HABERLER>GÜNCEL
16 Mayıs 2024 Perşembe - 09:58

Kendisi gibi görme engellilere 29 yıldır ışık oluyor

İzmir'in Bornova ilçesinde mezunu olduğu Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda rehber öğretmen olan Figen Bilgen (52), 29 yıldır kendisi gibi görme engelli olan çocuklara rehberlik yapıyor. Bilgen, "Davranış bilimine çok ilgi duyuyorum. Özellikle engelli çocukların ve ailelerin davranış problemleri hep ilgi alanım oldu. Görme engelli olmam ve görme engelli bir çocuğa sahip olmam bunda etkili oldu. Hem yaşamsal hem de akademik olarak bu alanda çalışıyorum" dedi.

Kendisi gibi görme engellilere 29 yıldır ışık oluyor

Bornova ilçesindeki Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda Rehber Öğretmen olan görme engelli Figen Bilgen, mezun olduğu okulda görme engelli çocuklara rehberlik yapıyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nden 1995 yılında mezun olduktan sonra çocukken eğitim gördüğü Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu'na tayinini isteyen Bilgen, 29 yıldır görme engelli öğrencilere eğitim veriyor. Çocukluğundan beri insan davranışları konularına ilgi duyduğunu belirten Bilgen, "Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu'ndan mezunum ve burada ciddi ihtiyaç olduğunu biliyordum. Çünkü çocuklar bazı davranış sorunları yaşadığında, bu alanda insanlar olmadığı için yanlış davranışlar sergileyebiliyorlar. Kendim de burada okuduğum için bu okulda çalışmayı seçtim. 1995'ten beri de çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

'ENGELLİ ÇOCUKLAR VE AİLELERİN DAVRANIŞ PROBLEMLERİ HEP İLGİ ALANIM OLDU'
Babasını çok erken yaşlarda kaybettiğini söyleyen Bilgen, "Babam öldüğünde yıllarca kabul etmedim. Bu nedenle öğretmenlerimden biri bana yalancı demişti. Oysa çocuklar yalan söylemezler, sadece kabul etmek istemezler. Bundan dolayı da bu okulda çalışmayı özel olarak tercih ettim. Davranış bilimine çok ilgi duyuyorum. Özellikle engelli çocukların ve ailelerin davranış problemleri hep ilgi alanım oldu. Görme engelli olmam ve görme engelli bir çocuğa sahip olmam bunda etkili oldu. Hem yaşamsal hem de akademik olarak bu alanda çalışıyorum" dedi.

'ÖĞRETMENLERİN GÖRME ENGELLİ OLMASININ VELİLER ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİ VAR'
Görme engelliler okullarındaki öğretmenlerin görme engelli olmasının veliler üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu dile getiren Bilgen, "Aynı şeyleri yaşayan insanların onları daha iyi anladığını görüyorlar. Bu anlamda daha etkili ve aktif olduğunu görüyoruz. Önerilerimiz daha çok dikkate alınıyor. Mesela tepkilerimi daha rahat koyabiliyorum. Çünkü ben de yaşadığım için tepkimi dikkate alıyorlar. Eleştirmemi, davranışlar üzerine yorum yapmamı önemsiyorlar. Sadece kitaptan okumamış, yaşayarak gelmiş diye düşünüyorlar" diye konuştu.

'GÖRME ENGELLİ OLMAK ENGEL DEĞİL'
"Görme engelli olmak engel değil" diyen Bilgen, "Görme engelliler rehabilite edilirse, baston, teknolojik araç gereçleri kullanabilirse gerçekten yaşamda herkesle eşitlenebiliyor. Fiziksel durumlar aşıldığında diğer yaşıtları gibi hayatlarını sürdürebiliyorlar. Görme engelli çocuğa sahip olan aileler kesinlikle çocuklarını kısıtlamamalılar. Acımak yerine, eğitmeyi, rehabilite etmeyi öncelikli tutmalılar. Kendi ayaklarının üzerinde durabilmeyi öğretmeliler. Bu çok önemli. Çünkü hayatı boyunca onların bakıcısı olamazlar. 'Duvara dayanma çürür, insana dayanma ölür' sözünde de olduğu gibi yaşam kendileri için bittiğinde çocukları hayatlarını sürdürebilmeli" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Başkan Duman miniklerle fidan dikti
 
İzmir'de zehir tacirleri tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖSYM, 18 Mayıs'ta iki sınav yapacak
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM), Türkiye Yurt ...
34 yıl hapis cezası vardı... Cinayet hükümlüsü yakayı ele verdi!
İzmir'in Bayraklı ilçesindeki polis uygulamalarında hakkında kesinleşmiş ...
MİT, saldırı hazırlığındaki 2 teröristi etkisiz hale getirdi!
MİT, üs bölgelerine saldırı hazırlığındaki PKK/KCK'lı teröristler Ahmet ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Mehmet KARABEL yazdı... Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Ayhan Bora Kaplan davası: 4 polis gözaltına alındı!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik ...
Evinden 16 kaçak göçmen çıktı: Ev sahibi gözaltında!
Edirne'de polisin düzenlediği operasyonda bir evde saklanan 16 kaçak göçmen ...
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına atama yapıldı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevine ...
7 ilde 'Mahzen-47' operasyonu: 51 gözaltı
Hatay merkezli 7 ilde düzenlenen "Mahzen-47" operasyonlarında, bir organize ...
Ölümüne 'umut' yolculuğu!
İzmir'in Urla ve Çeşme ilçesinde 11'i çocuk 56 düzensiz göçmen yakalandı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva