HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Temmuz 2010 Perşembe - 00:00

Karabağlar Belediyesi’’nden Madımak Anıtı

Karabağlar Belediyesi, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nde yakılarak katledilen 33'ü şair, ozan ve yazar, 2'si otel görevlisi 35 insanın anısına anıt yaptırıyor.’

Karabağlar Belediyesi’’nden Madımak Anıtı

Karabağlar Belediyesi, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nde yakılarak katledilen 33'ü şair, ozan ve yazar, 2'si otel görevlisi 35 insanın anısına anıt yaptırıyor.’
 
Heykeltıraş Yrd. Doç. Dr. Aydın Aşkan'ın ellerinde hayat bulan Pir Sultan Abdal Heykeli ve Madımak Şehitleri Anıtı, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Uzundere Rekreasyon Alanı'nda törenle açılacak.
 
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın Aşkan'ın elleriyle hayat bulacak Pir Sultan Abdal Heykeli ve Madımak Şehitleri Anıtı'nda olaylar sırasında hayatını kaybeden aydınların rölyefi ve iki otel görevlisini simgeleyen karanfiller olacak. Aşkan'ın, alevler içinde yürüyen aydın insanları anlattığı kompozisyon, tarihi günü 17 yıl sonra en sade ve çarpıcı şekilde bir kez daha gözler önüne serecek. Projesini hayata geçirmek için Eskişehir'de geçtiğimiz Nisan ayından bu yana yoğun bir şekilde çalışan Aşkan'ın, fiberglass malzemeyle hazırladığı eserlerinin kalıp aşamasına geldiği belirtildi. 5 metre eni, alevlerle birlikte 4 metre yüksekliğindeki heykel, bugüne kadar yapılanlardan farklı olarak belgesel bir nitelik de taşıyacak.
 
 
Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, tarihe "Sivas Katliamı" olarak geçen olayda Türkiye'nin 35 aydınını yitirdiğini belirtti. Pir Sultan Abdal Heykeli ve Madımak Şehitleri Anıtı için ilçede devam eden en büyük projelerden biri olan Uzundere Rekreasyon Alanı'nı seçtiklerini vurgulayan Kürüm, "Pir Sultan Abdal Heykeli ve o gün hayatını kaybeden aydınları temsilen yapılan Madımak Şehitleri Anıtı'nı 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde güzel bir ekinlikle açmayı planlıyoruz. 2 Temmuz 1993 yılında Sivas'ta katledilen başta Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok gibi aydınlarımızın anısını yaşatacağız. Türkiye'nin en büyük Madımak Şehitleri Anıtı, Uzundere'de olacak. *İlçemizde 17 yıl önce yaşanan olaylarda yaşamını yitirenlerin anısını sonsuza dek yaşatmayı hedefliyoruz. *Anıtımız b*u insanlık ayıbının bir daha yaşanmaması ve hiç unutulmaması için önemli bir çalışma olacak. Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal ve Aşık Veysel gibi değerlerimizin yetiştiği bu topraklarda barış, dostluk, hoşgörü ve kardeşlik duygularının pekiştirilmesi için bir şeyler yapmak hepimizin görevi*" diye konuştu.
 
Böylesi önemli bir olayın unutulmaması için çaba gösteren Başkan Kürüm'e teşekkür eden Aşkan ise anıtın ülke tarihinin en utanç verici gününü anlatacağını dile getirdi. Aşkan, "İnsanların katledilip sanatın susturulmaya çalışıldığı bu kanlı gün, duyarlı, yüreği insan sevgisiyle dolu insanlar var oldukça hiçbir zaman unutulmayacak, unutturulmayacaktır. Bu proje 17 yıl önce yaşanan acı dolu güne verilecek en güzel tepkilerden biri olacaktır" dedi.
 
Sivas Katliamı nasıl gerçekleşti?
Sivas Katliamı, 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin Sivas'ta düzenlediği Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katılmak için kente gelen aydınlara yönelik yapıldı. Madımak Oteli'nde kalan aydınlar, laiklik karşıtı bir grubun saldırısıra uğradı. Kültür merkezinde başlayıp, Hükümet Konağı'na sıçrayan olaylar, sanatçıların kaldığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle sürdü. Otelde kalan, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 33'ü yazar, ozan, düşünür, 2 otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetti. Aziz Nesin'in de aralarında bulunduğu 51 kişi ise de olaylardan yaralı kurtulmuştu.
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı Madımak’’ı unutmuyor’…
Bayraklı Belediyesi bundan tam 17 yıl önce Sivas Madımak Otel’’de yanarak ...
Başkan Sındır’’dan Romanlar’’a tam destek
Bornova Romanlar Derneği Başkanı Göksel Ceviz ve Yönetim Kurulu Üyeleri ...
Konak’’ın ’‘yenilikçi’’ yarışması sonlandı
Konak Belediyesi'nin kurum içi verimliliği artırmak, kültürel ve ...
 
Güzelbahçe susuz kalacak
Boru hattında meydana gelen arıza nedeniyle cumartesi günü sabahtan akşama ...
Gençlere ’“kaykay müjdesi’”
Kordon’’da ’‘çizgi dışı’’ denetleme
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 1. Kordon’’da Cumhuriyet Meydanı ...
 
Urla Ata’’nın gelişini kutladı
İzmir ilçesi Urla’’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilçeye gelişinin ...
Yeni başkandan eski başkanın evine mühür!
Bir dizi ihale, imar ve kamu suçundan tutuklu bulunan Güzelbahçe eski ...
Balçova’’da rengarenk coşku
EFEM Gençlik ve Spor Kulübü ve Balçova Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva