HABERLER>GÜNCEL
17 Haziran 2011 Cuma - 13:18

Kıraç: EXPO 2020 İzmir'in olacak

İzmir Valisi Cahit Kıraç, EXPO'yu düzenleyen BIE’nin Paris'te yapılan genel kurulunda İzmir'in adaylığıyla ilgili üye ülkelere bir sunum yapıldığını, İzmir'in anlatıldığını belirterek, '' İnşallah bu sefer başaracağız ve EXPO 2020'nin ev sahibi İzmir olacak'' dedi.

Kıraç: EXPO 2020 İzmir in olacak

İZMİR - İzmir Valisi Cahit Kıraç, Paris'ten döndükten sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, genel kurulda yaşananları anlattı. Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'nda Genel Sekreter V.G. Loscertales ve üye ülke temsilcileriyle görüştüklerini belirten Vali Kıraç, 2017 EXPO'su ile ilgili Belçika ve Kazakistan'ın sunumlar yaptığını söyledi. İzmir'in EXPO 2015 süresindeki rakibi Milano'nun da bir surum yaptığını ve faaliyetlerini anlattığını belirten Vali Kıraç, süreçteki hazırlıklardaki eksikler konusunda Milano'nun eleştirildiğini ifade etti. 

Hollanda'nın 2016'da Çiçek EXPOsu düzenleyeceğini ve genel kurulda sunum yaptığını belirten Cahit Kıraç, şunları söyledi: ''EXPO'larla ilgili sunumlar bittikten sonra EXPO 2020'ye aday olan İzmir ve Tayland'ın Ayutthaya şehri temsilcileri genel kurulda sunumlarını yaptılar. Hükümetimizin İzmir'i aday gösterdiğini, destekleri anlattık. İzmir Kalkınma Ajansı'nın 5-6 dakikalık bir tanıtım fragmanını gösterdik. Daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in kararlılığını anlattı. BIE Genel Sekreteri Loscertales ve diğer üye ülke temsilcileriyle ikili görüşmeler yaptık. Görüşmelerde Paris büyükelçimiz ile diplomatlar da BM daimi temsilcimiz de vardı. İzmir'in 2015 sürecinde bilgi birikimine sahip olduğunu, 2020 EXPO'sunu gerçekleştirebileceğimizi anlattık. İzmir'i ve adaylığımızla ilgili gelişmeleri sunduk. İzmir'in adaylığının EXPO'ya ve Akdeniz havzasına canlılık getireceğini ifade etti. Fuarların olimpiyadı olarak adlandırılan ve ülkeler arasındaki kültür ilişkilerini esas alan EXPO'nun bugüne kadar Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinde yapıldığını iki bölgenin ortasında ülkeler olduğunu, burada bir EXPO'nun yapılması durumunda iki coğrafyanın birbirine yakınlaştırılacağını belirttik.''

Genel kuruldan sonra akşam Kazakistan'ın tanıtım kokteyli olduğunu, kokteylde üye ülkelere İzmir'i anlatma fırsatı bulduklarını belirten Vali Kıraç, şöyle devam etti: ''Üye ülke temsilcilerine adaylığımızı ilettik. EXPO 2015 sürecinde zaten bu ülkelere kendimizi anlatmıştık. Adayız, deneyimimiz var dedik. Türkiye'nin EXPO'ya ev sahipliği yapmasının getireceği avantajları anlatmaya çalıştık. Bu sefer ümidimizin daha yüksek olduğunu işledik, İzmir'in EXPO ile bütünleştiğini, 7'den 70'e, çocuk çocuğu, kadını, kızıyla, sivil toplum örgütleriyle, siyasi parti temsilcileriyle, milletvekili, bürokrasisi, mahalli idarelerle el ele vererek çalıştığımızı söyledi. Geçtiğimiz sefer tamamlayamadığımız işi inşallah bu sefer tamamlayacağız ve EXPO 2020'nin ev sahibi İzmir olacak. BIE'nin 157 ülkesi var. 2015 adaylığını 11 oyla kaybetmiştik. O süreçte özellikle Afrika'da yeni büyükelçilikler açıldı, bu süreçte oralar yine kullanılacak. Yeni aday ülkeler bulunacak ve onlar da BIE'ye üye yapılacak, yeni üye atakları gerçekleştireceğiz.''
    
ORGANİZASYON ŞEMASI
Vali Cahit Kıraç, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüştüğünü ve bundan sonra organizasyon şemasıyla ilgili çalışmalar yapılacağını söyledi.

EXPO 2015 sürecinde yapılanmanın ve görevlilerin, yapılacakların anlatıldığı organizasyon şemasının kanun ile oluşturulduğunu vurgulayan Vali Kıraç, ''EXPO 2015 sürecinde EXPO'nun organizasyon şeması kanun ile kurulmuştu, şimdi hükümet yok, yaz tatili var, kanun hükmünde kararnameyle çözüm bulunabilir mi, bu konuyu araştıracağız. İlk etapta EXPO 2020'nin organları, bütçesinin ortaya çıkması ve organlarının faaliyetlerinde istifade edeceği danışmanlık hizmeti alınması söz konusu, bu önümüzdeki günlerde takvime bağlanacak'' dedi.

EXPO 2020'nin hangi kentte yapılacağının daha önce 2013 yılı Mart ayında belirlenebileceğinin kendilerine söylendiğini, ancak Paris'te yapılan görüşmelerde 2013 yılı Kasım ayına kadar değerlendirmelerin sürebileceğinin bilgisini aldıklarını belirten Vali Kıraç, BIE Genel Sekreteri Loscertales'in Temmuz ayının ikinci haftasında İzmir'e geleceğini söyledi.

Geçen ay İzmir'in EXPO adayı olarak gösterildiğini belirten temenni mektubunun sunumu sırasında BIE Genel Sekreteri ile sıcak görüşmeler yapıldığını da hatırlatan Vali Kıraç, ''Genel sekreterin bakışı, İzmir ile ilgili anıları çok canlı. Bizi her seferinde çok sıcak karşılıyor. Önümüzdeki ay gerçekleşecek ziyarette de kendisine raporlar sunacağız, çalışmalarımızı anlatacağız. 2015 sürecinde onların da oylarını almıştık'' şeklinde konuştu. Vali Kıraç, süreçte herkesten destek beklendiğini sözlerine ekledi. 

LYS uyarısı
Hafta sonu yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) katılacak öğrencilere başarı dileyen İzmir Valisi Cahit Kıraç, gürültü kirliliği yaratılmaması konusunda vatandaşlardan gerekli duyarlılığı göstermelerini istedi.  Kıraç, yaptığı yazılı açıklamada, sınava girecek öğrencilerin barınma, ulaşım ve yemek sorunlarıyla sınavın güvenliğine ilişkin tedbirlerin alındığını kaydetti. Kıraç'ın yaptığı açıklamada  ''Geleceğimizin teminatı gençlerimiz için büyük ve hayati önem taşıyan sınavların sakin, huzurlu ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi amacıyla 17 Haziran 2011 Cuma günü saat 18.00'den 19 Haziran 2011 Pazar günü saat 14.00'e kadar ve 24 Haziran 2011 Cuma günü saat 18.00'den 26 Haziran 2011 Pazar günü 14.00'a kadar sınavların yapılacağı tüm yerleşim birimlerinde, otoların klakson çalmaları, her türlü resmi ve özel törenler sırasında dışarı yayın yapılması, düğün konvoylarının oluşturulması, bina, hafriyat ve yıkımlarıyla seyyar satıcı gürültüleri ve buna benzer her türlü çalışma, sınavların yapılacağı okulların çevresindeki sanayi siteleri ve iş yerlerinde gürültülü çalışma yapılması yasaklanmıştır.
    
Gençlerimizin uzun ve yorucu çalışmalarının değerlendirileceği; öğrenci ve aileleri için büyük önem taşıyan bu sınavlar nedeniyle; tüm vatandaşlarımızdan gerekli duyarlılığı göstermelerini bekliyorum. Cumhuriyetimizin ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimize ve ailelerine başarılar diliyorum.'' dedi.(AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Çocuk Samast’a 27 yıl hapis istendi
Gazeteci Hrant Dink'in katledilmesiyle ilgili yargılanan Ogün Samast'ın ...
Şen: Yeni matruşkalar istemiyoruz
Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ın EXPO için İnciraltı dışında başka bir ...
Büyükşehir’de bıçaklı eylem
İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde otobüsünün çarptığı oğluna ödenen tazminattan ...
 
Selçuk'ta kaza: 1 ölü 1 yaralı
Selçuk’ta tüp kamyonuyla otomobil çarpıştı 1 kişi öldü, 1 kişi ağır yaralandı.
'Uçan ateş savaşcıları' göreve hazır
Selçuk Efes Havaalanında konuşlanan 4 yangın söndürme uçağı ve 1 yangın ...
'Avrupa Başkenti' sular altında
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “Avrupa Başkenti” dediği ...
 
İEÜ Güzel Sanatlar'dan defileli mezuniyet töreni
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda Tasarımı ...
Belediye şoförleri sakal bıraktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak çalışan otobüs şoförleri yeterli ...
'Eşkalini verin, müşahedeye alalım'
Adana'da bir vatandaşın fare tarafından ısırılması Tarım Müdürlüğü’nde ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva