HABERLER>GÜNCEL
17 Aralık 2023 Pazar - 12:17

Karabulut, yeni planı değerlendirdi: İzmir'in lehine değişiklikler yapılmış!

İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, son açıklanan planın, Mayıs ayındaki plandan çok bir farkı olmadığına vurgu yaparak, “Yapılan değişiklikler, İzmir’in lehine değişikliklerdir. Mesela yeni bisiklet yolları eklenmiş, 30 metrelik yol öngörülmüş, Balçova Hükümet Konağı için yer tahsis edilmiş” dedi. İnciraltı’na nitelikli yatırımcının geleceğini öne süren Karabulut, 2026’da tesislerin misafir kabul etmeye başlayabileceğini düşündüklerini dile getirdi.

Karabulut, yeni planı değerlendirdi: İzmir in lehine değişiklikler yapılmış!

EGEDESONSÖZ – İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Başkanı Tayfun Karabulut, SONSÖZ TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı. İnciraltı planlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karabulut, itirazlar nedeniyle revize edilen ve onaylanıp yeniden askıya çıkarılan planlarla ilgili bilgiler verdi.

72 İTİRAZIN İKİSİ ÖNERİ, 34’Ü İSE SORU ŞEKLİNDEYDİ
Yeni planda yer alan değişiklikleri anlatan Başkan Karabulut, “çözüm sürecinin sonuna gelindiği söylenebilir mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu planlarımız, onaylanmış planlardır. Toplam 29 haftanın 5 tanesi kesinleşti. 24 paftada da bazı değişiklikler yapıldı. 5 milyon metrekarelik alanın planlarıyla ilgili o süreçte 72 itiraz yapılmıştı. 72 itirazla ilgili gerekli değerlendirmeler yapıldı bakanlıkta. Sonuç itibariyle Mayıs ayında açıklanan planla Aralık ayında açıklanan, onaylanan plan arasında öyle çok büyük farklılıklar yok. Yapılan değişikliklerin, İzmir’in lehine değişiklikler olduğunu söyleyebilirim. Mesela plana yeni bisiklet yolları eklendi. Balçova ilçemizin Hükümet Konağı yok. İnciraltı alanında Hükümet konağı için yer tahsis edildi. Bazı yollarda değişiklik yapıldı. Belediyenin hizmet alanı olarak kullanacağı yerler açıldı. Bu arada o 72 itirazı, itiraz olarak görmemek lazım. Balçova ve Narlıdere belediyeleri, şu şöyle olmazsa, böyle olursa, daha iyi olur, şeklinde tavsiyelerde bulundu. İki belediyemiz de çeşitli noktalarla ilgili görüşler bildirdi. Diğer itirazların 34 tanesi, soru şeklindeydi. Benim arazim, yeşil alan görünüyor; ben ne yapacağım, gibi… Planın bütününde zaten bir değişiklik beklemiyorduk. Çünkü son 32 yılın en düşük emsali verilmiş İnciraltı’na... Üç hafta önce İzmir’de denizin yükselmesi sonucu bir sel felaketi yaşadık. Kıyı Kenar Kanunu uygulaması yapılacak İnciraltı’nda. O zaman herkes, keşke Mavişehir de İnciraltı gibi olsa diyecek. İlk 50 metrede zaten bir şey yapamıyorsun. İnciraltı’nda yapılar, denizden 150 metre uzakta olacak ve olası bir deniz yükselmesine karşı en büyük önlem alınmış olacak. 150 metre sonrasında yapılacak binalar da tek katlı olacak. Konut alanlarında ise 0,6 emsalle iki kata izin veriliyor. Üçkuyular İskelesinin önünden İnciraltı’na giden yolun kaldırıldığını, 30 metrelik yol açıldığını düşünün. Evet; o bölgeye 30 metrelik geniş yol açılacak. İzmirliler, bir Kent Ormanı büyüklüğünde yeni bir yeşil alana kavuşacak. İnciraltı’nın planlamasıyla nitelikli yatırımcı gelecek İzmir’e.“

BÜYÜKŞEHİR’DEN, MESLEK ODALARINDAN İTİRAZ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Revize edildikten sonra tekrar askıya çıkarılan planlara yine itirazların olacağını, bundan bir şüphe duymadıklarını anlatan Başkan Karabulut, “Onaylanmış bir plandan söz ediyoruz. İtiraz yapılsa da yeni bir plan bekleyecek miyiz? Kesinlikle hayır! Ancak itiraz sonucu gerekli görülen yerlerde yeni düzenlemeler olabilir. Mahkeme, revize edilmesini gerektirecek bir karar verebilir. Mayıs ayındaki planla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası bir dava açtı, yürütmeyi durdurmak istedi, mahkeme ret verdi. Üst mahkemeye taşıdılar, oradan da ret çıktı. Ocak ayı itibariyle 18 uygulamasına odaklanmış durumdayız. İnciraltı Gelişim Derneği olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla irtibat halindeyiz. AK Parti Milletvekilimiz Mahmut Atilla Kaya himayesinde çalışmalar çok yakından izleniyor. Toprak sahipleri, süreç uzayacak diye hiçbir endişeye kapılmasın. Arazilerini kesinlikle satmasınlar. 18 uygulama anlamında Ocak ayında bir altyapı oluşturulacak. İki hafta içinde de geniş katılımlı bir toplantıyla toprak sahiplerini bilgilendireceğiz. Bu süreç neden gecikti? Çünkü önümüzde bir yığın bürokratik engel vardı. Burası İnciraltı! Davasız olur mu hiç? Tabii ki belediyenin, meslek odalarının dava açmasını zaten bekliyoruz. Ama bildiğimiz bir şey daha var ki, yapılan işin doğru iş olduğundan eminiz.” Dedi.

BU PLAN, İZMİR İÇİN BİR DEVRİMDİR, ÇÜNKÜ…
İnciraltı planlarının onaylanıp askıya çıkmasıyla ilgili “Bu İzmir için devrimdir” diyen Başkan Karabulut, bu sözünü şu sözlerle açtı:

“İnciraltı ile mücadelemiz başladığından itibaren, kimin kapısını çaldıysak “Bu iş olmaz” yaklaşımını gördük. Ama İnciraltı Gelişim Derneği olarak, üyelerimizle birlikte hiç umudumuzu yitirmedik, mücadele ettik. İnciraltı, İzmir’in en nadide yeridir. İki EXPO sürecinde resepsiyonlarla bu alanı dünyaya tanıtmışız. Ama bu arada kurban kesim yeri haline geldi, sabrettik. Milyar dolarlık arazinin üzerinde düğün kır bahçeleri olur mu Allahaşkına? Mangallardan çıkan duman altında kalmış bir İnciraltı nasıl kabul edilebilir? Biz İzmir’i seviyoruz. İzmir’i sevmeseydik; bugün İnciraltı’nda planı değil, kentsel dönüşümü konuşuyor olurduk. İnciraltı’nı gecekondulaştırmayan, yeşilini koruyan biziz. Yakın bir zamana kadar bize randevu bile vermeyen makamlar vardı.  Böyle bir durumları yaşadıktan sonra planın onaylandıysa, daha seçim atmosferine girmeden planlar askıya çıkarılmışsa, hükümet bunun takipçisi olduysa, bu bir devrimdir. İzmir için devrimdir.”

ARALIK’TAKİ PLAN, NASIL SEÇİM YATIRIMI OLABİLİR?
Mimarlar Odası Sekreteri Uğur Yıldırım’ın, İnciraltı için Mayıs ayında çıkarılan planın bir seçim yatırımı olduğu iddiasını değerlendiren İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, “İkinci planın da yerel seçimler öncesi açıklanmış olması, tesadüf mü?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Tabii ki tesadüf. Mayıs ayındaki plan için böyle bir şey düşünülebilir. Ben bu konuda bir şey diyemem, kabul edilebilir. Fakat Aralık ayındaki planın seçim yatırımıyla ne alakası var? Adayları bırak, aday adayları bile belli değil iktidar partisinin… Bu durumda, Aralık ayında yapılan plan için nasıl seçim yatırımı denilebilir?”

İNCİRALTI, BİZİM GÜZEL KIZIMIZDIR, TALİPLİSİ ÇOKTUR
Planların uygulanmasıyla İnciraltı’nda ne gibi değişiklikler olacağını anlatan Başkan Karabulut, şu görüşlere yer verdi:

“Înciraltı, sağlık turizmi konusunda altyapısı olan bir yer. Agamemnon gibi bir termal tesisi var. Turizm teşviki var İnciraltı’nda. İnciraltı, turizm gelişim bölgesidir. Mardin’de kim ne yatırım yaparak teşvikten yararlanıyorsa, aynı teşvikten buraya yatırım yaparken de faydalanacak. Müthiş bir şekilde nitelikli yatırımcı çekecek. Bizim kızımız çok güzel. İnciraltı, bizim kızımız. Kızımızın taliplisi de çok. İzmir, nitelikli turist çekecek. Sağlık turizminin altyapısı İnciraltı’nda oluşturulacak. Bu da büyük bir kazançtır İzmir için. Termal tesisler, oteller, geriatri merkezleri olacak. İnciraltı, 10 milyar dolarlık yatırımcı çekecek kadar değerli bir yer. İzmir’e yılda 20 milyar liralık ticaret hacmi yaratacak. 35 bin insanımızın ekmek kapısı olacak. Spor alanları, eğitim alanları olacak. Daha konforlu, nitelikli yeni yeşil alanlar kazandırılacak. İnciraltı, Alsancak gibi Çin Seddi olmayacak; düşük katlı binalar olacağı için her tarafından şehre hava geçişi olacak. Bizim hedefimiz, 2024 yılı bitmeden İnciraltı’na ilk kazmayı vurmaktır. 2025 yılında İzmirlileri yeşil alanlarla buluşturmuş, 2026 yılında da tesisler misafirlerini kabul eder duruma gelir diye düşünüyoruz.”

 
Başkan Soyer İsveç heyetini ağırladı: Birbirimize ilham vermeliyiz!
 
Başkan Aday Adayı Atila’dan Mimarlar Odası’na ziyaret: Dirençli kent vurgusu!
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erhan ?ıkgeç 20 Aralık 2023 Çarşamba 18:39

Emeklerinize sağlık sizi ve Sayin vekilimiz Mahmut Atila Kayayı özverili uğraşlarınizdan dolayı tebrik ederim. İzmirimiz layik olduğu bir plana kavuştu ,askida, kalma süresini belli ederseniz memnun oluruz kolayliklar dilerim

Yorumu oyla      1      1  
FARUK ÇITAK 19 Aralık 2023 Salı 21:45

KAMU YARARINA BU KADAR BÜYÜK ALANLAR TAHSİS EDİLMESİNE SEVİNDİK.İZMİR’ LİERE HAYIRLI OLSUN. EMEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER.

Yorumu oyla      1      1  
17 Aralık 2023 Pazar 22:39

Onbirlerce istihdam nasıl olacak?

Yorumu oyla      3      3  
CANDAN 17 Aralık 2023 Pazar 18:50

Senelerdir Rant kapısı olmuş Inciralti bölgesinin böyle güzel bir planla Güzel İZMİR e kazandirilmasi gerçekten cok yararlı ve gelecek nesillere örnek olacaktır.Emeği geçen herkesin yüreğine sağlik.

Yorumu oyla      2      6  
17 Aralık 2023 Pazar 17:07

Demek itiraz olmasa İzmir'in lehine olan değişiklikler olmayacaktı.

Yorumu oyla      6      1  
Abdullah 17 Aralık 2023 Pazar 15:51

Bu planlara karşı çıkanlar izmir için değil tam anlamıyla ideolojik yaklaşıyorlar

Yorumu oyla      2      9  
Mehmet Karakulak 17 Aralık 2023 Pazar 15:08

Şu plana itiraz etmek ya akıl tutulmasıdır ya da siyasi görüşün getirdiği bencilliktir. İzmir’in tam göbeğinde kalmış tarımın bittiği bir noktada onbinlerce istihdam sağlayacak ve turist çekecek bir proje. İzmir zaten ceketimi koysam kazanırım zihniyeti yüzünden kaderine terk edilmiş bir köy. 20 senedir bende bu olanlara çanak tuttum ama artık yeter! Bu zihniyet Konak tünellerinide istemedi, Çeşme’yi de istemiyor, burayıda istemeyecek. Hizmet için seçilenler hizmet etmediği gibi edenede mani olma derdinde. Yakamızı bir bırakın, İnciraltı nargile dumanına, düğün salonlarına, çalgılı çengili işletmelere layık bir alan değildir. Milli bir servettir. Bu servetin ayağına pranga vurulamaz!

Yorumu oyla      3      11  
Hamdi Pekuz 17 Aralık 2023 Pazar 14:47

Bu plan yıllardır beklenen ve İzmir e değer katacak son derece önemli ve mezbelelik e dönmüş olan inciraltı ''nı yeşil ve çevreye uygun yatay mimarisi ile ciddi bir merkez haline getirecektir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Yorumu oyla      3      6  
Bülent Işık 17 Aralık 2023 Pazar 14:35

O bölgeye yapılacak yatırıma harcanacak para ile başka yerde yatırım yapılsa insanlara ekmek kapısı olmayacak mı? Konut emsali Çeşme merkezden daha az değil.

Yorumu oyla      8      2  
Uğur 17 Aralık 2023 Pazar 13:56

Tüm İzmir bu plana sahip çıkmalı ve İnciraltı mülk sahiplerine bugüne kadar İnciraltı''nı gecekondulaştırmayıp modern bir plana kadar sabırla bekledikleri için teşekkür etmeli. Çünkü mülk sahipleri hep oyalandı, sanki bu alan devlet arazisiymiş gibi konuşuldu. Tarım ve yapılaşma yapamadan ekonomik zorluklara rağmen sabırla plan bekledi bu insanlar. Yüzde 40 yerlerini İzmir''e terk yapılmasına ve bu kadar düşük emsale yanı başında gökdelenler dikilerken yine de tamam dedi, daha ne yapsın bu insanlar artık bir gün bile kaybetmeden plan bitirip 18 uygulaması başlamalı.

Yorumu oyla      3      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehirler arası otobüslere anlık hız takibi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Şehirler arası yolcu ...
7 yaşındaki Elvin'in kahreden ölümü!
İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir ilköğretim okulunda fenalaşıp yaşamını yitiren ...
Facia İzmir'de yaşandı... KYK yurdunda asansör düştü!
İzmir'in Buca ilçesinde bulunan Gazi Ayşe Kız KYK Yurdu'nda içinde 1 öğrencinin ...
 
Arkadaşını vurdu... 21 gün boyunca tecavüz etti!
Bursa’da, Alzehimer hastası annesi A.S. ve sevgilisi F.O. (43) ile birlikte ...
Fenomenlerin el konulan malları 'hızlı' satılacak
Son dönemde başlatılan soruşturmalar ve incelemeler kapsamında birçok ...
İzmir Mahkemesi karar verdi... 'Martı Tag' korsan taşımacılık sayıldı!
İzmir 6'ncı İdare Mahkemesi, 'Martı Tag' uygulaması üzerinden yolcu taşımacılığı ...
 
Uzaklaştırma kararı bitince karısını öldürdü!
Bursa'da vahşi bir cinayet işlendi. Kentte bir cani, tartıştığı karısını ...
Trafik kazasında 1 çocuk hayatını kaybetti
Erzurum'da, halk otobüsü ile çarpışan hafif ticari araçta bulunan 3 çocuktan ...
İzmir'de Mercek-8 operasyonu: 92 gözaltı!
Mercek - 8 operasyonuna dair bilgi veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva