HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Ocak 2010 Cuma - 00:00

Kimsesiz ama yalnız değil!

Büyükşehir Belediyesi Müyesser Turfan Güçsüzler Evi, kimsesizlerin yaşam savaşına ortak olurken, soğuk kış günlerinde barınacak yeri olmayanlara sıcak bir ev ortamı sağlıyor. ’

Kimsesiz ama yalnız değil!


 
İZMİR - Büyükşehir Belediyesi'nin Örnekköy'deki Müyesser Turfan Güçsüzler Evi sorumlusu Kenan Kutlu, merkezin yıl boyunca hizmet veren Türkiye'deki ilk ve tek merkez olduğunu, şu sıralarda merkezde 40 kişinin kaldığını söyledi. Güçsüzler Evi'nin İzmir'in büyük bir ihtiyacını karşıladığını, kimsesizlerin güvendiği bir ortamda zor günlerini geçirdiğini belirten Kutlu, merkeze vatandaşların müracaat etmesinin yeterli olduğunu belirtti.
 
Kutlu, şöyle konuştu: ''Merkezimiz 36 kişi kapasiteli, yılda ortalama 500 kişi yararlanıyor. Yaz aylarında ortalama 25-30, kış ayları ortalaması ise 70 kişi. Özellikle Şubat, Mart aylarında merkezimizde kalan kişilerin sayısı 150'yi buluyor. Koridorlardaki kanepeler yatak yapılıyor, bahçemizde bulunan konteynerlere yataklar seriliyor.
   
 Zor durumda olduğu ihbar edilen, kendi isteğiyle kuruma gelen ya da emniyet güçleri tarafından kuruma getirilen evsizlerin banyo yapmaları sağlanarak, temiz giysiler temin ediliyor. Yemek gibi temel ihtiyaçları karşılanan kimsesizler, sıcak bir yatağa kavuşturuluyor.''
    
Müyesser Turfan Güçsüzler Evi'nden 18-60 yaş arası, kendi işini yapabilir derecede sağlıklı, akli dengesi yerinde olan, sürekli tedavi gerektiren hastalığı bulunmayan kimsesiz erkekler yararlanabildiğini ifade eden Kutlu, merkeze gelen kimsesizlerin önce sağlık kontrolünden geçirildiğini, daha sonra banyo ve tıraş ihtiyaçlarının karşılandığını, ardından da odalara yerleştirildiğini belirtti.
    

 
MERKEZDE KALANLARA SAĞLIK HİZMETİ DE VAR
Türkiye genelinde yıl boyu açık olan merkezler olmadığını, Ankara, İstanbul, Bursa gibi kentlerde soğuk kış günlerinde kimsesizlerin barındığı merkezlerin oluşturulduğunu belirten Kutlu, merkezin İzmir Valiliği Sosyal Hizmetler ve Dayanışma Vakfı tarafından yapıldığını, yaklaşık 4.5 yıl önce Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini, merkezin bütün ihtiyaçlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığı ifade etti.
    
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Huzurevi doktorunun haftada bir merkeze gelip kontroller yaptığını, 24 saat hemşirenin görev yaptığını belirten Kutlu, merkezde kalanların ilaçlarının ve sağlık hizmetlerinin hemşire nezaretinde sağlandığını söyledi.
    
Merkezin 18 kişiyle hizmet verdiğini belirten Kutlu, merkeze gelenlerin 3 ay misafir edildiğini, bu süre içerisinde iş bulmalarına ve konaklama yeri bulmalarına da yardımcı olduklarını dile getirdi. Alkollü kişilerin merkezde kalmasına yönetmeliğin izin vermediğini belirten Kutlu, kalanlara 3 öğün yemek verildiğini, hastalığı olanların da belediyeye ait Eşrefpaşa Hastanesi'nde ücretsiz tedavilerinin de yapıldığını dile getirdi.
    
Merkezde sadece erkeklerin kaldığını belirten Kutlu, kimsesiz kadınların ise kadın sığınma evlerinde misafir edildiğini kaydetti.
    
Kenan Kutlu, soğuk kış günlerinde belediye zabıtası, polis ve vatandaşların kimsesizleri merkezlerine getirdiğini, kimsesizlerin 361 71 51 numaralı telefona bildirilmesi durumunda kendilerinin de gidip kimsesizlere yardımcı olduklarını sözlerine ekledi.
   
Öte yandan merkezde kalan kimsesizler verilen hizmetten dolayı teşekkür ettiler. Merkezden yararlanan kimsesizler, kaldıkları süre içerisinde örgü örme gibi el işlerini hobi olarak yapabileceklerini ve belediyenin bu yolla gelir sağlayabileceğini ifade ettiler.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Varyant artık yemyeşil
İzmir Büyükşehir Belediyesi, restorasyon çalışmalarıyla kent hayatına ...
İzmir’’den 2016 adaylığına tam destek
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EURO 2016 adaylığı projesinin ...
Başkan Tatı’’dan engellilere destek
Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği üyelerinin mesleki eğitimlerini ...
 
Başkan Tartan’’dan engelliye umut ışığı
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, bedensel engelleri nedeniyle ...
Başkan Karabağ esnafını dinledi
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ Haşim İşcan Caddesi ve çevresinde ...
Bostanlı ahalisi eğlenceyi yendi!
Karşıyaka Belediyesi, gürültü kirliliğinden şikayetçi olup Başkan Durak’’ın ...
 
Kent Ekmek turu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Ekmek fabrikasını gezen ilköğretim ...
Ömür Kabak’’a tepki yağmuru
İzmir Ekonomik Kalkınma Kurulu üyeleri kendileri için ’‘yönlendiriliyorlar, ...
Başkan Özgüven ’‘davasına’’ katılmadı
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ile belediye üyeleri aleyhine, ''eski ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yakıştı mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva