HABERLER>DÜNYADAN
22 Nisan 2011 Cuma - 10:33

Kaddafi kayıp Çerkeslerin peşinde

''Çerkesler Libya’da sivil ve askeri bürokraside yoklar. Çerkeslerin silinmesinin nedeni Kaddafi’nin Arapların dışındaki halkları yok sayan ırkçı politikaları...''

Kaddafi kayıp Çerkeslerin peşinde

İSTANBUL - Libya'da Misrata direnişinin arkasında bir Çerkes hikâyesi yatıyor. Radikal gazetesinden Fehim Taştekin bu hikayeyi yazdı:
 
Kuşatma altındaki Mısrata 7 haftadır dünyanın odağındaki kent. Muammer Kaddafi’ye karşı direniyor. Arap baharının Leningrad’ı olarak anılıyor artık. ‘Çakma’ etimolojik bir tahlille Mısrata, ‘Min Mısr eta’ yani ‘Mısır’dan gelenler’ demek. Peki kim bu Mısır’dan gelenler? Ne Araplar, ne Bedeviler, onlar kayıp ‘Çerkesler’.
 
Kayıp diyorum çünkü 25-28 Haziran 1998’de Krasnodar’da Dünya Çerkes Birliği Kongresi’ne Arap görünümlü biri Libyalı Çerkesleri temsilen çıkıp gelene dek bu diyarda hiç kimse, Kuzey Afrika ülkesindeki Çerkeslerin varlığından haberdar değildi. Ama dilini unutmuş bir Libyalının Çerkeslere dair anlattıkları pek de inandırıcı gelmemişti. BBC’den dostum Murad Shishani, Kaddafi’nin Misratalı Çerkeslerin kendi safında yer almaları konusunda yardım etmeleri için 8 Mart’ta Ürdün’ün başkenti Amman’daki Çerkes derneğine özel elçi gönderdiğine dair haberiyle kayıp Çerkesler yeniden hatırlandı.
 
Ürdün’deki Çerkesler kraliyet sarayına yakın olmaları nedeniyle etkili bir diaspora. Amman’dan bir kaynağım görüşmeyi doğruladı. Libya’nın Amman’daki elçi yardımcısı, Çerkes thamatelere (ileri gelenler), ‘Misrata’daki Çerkeslerle arabuluculuk etmeleri için Kraliçe Aliye Havaalanı’nda Kaddafi’ye ait uçağın hazır beklediğini’ söylemiş. Hakikaten uçak 2 gün beklemiş. Ancak Çerkesler talebi reddetmiş.
 
BİR DARBE HİKÂYESİ
Çerkes diasporasının yaşadığı diğer ülkelerin aksine Çerkesler Libya’da sivil ve askeri bürokraside yoklar. Çerkeslerin silinmesinin nedeni Kaddafi’nin Arapların dışındaki halkları yok sayan ırkçı politikaları. Anlatılanlara bakılırsa 1969’da Kaddafi’yi iktidara getiren darbede yer alan Çerkes komutanlar, bu yüzden desteği çekti. 1975’te Kaddafi’ye karşı darbe girişiminde bulunan 20 subaydan çoğu Misratalıydı. Asi askerlerin başında 1969’da Devrimci Komuta Konseyi’nin 12 üyesinden biri olan Çerkes asıllı Binbaşı Ömer Meheşi’ydi. Önce Tunus ardından Fas’a kaçan Meheşi, Fas ile Libya arasında 1984’teki ateşkes üzerine bir jest olarak Kaddafi’ye teslim edildi ve öldürüldü. Mısrata, Bingazi gibi en fazla zulüm görmüş kentlerin başında geliyordu.
 
MISRATA’DAN BİR SES
İsyan Misrata’ya sıçradığından beri kentteki Çerkeslerden haber alınamazken Kuzey Kafkasya’dan bir grup 4 Nisan’da Kaddafi’ye destek için Libya’ya gitme çağrısı yaptı. “Rusya’nın işi” diyenler bunu ciddiye almadı ama bu sayede Misrata’dan nihayet ses geldi. Kendini Musbah Çirksi olarak tanıtan Mısratalı şunları yazdı:
 
“Çerkes kardeşlerimizden bir grubun Kaddafi’ye yardım için Libya’ya gideceğini okudum. Kaddafi masumları öldürüyor, Çerkesler dahil. Durum çok kötü ve tehlikeli. Her gün kadın ve çocuklar dahil çok sayıda insan ölüyor, korkunç yaralardan acı çekiyor. Çatılarda Kaddafi’nin keskin nişancıları var, masum sivillere ateş açıyor. Kaddafi’nin adamları camileri, klinikleri ve yerleşim yerlerini bombalıyor. Yiyecek yok, Kaddafi elektriği ve suyu kesti. Kuyuları zehirledi. Libya’ya gidecekseniz masumlara yardıma gidin. Şeytana yardım etmeyin.” Çerkesler dağıldıkları coğrafyalarda entegre olabildikleri yapıların hep garantisi olmuştur. Libya bu geleneğin bozulduğu halka.
 
MEMLUKLARIN TORUNLARI
Tabi herkesin merak ettiği konu anavatanı Kafkasya olan bu Çerkeslerin nereden geldikleri. Libya’daki Çerkeslerin hikâyesi, Ortadoğu’ya ağırlıklı olarak 1864 Büyük Kafkas Sürgünü ile gelenlerin hikâyesinden biraz farklı. Rivayet o ki Libyalı Çerkesler 1382-1517’de hüküm sürmüş Çerkes Memluk Devleti’nin bakiyesi. Muhammed Ali Paşa 1811’de Kahire’de Memluklara yönelik katliam başlattığında Çerkeslerin bir kısmı Sudan’ın Dongola bölgesine, bir kısmı da Libya’ya kaçtı. Libya’ya gidenler bugünkü Misrata ile Bingazi yakınındaki at Ra’su Abide’ye yerleşti. Dongola’ya gidenler 9 yıl sonra Ali Paşa’nın peşlerinden gönderdiği askerlerin hışmına uğradı. Libya’ya yerleşenler zaman içinde dillerini ve kültürlerini unutup Araplaştı. Kendilerini ‘Aşiret-ul-Çerakise’ olarak tanıtıyorlar. ‘Aşiret’ Çerkes lügatinde olmayan bir sınıf tanımı.
 
Ömer Aytek Kurmel’in arşivinden edindiğim bilgelere göre bugün Mısrata’da 10 bin, Ra’su Abide’de 5 bin Çerkes yaşıyor. Aile isimleri şöyle: Haddur, el-Ramalli, Sheneb, el Mahishi, Hamka (Thamuka), el Rucubat, Ablagho (Belagh), Dankali (Dongolalı) ve el Delh. Yazar Murat Papşu’ya sordum; “Sheneb (Şenıbe), Thamuka, Thamuko ve Ablagho (Belagh) Çerkes aile adları. Diğerleri tanıdık gelmedi, belki Arap etkisiyle değişmiş olabilir” dedi. Aile isimleri Çerkesler için köklere inmek için birer işaret taşı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rum ordusu sınıra asker yığıyor
Kıbrıs Rum Milli Muhafız Ordusu (RMM0), sınırda savaşa hazır acil müdahale birimleri oluşturuyor.
Oscar adayı yönetmen Libya'da öldürüldü
Libya lideri Muammer Kaddafi güçlerinin kuşatması altında bulunan Misrata'da ...
BBC’den ‘Mavi Marmara’ özrü
BBC, geçtiğimiz Ağustos ayında yayınlanan 'Akdeniz'de Ölüm' adlı belgesel ...
 
Fukuşima’ya giriş yasağı
Japon yetkililer, tüm uyarılara rağmen Fukuşima Nükleer Santrali yakınlarına ...
Ermenistan sınırında nükleer panik
Ermenistan'da üç kentte meydana gelen toz bulutlarının nefes almayı zorlaştırması ...
ABD’den PKK’nın lider kadrosuna darbe
Amerikan hükümeti, PKK'nın beş üst düzey yöneticisi hakkında önemli bir ...
 
Muhalifler kara gücü istedi
Muammer Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin kuşatması altındaki Misrata kentini ...
Nijerya’da seçim şiddeti: 50 ölü
Nijerya'nın büyük kentlerinde seçim sonrası çıkan şiddet olaylarında en az 50 kişi öldü.
‘İsyancılar PKK teröristi gibi’
Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Kabalan, ülkesindeki son gelişmeleri değerlendirdiği ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva