HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Eylül 2009 Cuma - 00:00

İzmir teyakkuzda!

Başkan Kocaoğlu, birimleri harekete geçirdi. Sağanak yağış beklentisi öncesi önlemler gözden geçirildi. Valilik de bir açıklama yaparak alınan önlemleri açıkladı. ’

İzmir teyakkuzda!

Başkan Kocaoğlu, birimleri harekete geçirdi. Sağanak yağış beklentisi öncesi önlemler gözden geçirildi. Valilik de bir açıklama yaparak alınan önlemleri açıkladı. ’
 
İZMİR - Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’’nün, sağanak yağış tahmininde bulunduğu iller arasında bulunan İzmir’’de, Büyükşehir Belediyesi teyakkuza geçti. Başkan Aziz Kocaoğlu, dün 11 Eylül)  Belçika’’nın Gent kentindeki ACCENTA Fuarı’’na gitmeden önce Daire Başkanları, Genel Müdürler ve ilgili birimlerin müdürleri ile iki kez toplantı yaptı.

Dereler İzmir'den de intikam alır mı..? tıklayınız...
 
Kocaoğlu, ’“İlgili tüm birimlerimizi harekete geçirdik ve kritik bölgelerde konuşlandırdık. Her ekip, olası taşkınlara karşı bulundukları bölgelerde gerekli müdahaleleri yapacak. Biz, dere ıslahlarımızı, kanal temizlik çalışmalarımızı zaten yapmıştık. Elimizden gelen tüm tedbirleri aldık. Bekliyoruz’”  dedi.
 
Geçtiğimiz yıl 39 derde ıslah çalışması yaptıklarını ve 68 kilometre yağmur suyu kanalı imal ettiklerini anımsatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: ’“Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğümüzün sağanak yağış uyarısından itibaren de alarma geçtik. Kriz ekiplerimizi harekete geçirdik. İZSU, Fen İşleri ile İtfaiye Daire Başkanlıklarımız, İZBETON ekiplerimizi kritik bölgelere yerleştirdik. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmasını dilemiyoruz ama biz ekiplerimiz teyakkuza geçirdik;  bekliyoruz.’”
 
İZSU Genel Müdürlüğü, 15 adet lastik tekerlekli ekslavatörü derelerin yoğun bulunduğu bölgelere konuşlandırırken, toplam 246 personel ile taşkınlara müdahale için bekliyor. İZSU ekipleri, olası bir taşkın olayında ’“19 kombine kanal açma aracı, 9 kuka, 8 vidanjör, çeşitli çaplarda 9 adet varisko pompa ve diğer araçlarla birlikte toplam 84 adet araç ile görev yapacak.
 

 
İZBETON ve Fen İşleri
 
İZBETON ve Fen İşleri 15 tane esklavatoru derelerdeki köprü başlarına yerleştirdi ve şimdiden önlemini aldı. Bu araçlar olası bir sorunda tıkanıklığı ve malzeme yığılmasını engelleyecekler. Ayrıca 8 tane loder, 3 tane grayder, 10 tane kamyon da hazır durumda. 500 personel de olası bir olumsuzlukta görevlendirilmeye hazırlar. 300 personel ise, kanal ağızlarında birikecek malzemeleri toplamak için görevlendirildi.
 
İtfaiye Daire Başkanlığı
 
5 hidrosop, 12 varisko, 115 motopomp, 2 zodiac bot, 2 kano ve dağ kurtarma malzemeleri ile birlikte 200 personeli ile olası bir sel felaketine karşı 31 noktadan hareket edecek şekilde hazırlandı. Su taşkınlarının yoğun yaşanabileceği noktalar tespit edilerek ekipler o noktalarda su tahliyesi yapabilmek için görevlendirildi.
 
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşan vatandaşlardan, 441 05 20 ve 293 13 14 numaralı telefonlara bilgi verilmesini istedi.
 
İzmir’’de su baskınlarına karşı önlemler
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi 1995 yılında yaşanan sel felaketi sonrasında su baskınlarına karşı kenti korumak için yoğun alt yapı çalışması gerçekleştirdi.
 
2004’’ten 2009 yılına kadarki süre içinde ise kentsel alan içinden geçen derelerin bir daha taşkınlara meydan vermeyecek şekilde ıslahı gerçekleştirildi. 39 derede 44 kilometre uzunluğunda ıslah yapıldı. Bu kapsamda dere havzalarında erozyonu ve taşkınları önlemeye yönelik taş kordon seki ve teraslama, kum ve toprak tutucu bent, dere yataklarının eğimini azaltarak taşkınları geciktiren düşü yapısı gerçekleştirildi. 2004 ’– 2009 yılları arasında 68  kilometre uzunluğunda yağmur suyu kanalı döşendi. Sel havzalarında sele ve erozyona karşı önlemler alındı. Bostanlı Dere Havzası’’nın ardından Poligon ve Laka Dere Havzaları’’nda sele ve erezyona karşı taş duvarlı seki teraslar, taş kordon, taş duvarlı tel çit ve çeşitli hendekler yapılarak yağışlı dönemlerde herhangi bir sıkıntının yaşanmaması sağlandı. Poligon Dere Havzası’’na 111 bin adet, Laka Dere Havzası’’na 43 bin adet fidan dikildi.
 
Şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı Koruma Havzası’’nda bugüne kadar 255 hektarlık alanda 431 bin fidan diken İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki su kaynaklarını güvence altına aldı. Büyük alanlara sahip Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi de ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları kapsamına alındı.
 

 
Mavişehir’’e 1.7 milyonluk yatırım
 
Mavişehir’’de su baskınlarına yol açan aşırı yağışlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin tamamladığı çalışma ile sonunda kabus olmaktan çıktı. Büyükşehir Belediyesi, 1997 yılında yapılan proje hatası nedeniyle sorun haline gelen alanda, bölgenin planlama yetkisine sahip olan TOKİ ile imzaladığı protokol çerçevesinde yılbaşında başladığı imalatları 2009 yaz aylarında bitirdi. İZSU Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’’nın ortaklaşa yürüttüğü çalışma, 1 milyon 680 bin TL liraya mal oldu.
 
Dereler ve kanallar temizleniyor
 
2009 Ağustos ayına kadar 32 dereden toplam 16 bin ton malzeme çıkarıldı. Sadece Arap ve Meles Dereleri’’nden ise İZSU 45 gün süreyle temizlik çalışması yaptı ve 55 bin ton malzeme çıkarıldı. İZSU Genel Müdürlüğü her dereyi yılda birkaç kez temizliyor. Kanallar ve ızgaralarda yaz kış sürekli temizlenerek kışa hazır hale getiriliyor. 2009 yılı Ağustos ayına kadar toplam 407 kilometre uzunluğunda kanal temizliği yapıldı.
2010 ve 2014 yılları için hazırlanan Stratejik Plan’’da ise İZSU Genel Müdürlüğü, yağışlarla oluşabilecek taşkınları önlemek ve çevre düzenlemesi sağlamak için 60 kilometre uzunluğunda yeni dere ıslahı yapmayı planlıyor. Yine 5216 sayılı yasayla görev alanına giren yerleşim alanlarında aşırı yağışlar nedeniyle biriken yağmur sularının toplanıp dere ve denize ulaşmasını sağlamak için 190 kilometre uzunluğunda yağmursuyu toplama sistemi yapılması hedefleniyor.

VALİLİK ÖNLEMLERİ AÇIKLADI
 
İzmir Valiliği'de Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden gelen bilgiler doğrultusunda bir açıklama yaptı.
 
Açıklamada "Bölgemizde kuvvetli sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışın beklendiği ve yağışın haftasonu da etkili olacağı beklenmektedir." denildi ve alınan önlemler sıralandı:
 
1-Büyükşehir Belediyesine bağlı birimler ile ilçe belediyelerinde gerekli hazırlıkları yapacaklardır.
2-DSİ, Karayolları ve İl Özel İdaresine ait iş makinaları (dozer-greyder) personeli ile hazır tutulacak, lastik tekerlekli yükleyici-loder gibi araçlar ayrı bir ekip şeklinde yapılandırılacak ve her ekip 1 şef sorumluluğunda çalışacaktır. Karayollarına ait 1 ekip Aliağa ilçesinde 2 ekip merkezde, DSİ’’ye ait 2 ekip merkezde, İl Özel İdaresine ait 2 ekip Aliağa, 3 ekip Dikili ilçelerinde, diğer ekipler merkezde konuşlandırılacaktır. Bu ekipler bugün saat 14.00 itibarı ile görev yerlerinde (İlçe Kaymakamlıklarında) bulanacaklardır.
3-Sağlık Müdürlüğü 112 Ambülansları ve hastanelerin acil birimleri hazırlıklı olacaklardır.
4-Gediz EDAŞ İl Müdürlüğü elektrik kesintilerine karşı alınacak tedbirleri planlayacaktır.
5-Telekom İl Müdürlüğü haberleşme sistemine karşı alınacak tedbirleri planlayacaktır.
6-Kaymakamlıklarca su baskınına maruz kalabilecek bölgelerdeki riskli alanlarda dikkatli olunması ve halkın bilgilendirilmesi sağlanacaktır.
7- Sivil Savunma Arama-Kurtarma Birlik Müdürlüğü donanımlı  birer ekibini Aliağa ve Dikili ilçelerine sevk edecek, diğer ekiplerini merkezde konuşlandıracaktır.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Danıştay Aliağa’’daki santrale ’“dur’” dedi!
Danıştay Nöbetçi Dairesi, EPK’’nın Aliağa'da 49 yıllığına termik santral ...
KENT A.Ş işçileri Ankara’’ya yürüyecek!
DİSK Genel İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici, çıkarılan 300 işçinin ...
Bayraklı’’da spor ’‘bitmez’’!
Bayraklı Belediyesine bağlı, Bayraklı Gençlik ve Spor Derneğinin spor ...
 
Karşıyakalı güzel konuşacak!
Karşıyaka Belediyesi Konservatuvarı bünyesinde sürdürülen diksiyon kurslarının ...
Fuat Göztepe Parkı yenileniyor’…
Konak Belediyesi, Göztepe semtinde yaşlı, genç ve çocukların buluşma noktası ...
Kocaoğlu’’ndan birlik mesajı’…
Kentteki şehit, gazi, dul ve yetim derneklerinden 1300 temsilciyi iftar ...
 
Yassıcaada’’da sezon bitiyor
Kentin en önemli günübirlik tatil mekanı olan Yassıcaada tesisleri Pazar ...
Olaylı Atatürk Maskı’’nın açılışı da olaylı geçti
Yapılışından itibaren tartışmaların bitmek bilmediği dünyanın en büyük ...
İZSU ’‘sel’’e karşı hazır
İzmir'de yağışlı hava ile meydana gelebilecek su baskınlarına ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva