HABERLER>EKONOMİ
15 Şubat 2012 Çarşamba - 09:33

İzmir Kruvaziyer’de 1 yılda yüzde 87 büyüdü

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, İzmir Kurvaziyer Limanı’nın bu yıl içerisinde ihalesine çıkılacağını açıklamasının ardından İzmir, Kruvaziyer gemisi akınına uğradı.

İzmir Kruvaziyer’de 1 yılda yüzde 87 büyüdü

İZMİR - 2010 yılında 159 kruvaziyer gemisinin ziyaret ettiği İzmir, 2011 yılında 297 gemi tarafından ziyaret edildi. İzmir’i ziyaret eden kruvaziyer sayısı 1 yılda yüzde 87 oranında artış gösterdi. Bakan Yıldırım, Kruvaziyer Limanı’na ilişkin imar planı çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, tarih boyunca Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olan İzmir’in tekrar uğrak noktası haline gelmesi amacıyla İzmir Kruvaziyer Limanı projesini devreye aldı. Bakan Binali Yıldırım’ın, geçtiğimiz aylarda, İzmir Kruvaziyer Limanı’nın ihalesine 2012 yılı içinde çıkılacağını açıklaması ise kruvaziyer sektörünün ilgisini İzmir’e çekti. İzmir iline gelen Kruvaziyer Gemi sayısı 2002 yılında 18 iken 2010 yılında 159’a yükseldi. Bakan Yıldırım’ın açıklamalarının ardından ise İzmir’i ziyaret eden kruvaziyer gemi sayısı 2011 yılı sonunda 297’yi buldu. 2002 yılında Kruvaziyer yolcu sayısı 2 bin 81 olan İzmir’de, 2010 yılında bu rakam 378 bin 266’yı buldu. 2011 yılında ise yolcu sayısı 511 bin 107’ye kadar çıktı. İzmir’i ziyaret eden kruvaziyer gemi sayısı 1 yılda yüzde 87 artarken, yolcu sayısındaki artış ise yüzde 35’i geçti.
 
KRUVAZİYER TURİZMİNE DESTEK İZMİR’E YARADI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Kruvaziyer turizmine katkı için fener, kılavuz palamar gibi hizmet ücretlerinde 2012 yılı Ocak ayı itibariyle yüzde 50 indirime gitmesi ise yine İzmir’e yaradı. Söz konusu indirimler nedeniyle 2012 yılında Kruvaziyer turizminde beklenen artış nedeniyle Ege Bölgesi’nde yıllık 1,3 milyon yolcu kapasiteli bir tesisin acilen gerçekleştirilmesi ihtiyacı ortaya çıktı. Bunun üzerine Bakan Yıldırım, İzmir Kruvaziyer Limanı’nın ihalesini 2012 yılının ilk yarısında çıkılabilmesi için işlerin hızlandırılması talimatını verdi.
 
2015 YILINDA TAMAMLANMASI BEKLENİYOR
Bakanlık, İzmir Kruvaziyer Limanı’nı ilk kısmını 1 milyon kapasiteli olarak 2015 yılında hizmete açmayı planlıyor. 2. kısım inşaatı ise 2019-2023 döneminde yapılacak. Böylece limanın kapasitesi iki katına çıkartılarak toplamda 2 milyon kapasiteye ulaşılacak. Bakanlık, kapasite ihtiyacına yönelik olarak kruvaziyer limanını daha da genişletecek. Yılda 2 milyondan fazla turistin ziyaret edeceği Kruvaziyer Limanı’nın İzmir istihdamına ve ticaretine önemli katkı sağlaması amaçlanıyor.
 
LİMANIN İMAR PLANI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
İzmir'in kruvaziyer turizmde önemli bir noktaya geldiğini söyleyen Bakan Yıldırım, “Esasında bakarsak İstanbul, İzmir, Kuşadası kruvaziyer turizmin ağırlıklı destinasyonları arasında yer aldığını görürüz. Bu bakımdan İzmir limanın bir kısmını tamamen büyük operasyondan ayırarak ve arka sahasını da genişleterek yeni bir kruvaziyer liman yapma kararı aldık” dedi. Kruaziyer Limanı’na ilişkin imar plan çalışmalarının tamamlandığını bildiren Bakan Yıldırım, limanı yap-işlet-devret olarak yapacaklarını söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memura yemek parası, mahkemelik oldu
İzmirli bir memur, kendisine verilen yemeğin parasının maaşından kesilmesine ...
Loscartales, Nisan ayında İzmir'e geliyor
İzmir'in EXPO 2020 adaylığı kapsamında Mahmut Özgener başkanlığındaki ...
EXPO 2020 halkla buluşacak!
İzmirli 138 sivil toplum örgütünün destek verdiği, EBSO, İTO, Medical ...
 
İzmir'de 'sevgili'ye 500 bin gül alındı
Sevgililer Günü İzmir'de çiçekçileri sevindirdi. Kötü hava şartları nedeniyle ...
Özlem Süer’den muhteşem “If Wedding” galası
İzfaş tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen “If Wedding Fashion İzmir-Gelinlik, ...
TC vatandaşları 71 ülkeye vizesiz seyahat ediyor
Türk vatandaşlarının vizesiz giriş yapabileceği ülke sayısı 71'e ulaştı.
 
Demirtaş'a rağmen Eskinazi de disiplinde!
İzmir Ticaret Odası’nda sular bir türlü durulmuyor. Geçtiğimiz günlerde ...
Agora'da Flamenko rüzgarı
Agora Alışveriş Merkezi’nde gerçekleşen gösteride; Flamenko ustaları Josemanuel ...
65 yıllık Varan devri resmen sona erdi
Rekabet Kurulu, Varan Turizm'in Ulusoy'a satışına onay verdi. Böylece ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva