İÇİNDE TURNİKELER TAKILACAK
ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, Kızkumu'nun, bölgeye gelen bütün turistlerin ilgisini çektiğini, herkesin Yalınayak kırmızı kumda yürüyerek bunu hissetmek istediğini söyledi. Bölgede bu işten ekmek kazanmak isteyenlerin, işi biraz daha ileri götürebildiğini, önceki yıllarda develerle turlar düzenlendiğini kaydeden Özyanık, "Aşırı kullanım ve aşırı baskının Kızkumu'nun kaybolma riskini getirdi. Doğrudan yasak getirmek yerine, bir dizi önlem almayı uygun gördük. Öncelikli olarak turnike sistemine geçilmesini istedik. Olumlu yanıt aldık. Hemen işe koyulduk. Turnikelerin yapımı ihale aşamasına geldi. Sanırım iki ay gibi bir süre içinde turnikeler takılmış olur. Burası sürekli kullanmak istiyorlarsa buna herkesin yardımcı olması gerekiyor. Zaten buraya tur düzenleyip para kazananlar da bizim düşüncemiz doğrultusunda olmalı. Burası olmazsa o kazanç kapısı da kapanır. Oraya izinsiz ve kontrolsüz olarak fiziki müdahale de yapılıyor. Başında sürekli duramadığımız için bunu önleme şansımız yoktu ama artık orada görevli arkadaşlarımız olacağından her türlü fiziki müdahale de ortadan kalkacak" dedi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski patrona pet şişede bomba
Denizli’de garson U.C., kendisini işten çıkaran birahane sahibine pet ...
Ada sahiline yumurta bıraktı
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karışıya olan Caretta Caretta cinsi deniz ...
Karısını dövdü, bıçakladı, sonunda vurdu
Kütahya’da bir kadın daha göz göre göre kocası tarafından sokak ortasında ...
 
Ege'nin 2. en sıcak jeotermal kuyusu açıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa'nın Alaşehir İlçesi ...
Pedasa gün yüzüne çıkıyor
Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Konacık beldesinde yapılan kazı çalışmalarında, ...
Üzüm üreticisini hastalık vurdu
Denizli'nin kaliteli üzümü ve şarabıyla ünlü Çal İlçesi'nde üreticilerin ...
 
Eşi üstüne asit döktü, ertesi gün serbest kaldı
Edremit’te yaşayan 29 yaşındaki Aysel Ulusu D, 6 yıl önce severek evlendiği ...
40 bin caretta caretta denizle buluşuyor
Muğla'nın Dalyan beldesi İztuzu Kumsalı'ndaki yuvalarından 2 aylık kuluçka ...
Somaspor'un mali evraklarını su baskını yok etti
Soma Spor Kulübünün son 5 yıla ait gelir ve giderleri gösteren trilyonluk evraklar yok oldu.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva