HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Temmuz 2024 Çarşamba - 08:55

Kaynak makinesine kadın eli

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü tarafından verilen Oksijen Kaynakçılığı Kursu’ndan mezun olan üç kadın kursiyer, İzmir’de faaliyet gösteren iklimlendirme ve soğutma firmasında işbaşı yaptı. Kaynak ustası kadınlar, hemcinslerinin her alanda başarılı olabileceğini kez daha ortaya koydu.

Kaynak makinesine kadın eli

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi’nin İzmir’deki uygulama paydaşı olarak Oksijen Kaynakçılığı Kursu düzenledi. UNDP, İnci Vakfı, İmbat İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri ile Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğiyle yapılan kursa katılan kadınlar, oksijen kaynakçılığının inceliklerini öğrendi. Kursu başarıyla tamamlayan Yaprak Zöngür, Özge Bektaş ve Tuğçe Bırak, İmbat İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri’nde işbaşı yaptı. İstedikleri iş kolunda istihdam edilmenin sevincini yaşayan kadınlar, erkek egemen sektörlerde de var olabileceklerini kanıtladıklarını söyledi.

“Çevremden gelen tepkileri görmedim, duymadım”
Firmada işe başlayan 30 yaşındaki iki çocuk annesi Yaprak Zöngür, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Oksijen Kaynakçılığı Kursu’nda eğitim gördüm. Sonrasında bize iş imkanı sağlandı. Burada oksijen kaynağı yapıyoruz. Bir kadın olarak bu alanda çalışmak harika bir duygu. Burada olmaktan çok mutluyum. Biz her yeri çiçeklendirip renklendiriyoruz. Çevremden gelen tepkileri görmedim, duymadım. Olduğum yerde mutluyum. Hayalim gerçek oldu. Bana ‘boşuna kursa gidiyorsun, gerek yok’ dediler ama bilmek ve tecrübe edinmek her şeydir. Gözümü karartıp kursa gittim. Bu yolda yürümeye karar verdim, iyi ki de yürümüşüm” dedi.

“Kadın dayanışmasını hissediyoruz”
Kursun ardından işbaşı yapan 25 yaşındaki Özge Bektaş da “Eğitimimi tamamladım ve istihdam edildim. Bu süreçte olumsuz tepkiler alabileceğimi düşünmüştüm. Kendimi kötüye hazırlamıştım ama beklediğim gibi olmadı. Ailem de büyük destek oldu. Bir kadının bu alanda istihdam edilebileceğini kendim de görmüş oldum. Kurstan diğer arkadaşlarla burada birlikte çalışmak da çok güzel hissettiriyor. Kadın dayanışmasını hissettiğimiz bir yerdeyiz” diye konuştu.

“Erkek egemen sektör algısını kırmak çok güzel”
İmbat İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü Aslıhan Burgucu ise “Meslek Fabrikası, istihdam süreçlerinde bize destek olan değerli paydaşlarımızdan bir tanesi. İş birliği sağladığımız diğer kurumlarla birlikte projenin temeli hazırlandı. Kursiyerlere istihdam garantisi verilerek çalışmalar başlatıldı. Ne eğitimde ne de istihdamda yer alan kadınların hem eğitim hem de istihdamda olmaları için biz de yerel paydaş olarak elimizden gelen faydayı koyduk. Sektörün erkek egemen olduğu algısını kırmak çok güzel. Bunun sonunda başarıya ulaşmak çok güzel. Arkadaşlarımız işletmemizde çok mutlu. Hayatlarını idame ettirmek için o gücü sağladıkları için biz de gururluyuz” ifadelerini kullandı.

240 saat teorik ve uygulamalı eğitim aldılar
18-29 yaş arasında olan, en az ilköğretim düzeyinde eğitim almış ve herhangi bir işte çalışmayan 9 kadın kursiyer, Oksijen Kaynakçılığı Kursu’nda 240 saat teorik ve uygulamalı eğitim aldı. Oksijen kaynakçılığının tüm aşamalarını tek tek öğrenen kadınların, hem sektör için kaynakçı ihtiyacını karşılaması hem de sektörde var olabilmeleri hedeflenmişti.

 
İzmir'e yeni karavan parkı yerleri
 
İzmir'de bir ilçeye daha Kent Lokantası açılıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'e yeni karavan parkı yerleri
İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz nisan ayında Bornova Aşık Veysel ...
Ender ALDANMAZ yazdı... İZBAN kullananlara kötü bir haberim var!
Ender ALDANMAZ yazdı... İZBAN kullananlara kötü bir haberim var!
Başkan Yiğit'ten Lider'e ziyaret
Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, ailesi ve CHP Balçova İlçe Başkani ...
 
Başkan Tugay'dan 'halk sağlığı' açıklaması: Türkiye'ye ışık tutacağız!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ...
Belediyeden açıklama: Köpeğe zarar verilmedi
Konak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından bir sokak ...
Köşk Ziraat Odası'ndan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret!
Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler ve odanın yönetim kurulu üyeleri, ...
 
Buca'da mesailere sıcaklık ayarı!
Buca Belediyesi, mevsim normallerinin üzerinde seyreden yüksek sıcakların ...
Başkan Mutlu, Bilim Merkezi’nde çocuklarla buluştu
Konak Belediyesi’nin Sancar Maruflu Bilim Merkezi’ne düzenlediği ‘Bilim ...
Gaziemir'de tercih danışmanlığı hizmeti
Gaziemir Belediyesi, üniversite tercihi yapacak öğrencilere, Tercih Danışmanlığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva