HABERLER>EGE
18 Temmuz 2013 Perşembe - 17:47

‘Kenan Evren’ Alaşehir’i ikiye böldü

Türkiye'nin 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in memleketi Manisa'nın Alaşehir İlçesi'ndeki heykelinin bulunduğu anıtın, yerinin değiştirilmesi için kaidesinin yıkılması ilçeyi ikiye böldü. Bazı vatandaşlar bu konuda halk oylaması yapılması gerektiğini savunurken, bir bölümü de yeni yapılacak düzenlemenin bölgedeki trafiği rahatlatacağı görüşünde birleşti. Alaşehir Belediye Başkanı MHP'li Gökhan Karaçoban ise anıtın, çevreye uyum sağlamadığı gerekçesiyle 10 metre ileride yeni bir kaide üzerine taşınacağını söyledi.

‘Kenan Evren’ Alaşehir’i ikiye böldü

MANİSA - Alaşehir Belediyesi bir süre önce Atatürk ve Cumhuriyet Bulvarları'nda yeni düzenleme yaptı. Düzenlemenin ardından Beş Eylül Mahallesi, Atatürk Bulvarı'ndaki 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren anıtının, trafiği aksattığı gerekçesiyle 10 metre ileriye taşınmasına karar verildi. Evren'in 1986 yılında dönemin Anavatanlı Alaşehir Belediye Başkanı İsmail Örs tarafından yaptırılan ve asker kökenli olmasına rağmen halkın her kesimini kucaklayıp, demokrasiye geçildiği tasvir edilen 1.5 X 1.80 metre boyutundaki bronz anıtın taşınması için 6 metre yükseklik 3 metre genişliğindeki kaidesinin yıkımına dün saat 17.00 sıralarında başlandı. İş makineleriyle anıtın kaidesinin yıkılması Alaşehirliler'i iki böldü. Bazı vatandaşlar bu konuda halk oylaması yapılması gerektiğini savunurken, bir bölümü de yeni yapılacak düzenlemeyle bölgedeki trafiğin rahatlayacağı görüşünde birleşti.
 
'YIKMIYOR, TAŞIYORUZ'
Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, tepkilerin yersiz olduğunu belirterek şunları söyledi:
 
"Kenan Evren anıtını kaldırmak veya başka bir bölgeye taşımak gibi bir niyetimiz yok. Ancak, bulvardaki düzenlemeden sonra heykelin bulunduğu yerin kodu biraz yüksekte kaldı. Heykeli figürüne dokunmadan olduğu gibi kaidesinden alıp, 10 metre ilerde yapacağımız trafiği aksatmayan, gözü tırmalamayan, başka bir kaide üzerine yerleştireceğiz. Nostaljik olarak da yaşatacağız. Adı da yeni düzenlemenin ardından halkın bildiği gibi Kenan Evren Heykeli olarak kalacak."
 
DAHA ÖNCE YIKILMASI GÜNDEME GELMİŞTİ
Kenan Evren anıtının, 22 Eylül 2010 tarihinde de dönemin Alaşehir Belediye Başkanı MHP'li Kadir Daş tarafından trafiği engellediği gerekçesiyle yıkımı gündeme gelmişti. Konu Belediye Meclisi'ne taşınmış, 10 MHP'li üyenin oylarıyla yıkılması kararı alınmıştı. Yıkıma Ak Parti 5 Meclis üyesi ise red oyu vermişti. Ancak, alınan karara rağmen anıtın yıkılmasına Alaşehirliler'in tepki göstermesi üzerine karardan vazgeçilmişti.
 
KALDIRILMASI KAYIP DEĞİL KAZANÇTIR
Manisa'nın Alaşehir İlçesi Atatürk Bulvarı'ndaki Kenan Evren anıtının yerinin değiştirileceği gerekçesiyle kaidesinin yıkılması konusunda farklı görüşler ortaya atıldı. CHP Alaşehir eski İlçe Başkanı ve Belediye Başkan aday adayı Ethem Soygür uygulamayı, "Türk siyasetin verdiği yaraları düşünürsek, demokrasiye verdiği yaraları düşünürsek, Kenan Evren heykelinin kaldırılıyor olması hiç bir zaman kayıp değildir, kazançtır" diye değerlendirdi.
 
'O GÜNKÜ ŞARTLARDA DARBE GEREKLİYDİ
Sarısu Mahallesi Muhtarı Mustafa Yılmaz da, Kenan Evren heykelinin yerinin değiştirilmesine de kaldırılmasına da karşı olduğunu belirterek, "1980 İhtilali’nin nasıl geldiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Millet sokağa çıkamıyordu. Kendi ilçemizde her gün olaylar oluyordu. İnsanlar ölüyordu. Polis, görevini yapmıyordu. Millet büyük sıkıntı içerisindeydi. Allah bin kere razı olsun, o günkü şartlarda darbe gerekliydi ve yapıldı" dedi.
 
'ALAŞEHİR İÇİN SİMGE'
Alaşehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bünyamin Kapucu ise Kenan Evren'in Alaşehir için bir simge olduğunu kaydederek, "Evren Paşa'nın heykelinin kaldırılmasına karşıyız. Ancak, trafiği aksatmayacak bir şekilde, o bölgede kalmak koşuluyla yeri değiştirilebilir" diye konuştu.
 
Esnaf Mustafa Çetil de, "Kenan Evren heykelinin yerinin değiştirilmesine karşı değilim. Ancak, tamamen kaldırılacaksa bunun karşısındayım. Kendisinin bu memlekete birçok hizmeti olmuştur" dedi . (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Denizli’de 12 milyon liralık yatırımlar için imzalar atıldı
Denizli'de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından ...
Denizli polisine işaret dili eğitimi
Denizli Emniyet Müdürlüğü, işitme engellilerle sağlıklı iletişim kurabilmeleri ...
Kurtlar Vadisi’nin Yaşar Ağa’sı 2 bin metrede çay içti!
Muğla’nın Fethiye İlçesi'ndeki dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ'dan ...
 
500 litre ölüm içkisi!
Muğla’nın Bodrum İlçesi Ortakent-Yahşi Beldesi’nde, jandarma ile Gıda, ...
Marmaris’ten mesaj var: Kızkumu korunsun!
Muğla’nın Marmaris İlçesi Orhaniye Köyü’ndeki, deniz üzerinde yürünüyor ...
Mucize kurtuluş: Denize uçan ve ters duran arabadan çıktı...
Muğla’nın Fethiye İlçesi'nde 37 yaşındaki Mehmet Aydın Doğan yönetimindeki ...
 
Denizli’de 7 bin 500 yıllık yaşam izi
Denizli’nin Eskihisar Mahallesi yakınındaki antik kent Laodikya’da yapılan ...
Patrondan çalışanlara yaz sürprizi: TIRhavuz!
Aydın’ın Nazilli İlçesi’nde akaryakıt istasyonu sahibi Ali Aydın, kendisine ...
Aydın’ı sağanak ve rüzgar vurdu!
Aydın’ın Çine İlçesi'nde, şiddetli rüzgar ve sağanak yağmur hayatı olumsuz ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva