HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Ocak 2010 Pazartesi - 00:00

İzmir engelleri kaldırıyor

Büyükşehir Belediye Meclisi’’nin 2010’’u ’“Engelliler Yılı’” ilan ettiği İzmir’’de ’“eylem planı’” için düğmeye basıldı. ’

İzmir engelleri kaldırıyor

Büyükşehir Belediye Meclisi’’nin 2010’’u ’“Engelliler Yılı’” ilan ettiği İzmir’’de ’“eylem planı’” için düğmeye basıldı. ’Hedef, engellilerin yaşamını kolaylaştırmaya yönelik uygulamalar ile 2012’’de  İzmir’’i ’“AB standartlarında örnek bir kent’” haline getirebilmek.
  
Engellilerin yaşam kalitesini artırmak için ulaşımdan mimari düzenlemelere, sağlıktan spor ve kültüre kadar her alanda çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’’in engelliler için yaşanabilir bir kent olmasını sağlayacak önemli bir projeyi daha yaşama geçiriyor. Yerel Gündem 21 Engelliler Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ’“İzmir Engelleri Kaldırıyor’” isimli projeyi adım adım uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meclis’’te oybirliğiyle alınan kararla 2010 yılını ’“Engelliler Yılı’” olarak ilan etti.

Avrupa Birliği’’ne uyum sürecinde, engellilerin sosyal yaşama katılımı ve yaşamlarını kolaylaştırıcı düzenleme ve uygulamalarda örnek bir kent olmak üzere eylem planı hazırlıklarına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  ’“İzmir Engelleri Kaldırıyor’” projesi  ile kent bütünündeki kamu binaları ile yoğunlukla kullanılan özel sektöre ait binalarda fiziksel ve mimari düzenlemelerin yapılması konusunda da öncülük ve koordinasyon rolü üstlenecek.
 

 
İZMİR’’DEKİ ENGELLİLERİN YAŞAMINDA NELER DEĞİŞECEK?
Buna göre İzmir’’de yeni yapılacak binalarda, engellilere uygun düzenlemeler şart tutulacak. Ulaşımda engellilerin yaşamını kolaylaştıracak proje ve düzenlemeler gerçekleştirilecek. Böylece engellilerin sosyal yaşama bağımsız olarak katılımları, yaşamlarının daha da kolaylaşması sağlanacak. Proje kapsamında engellilerin de yer alacağı bir komisyon oluşturulacak. İzmir’’deki engelli envanteri çıkarılarak yoğun olarak yaşadıkları bölgeler ve bu bölgelerdeki sosyal çevreleri belirlenecek.  Sorunlar tespit edilecek ve çözüm önerileri ortaya konacak. Projeden doğrudan ya da dolaylı olarak engellilerin yanı sıra yaşlılar, hamileler, bebek arabalılar, hastalar, yük taşıyanlar, çocuklar, geçici engeli bulunanlar, iri veya kilolu kişiler, çok kısa boylular, kalp, damar ve kas hastaları da fayda sağlayacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, proje kapsamında eylem planın hazırlıklarının sürdüğünü, engellilerin yaşamını kolaylaştıracak fiziki ve mimari düzenlemeler ile toplu ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için yapılacak çalışmalar için ilçe belediyeleri ve Valilik ile ortak toplantılara başladıklarını bildirdi.
 

 
’“İzmir Engelleri Kaldırıyor’” projesi kapsamında yapılması öngörülen çalışmalar şöyle özetleniyor:
 
-Projeyi yürütecek, engellilerin de yer alacağı bir komisyonun kurulması,
 
-Başta okul ve hastaneler olmak üzere tüm kamu kurumlarının, hizmet binalarının engellilerin ulaşımına uygun hale getirilmesi,
 
-Ulaşım konusundaki engellerin ortadan kaldırılması,
 
-Kaldırımların, yaya geçitlerine denk gelen rampaların, asansörlerin, durakların, tuvaletlerin, korkulukların vb. engellilere uygun yapılmasıyla ilgili TSE, AB ve Birleşmiş Milletler standartlarının belirlenmesi,
 
-Öncelikli alanlar, müdahale gerektiren mimari engeller ve optimum çözümlerin tespit edilmesi,
 
-Tüm belediye ve kamu kurumlarının ihale ettiği yol, kaldırım ve yapıların teknik şartnamelerine engellilerle ilgili kabul edilen standartlara uygun düzenlemeler yapılmasının şartı konması,
 
-Engelli dernek, merkez ve rehabilitasyon merkezlerinde gerekli düzenlemelerin yapılması,
 
-Kamuoyunu bilinçlendirici toplantı, panel vs. yapılması, basın yayın kuruluşları aracılığı ile kamuoyu oluşturulması,
 
-Belirlenen mimari ölçülere uygun bina, yol ve kaldırım inşa edilmesi için imar planlarında değişiklik yapılması.
 
İZMİR’’DEKİ MEVCUT ÇALIŞMALAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin kentteki engelli vatandaşlar için gerçekleştirdiği mevcut çalışmalar ise şöyle:
 
-Kültürpark’’taki Engelliler Eğitim Merkezi’’nde 122 engelli resim, rehberlik, aile eğitimi, bireysel eğitim, uğraş terapisi kurslarında eğitim görüyor.
 
-Resim eğitimi alan engelli öğrenciler, engelsiz öğrencilerin katıldıkları yarışmalardaki başarıları ile adından sıkça söz ettiriyor. Merkezde eğitim alan öğrenciler, sadece 2009 yılında 23 ödül aldı.
 
-Türkiye’’de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan ’“uğraş terapisi’” ile engelli aileleri hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı koyuyorlar.
 
-Son 3 yılda ihtiyaç sahiplerine 310 adet manuel tekerlekli sandalye, 182 adet de akülü tekerlekli sandalye olmak üzere 492 adet tekerlekli sandalye dağıtımı yapıldı. Dağıtımlar sürüyor.
 
-424 adet özel donanımlı engelli otobüsü hizmete alındı. Ayrıca 30 bin engelli vatandaşa ’“engelli kartı’” ile birlikte toplu ulaşımdan ’“ücretsiz’” yararlanma hakkı verildi.
 
-Sosyal güvencesi olmayan veya yeşil kart sahibi engelli ailelerine hasta veya çocuk bezi veriliyor.
 
-Eşrefpaşa Hastanesi, sosyal güvencesiz ve yeşil kart sahibi işitme engelli 75 hastaya ’“işitme cihazı’” taktı.
 
-Kış aylarında engelli okullarına kömür desteği yapılıyor.
 
-Engelliler meclis kararı ile 13 metreküpe kadar olan suyu yüzde 50 indirimli olarak kullanıyor. İZBETON Genel Müdürlüğü engelli vatandaşlara haftada 20 litre ücretsiz memba suyu dağıtıyor.
 
-4 adet özel engelli aracı, otobüslerin ulaşamadığı yerde yaşayan vatandaşları ücretsiz olarak hastane, resmi kurum ya da arzu ettikleri noktalara taşıyor.
 
-Büyükşehir Belediyesi Engelliler Basketbol Takımı, arka arkaya şampiyonluklar yaşadı.
Avrupa Şampiyonası’’nda final oynadı. Çok sayıda engelli sporcu büyük kulüplere transfer edildi.
 
-Türkiye şampiyonu Engelli Halter Takımı sporcuları İzmir’’i ve ülkemizi başarıyla temsil ediyor.  
 
-Yaz aylarında İZDENİZ’’e ait Bergama Vapuru ile engelli vatandaşlar, aileleri ile birlikte Yassıcaada’’ya götürülerek deniz ve güneşin keyfini çıkarıyor.
 
-Evlerinden çıkamayacak durumda olan ağır engelli hastalara Eşrefpaşa Hastanesi tarafından evde bakım ve tedavi uygulaması yapılıyor.
 
-İnciraltı Engelliler Merkezi’’nde engelliler ve aileleri için sürekli etkinlikler düzenleniyor. -
 
-Yaz aylarında Celal Atik Spor Salonu Yüzme Havuzu, engellilerin kullanımına sunuluyor. Yaşları 2 ile 28 arasında değişen zihinsel, bedensel ve spastik engelli yaklaşık 250 öğrenci, bu eğitimden ücretsiz olarak yararlanıyor.
 
- Kent içindeki cadde, meydan ve bulvarlardaki kaldırımlar engellilerin kullanımına uygun olacak şekilde yeniden düzenleniyor.
 
-Tüm projelerde engelliler öncelikli olarak düşünülüyor. Özellikle metro ve Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi kapsamındaki istasyonlara yürüyen merdiven ve asansörlü sistem kuruluyor. Ayrıca yine metro sistemleri dışında kentte ilk kez Gaziemir Akçay Caddesi ve Çiğli Anadolu Caddesi’’nde yine yaşlı ve engellilerin kullanımına yönelik olarak yürüyen merdivenli ve asansörlü yaya üst geçitleri yapılarak hizmete alındı.
 
-İzmir’’in ulaşım filosuna katılan otobüslerin ’“engellilerin kullanımına uygun’” olmasına özen gösteriliyor.
 
-İhtiyaç sahibi yatalak haldeki engellilere ücretsiz ayarlanabilir hasta karyolası
dağıtılıyor.
 
-Engelli çocuklar için oyun parkları oluşturuluyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa’’da nostalji zamanı
Aliağa Belediyesi'nin resmi internet sitesi www.aliaga.bel.tr'de, ...
Kürüm: Uzundere 2.5 yıl sonra tamam
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Uzundere Rekreasyon Alanı projesinin ...
Büyükşehir araçlarını izliyor
Büyükşehir Belediyesi'nin acil müdahale kurtarma, trafik, zabıta, ...
 
TOBB Başkanı’’ndan Tartan’’ta ziyaret
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Konak ...
CHP Bayraklı yönetimi Karabağ’’ı ziyaret etti
Levent Ölçer başkanlığındaki CHP Bayraklı İlçe Başkanlığı Yönetim ...
Berberlere ’“nöbet’” önerisi
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, İzmir Berberler Odası Başkanı ...
 
Altınyol, Pazartesi kapatılacak
Aliağa Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi kapsamındaki ...
Konak Belediyesi’’ne bir kardeş şehirde İtalya’’dan
Comenius projesine destek veren Konak Belediyesi’’ne bir kardeş şehir de İtalya’’dan geliyor.’
Kordonda tenteye şartlı izin
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Kordon’’daki tentelerin önden ve ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yakıştı mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva