Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan aldığı izinle Urla, Seferihisar sınırındaki Sığacık Körfezi'nde 2013 yılından beri balık üretimi yapan Özsu Şirketi kapasitesini genişletmek için adım attı.

Daha önce verilen ÇED kararlarının bazıları mahkeme tarafından iptal edilen bazı başvuruları ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geri çevrilen şirket mevcut balık çiftliklerinden bir tanesinin kapasitesini genişletmek için izin istedi.

Yapılan başvuruya göre şirket Özsu-2 isimli çiftliğindeki hali hazırda 27 tane bulunan kafes sayısını 40 kafese kapladığı alanı ise 40 bin metrekareden 58 bin metrekareye çıkarılması hedefleniyor. Çiftlikte çipura ve levrek üretimi yapılıyor. Alanın genişlemesinden kaynaklı ölü balık, yenmemiş yemler ve dışkılardan kaynaklı kirlenecek alan daha da genişleyecek.

AYNI SAHADA 4 ÇİFTLİK
Özsu Balık Üretim Anonim Şirketi'nin, Sığacık Körfezi 9 numaralı su ürünleri sahasında iki adet 950 ton/yıl kapasiteli ve iki adet 2 bin ton/yıl kapasiteli olmak üzere 9 numaralı su ürünleri sahasında aynı şirketin 4 adet balık çiftliği bulunuyor. Çiftlikler toplamda 230 bin metrekarelik alanı kapsıyor.

Kapasite genişletmeye konu olan Özsu-2 balık çiftliğinin 880 metre batısında Özsu-1 çiftliği, 885 metre doğusunda Özsu-4 ve 1700 metre batısında Özsu-3 çiftliği faaliyet gösteriyor.

Şirketin Sığacık Körfezi'ndeki bulunan balık çiftlikleri halkın tepkilerine neden olmuş, basın açıklamaları düzenlemiş ve iptal davaları açmıştı. Mahkemelerin vermiş olduğu iptal kararlarına rağmen şirket bakanlıktan aldığı yeni izinlerle çalışmalarını sürdürmüştü.

'GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ÇEVRESEL RİSKLER'
Balık çiftliklerinin iptali açılan davalardan birinin sonucunda mahkeme balık çiftliklerinin Sığacık Koyu ekosisteminde geri dönüşü olmayan çevresel riskler oluşturacağı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 725 No'lu ilke kararına aykırılık teşkil ettiği vurgulamıştı.

Kararda 'Turizm merkezi olan bölgenin yakınında, ekosisteme, doğal ve kültürel değerlere zarar verme olasılığı çok yüksek olan balık çiftliğinin kurulması, Seferihisar'ın 'yavaş şehir' uygulamalarına aykırıdır. Sığacık Körfezi'nin çevresel, deniz tabanı ve akıntı sistemi ile kapasitesi hakkında yeterli veri bilinmemekte, bu durumda 'ÇED olumlu' kararında hukuka uyarlık bulunmamakta' ifadeleri yer almıştı.