HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Eylül 2024 Çarşamba - 15:06

Soyer’den ‘Basmane Çukuru takası’ için açıklama: Büyük kamu zararı yaşanacak!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın, Basmane Çukuru’ndaki hissenin devrine karşılık Konak’taki hizmet binasını inşa ettirme düşüncesi hakkında açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanı Tunç Soyer, “Takas yetkisi uygulamaya geçerse, telafisi mümkün olmayacak büyük kamu zararlarının ve büyük sorunların yaşanacağı açıktır” dedi.

Soyer’den ‘Basmane Çukuru takası’ için açıklama: Büyük kamu zararı yaşanacak!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Basmane Çukuru'nda bulunan hissesinin TMSF'ye devri konusunda alınan karar, İzmir kamuoyunda tartışılıyor. İzmir Büyükşehir’in yüzde 30 olan oradaki hissesinin TMSF’ye devredilmesi karşılığında Konak Meydanı’nda, yıkılan eski binanın yerine yenisinin inşa edilmesi ve o devredilecek hisse karşılığında binanın yaptırılması planlanıyor.

Protokol hazırlıkları devam ederken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem başkanı Tunç Soyer’den konuyla ilgili detaylı açıklama geldi.

Basmane Çukuru ile ilgili olarak kendi döneminde TMSF ile yapılan görüşmelerin detaylarını anlatan Tunç Soyer, takas teklifinin büyük kamu zararına yol açacağını belirtti.

Soyer açıklamasında şunları söyledi:

“Basmane Çukuru’nun 27 yılı aşkın bir mazisi vardır.

03.07.1997’de, kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile mülkiyeti belediyeye ait Basmane’deki arazi üzerinde kat karşılığı irtifak hakkı tesis edilmiştir. Yüklenicinin hak kazanacağı bölümlerin tamamının tapuları henüz hiçbir inşai faaliyet yapılmadan İBB tarafından yükleniciye devredilmiştir.

Süreç içinde, gerek yüklenicinin ortaklık yapısının değişmesi, gerekse yargı kararlarıyla iptal edilen planlara bağlı gelişmeler nedeniyle belediyenin arsa payı %30’a çıkartılmış, böylece belediyenin 31.200 m2 bina ve ayrıca 8.500 m2 kapalı otopark olacak şekilde yapı inşaat alanına sahip olacağı kararlaştırılmıştır.

Uzun yıllar içinde imar planlarını iptal eden Mahkeme kararlarında bilirkişiler, özetle şehrin merkezinde yer alan taşınmaz üzerinde bu kadar yoğun inşaat yapılmasının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir.  (EK-1 İmar Planlarıyla İlgili Hukuki Süreçler)

Bu değerlendirmeler ışığında,  2019 seçimlerinden sonra  İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak TMSF ile görüşmelere başlanmış ve şehrin merkezindeki  bu  yoğun yapılaşmadan vazgeçilerek sadece yeşil alan içerisinde bir belediye binasının  yapılması amacıyla arsanın  Belediye’ye iadesi için çok sayıda önerinin sunulduğu çok sayıda toplantı yapılmış ancak sonuç alınamamıştır.

Bu durumda, belediyemiz tarafından sözleşmenin geriye doğru feshi davası açılmış ve 8.5 milyon dolar tutarında (yaklaşık 290 milyon lira) teminat mektubunun nakde döndürülerek Belediyemize ödenmesi talep edilmiştir.

Söz konusu davayla, sadece temel çukuru açıp bunun dışında hiç bir inşai faaliyeti ve imalatı bulunmayan yüklenici tarafa kat irtifakı kurularak devredilen tapuların iptali istenmiş ve bilirkişiler tarafından da bu yönde olumlu görüş bildirilmiştir.

Davanın açılmasından sonra   TMSF   ile tekrar görüşmelere başlanmış ve  prensip olarak  karşılıklı  belirlenecek  bir tazminat  karşılığında   tapuların Belediyeye  iadesi  konusunda görüş birliğine varılmıştır.   (EK – 2 - TMSF Tarafından Hazırlanan Taslak Sözleşme)

Tazminat ödemesinin   8 yıl gibi uzun bir süreye  yayılmasını içeren taslak bir anlaşma  TMSF tarafından gönderilmiş   ve TMSF  heyeti ile  tazminat miktarının belirlenmesi için görüşmeler  yapılması aşamasında   Yerel seçimler  olmuş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı değişmiştir.

Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı yapılan görüşmeleri kaldığı yerden sürdürmek yerine, Belediye Meclisi’ne konuyu getirerek takas yetkisi almıştır. Bu takas, Belediye’nin Basmane’deki haklarıyla, eski belediye binası yerine tekrar inşasının maliyetinin takasıdır. Takas yetkisi uygulamaya geçerse, telafisi mümkün olmayacak büyük kamu zararlarının ve büyük sorunların yaşanacağı açıktır.

1- Tapu iptal  davası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geri dönme ihtimali çok yüksek olan ve İzmir’in merkezindeki 21.000 m2 den büyük paha biçilemez değerdeki arsa, cüz’i bir bedel karşılığında elden çıkartılmış olacaktır.

2- Eski belediye binasının yerine yapılacak yeni belediye binasının arsası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Tapu iptal davası yok sayılsa dahi zaten Basmane’deki  arsada belediyenin, anahtar teslim bitmiş, 31.200 m2 yapı 8.500 m2 otopark alanı hakkı mevcuttur. Başka bir ifade ile TMSF’nin 72.800m2 inşaatı hak etmesi için 39.700m2 inşaatı, anahtar teslimi yapması ve aynı arsanın da %30 arsa payını Belediyeye devretmesi gerekecektir. Takasın gerçekleşmesi durumunda bu haklar kaybedilmiş olacak ve büyük bir kamu zararı doğacaktır.

3- Konak’ta eskisinden büyük bir belediye binası, Basmane’de 72.800m2 inşaat yoğunluğu ile yapılacak binalar dikkate alındığında İzmir’in bu  yapılaşmayı altyapı, yol ve trafik açısından karşılaması mümkün değildir.

4- Eğer Basmane’deki inşaat daha öncelerinde olduğu gibi Mahkeme kararları ile yapılmaz hale gelir ise. (EK-1) Bu takdirde. Yüklenici şirket, Konak’taki binanın da yapımını durdurma hakkına sahip olacak. Böylece BASMANE ÇUKURU probleminin yanına bir de KONAK ÇUKURU problemi eklenmiş olacaktır.

CHP’nin içinden bir belediye başkanı, bu kadar aleni kamu zararına asla göz yummaz, vatandaşın vergileriyle sahip olunmuş bu kadar kıymetli bir gayrimenkulü şaibeye, peşkeşe, ranta teslim etmez.

15 yıllık görev süremde toplumcu, kamucu politikaları hayata geçirmek için nasıl çalıştıysam, ömrümün sonuna kadar da bu doğrultuda çabalayacağım. Bu açıklama benim İzmir ve İzmirliye olan gönül bağımdan ve partime karşı sorumluluğumdandır. Hukukçu kimliğimle, İzmirlinin hakkına, hukukuna sonuna kadar sahip çıkıp partime karşı da görevimi eksiksiz yapacağımdan kimsenin kuşkusu olmasın. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin namuslu, ahlaklı, çalışkan bürokratları ve İzmir’in örgütlü sivil güçleri, 30 yıla yakın zamandır sürece vakıftır ve hiç kimse bir oldu-bittiyle yaratılacak kamu zararına seyirci kalmayacak, İzmirlilerin hakkını sonuna kadar koruyacaktır. Bu operasyonun narkozlu veya narkozsuz yapılması mümkün değildir. İzmir’in gözbebeği bu kamu arazisinin göz göre göre elden çıkartılmasına asla izin verilmeyecektir”

EK 1 – I?mar Planlarıyla ilgili Hukuki Sureçler

EK 2 – TMSF Tarafından Hazırlanan Taslak Sozlesme

 
Müge Anlı'da cinayet itirafı
 
Koca dehşetinde can vermişti... Acılı babadan adalet çığlığı!
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
25 Eylül 2024 Çarşamba 17:54

Merak etme hepiniz aynı çukurda batacaksınız. Bizim derdimiz Türkiye yi sizden kurtarmak.

Yorumu oyla      0      0  
medya takipçisi 25 Eylül 2024 Çarşamba 17:51

İzmir sanki bir dönem önce AKP belediyesi idi Yeni CHP ye geçti... Kadrolar öyle bir değişiyor ki hep beraber yaşıyoruz... Az önce duydum Tunç Soyer e yakın bazı personel bir dönem belediye kapısından içeri alınmamış ... Bu alışkanlık maalesef Türkiye nin her kurumunda var ... Yeni yönetim eskiyi gömer çamur atar onun yanında çalışan bürokrat veya profesyoneller hepsi düşmandır... CHP son seçimde sadece İzmir de eridi eğer ekonomik ve emekli maaş krizi olmasaydı İzmir kaybedilirdi... Ekonomik rüzgâr kısaca İzmir i AKP iktidarına teslim etmedi ... Ne koysam seçilir modeli son kez çalıştı... Şimdi gelelim çukur a ünlü Basmahane Çukuruna (bir dönem kurbağalı göl oldu ) Çakmur un hukuki haklı veya haksız mücadelesi ile kitlenen alan... benim görüşüm yeşil alan olması fuara ilave edilmesi ve altının yeraltı otopark olması ama rant var hiçbir zaman olmaz... Özfatura zamanında Hilton otelinde ortaklık yapıldı Belediye bir kuruş kâr payı alamadı o binanın sadece 2 faydası oldu Otopark ve şehrin otel kapasitesine katkısı gelen yabancıların şehir ekonomisine katkı koyması... Şimdi dev bir çirkin yapı olarak işlevsiz bu bina çürüme sürecine girdi... Cemil Başkan Karşıyaka dan bir cengiz inşaat tartışması ile geldi... ve birden bire çok kısa bir sürede TMSF anlaşması ... İlginç geliyor bu pencereden baktığımda Tunç Başkanın çıkışını anlamlı buluyorum ... Anlattıkları belgelidir.. Cemil Başkan ta tüm belgeler eğer doğru değilse inceleler çıkar belgeleri ile yalanlar ... İzmir kaybediyor CHP den CHP başka bir belediye başkanına geçen yönetim ... Bu gidişle AKP nin hiç muhalefet yapmasına gerek yok... Şu notu yazıp bitireyim AKP li bir belediye başkanı olsaydı İstanbul ve Ankara örneği daha fazla rant olurdu... Ankara desteği ile belki köprüler yollar yapılırdı... Ama ülkenin en kötü 20 senesinin mimarı olan bir zihniyet makyaj yapar ileride daha biyük sorun yumağı ile şehri teslim ederdi... AKP ve CHP siyasileri hepsi aynı bazıları profesyonel medyaları iyi saklıyorlar algı yapıyorlar

Yorumu oyla      1      0  
Ben yaptım oldu , oluyor mu . 25 Eylül 2024 Çarşamba 17:24

Kaynak yok , Opera inşaatı için temel atıldı . 2018 den 2024 e kadar ne yapıldı . Bundan sonra ne yapılacak . Kaynaklar nerelere gidiyor .

Yorumu oyla      1      0  
uzm.dr. m.türedi 1949 mersin 25 Eylül 2024 Çarşamba 17:24

2.protokolu sen iptal ettin .şimdiki durmda emsal ,yogunluk 5.5 ten 3.5 düştü yükseklik 25 kata düştü. 1.protokola göre 10.000 metre kare belediyenin inşaat hakkı var. sn.k.zorlu yu sorunsuz imar planı geçirecegiz denildi 10.000 metre kare inşaat alanını 30.000 metrekareye çıkarıldı ama mahkeme yükseklik serbest ve emsal veya yogunluk 5.5 olan planı iptal etti. senin döneminde bu 2.protokolu bizzat kendin iptal ettin. şimdi 1.protokol geçerlidir. hala 30.000 den bahsediyorsun. daha tapu nun kimde oldugunu bilmiyorsun. KENDİ SİYASETİNİZ İÇİN BASMANE GERÇEGİNİ ÇARPITIYORSUNUZ. O ÇUKURA O ZAMANIN PARASIYLA 36.000.000 USD MASRAF YAPILDI VE SENİN GİBİLER SAYESİNDE 2 HOLDİNG BATTI BİNLERCE İNSAN İŞSİZ KALDI. SİZİN GİBİ DÜŞÜNENELER KAMU YARARININ NERDE OLDUGUNU BİLMİYECEK KADAR BU HALKI KANDIRAN KENDİNCE ELİT KESİMLERDENSİNİZ. İZMİR HALKINA BİRAZ SAYGINIZ VARSA BŞB BŞK LARI OLAYI ÇARPTIRMADAN İHALE KOŞULLARINI İÇEREN 1.PROTOKOLU LÜTFEN AÇIKLAYINIZ. SÖZDE POLİTİKA YAPMAK İÇİN KENDİNİZİ KANDIRMAYINIZ. ÖN POZİSYON ALACAGINA HİZMET DÖNEMLERİNİZDE GERÇEK HİZMET ÜRETSENİZ TARİH SİZİ VE SİZİN GİBİLERİ FARKLI YAZARLARDI.

Yorumu oyla      3      0  
kerem 25 Eylül 2024 Çarşamba 17:12

Neden sürekli konuşmaya başladı bu? yıllardır belediye 1 adım ileri gidemedi.. bugün deniz bu haldeyse senin yüzünden.. basmane çukuru senin yüzünden.. köy haline getirdin izmiri

Yorumu oyla      1      0  
Oktay 25 Eylül 2024 Çarşamba 17:07

Lütfen birisi Soyerin yanına yaklassin ve kulağına fisildasin ' Sen artık Büyükşehir başkanı değilsin . Bak şenlik birşey yok. Bunkadar da şaaapma desin

Yorumu oyla      0      0  
narlıdereli 25 Eylül 2024 Çarşamba 17:06

şu narlıdere sahilevlerinde ibb'ye ait 6 dönüm eğitim arazisini 3 kişiye aylık 8 bin liraya 49 yıllığına vermekten oluşan kamu zararını da açıklar mısınız? bir de o 3 kişinin kimlik bilgilerini ve hangi belediye başkanı ve milletvekillerinin işin içinde olduğunu.

Yorumu oyla      1      0  
Baris 25 Eylül 2024 Çarşamba 17:05

Cemil Tugay eski danışman Güven Eken ile alakalı tüm ihaleleri açıklasın. O sustukça Soyer kinusmaya devam edecek

Yorumu oyla      0      0  
yorumcu 25 Eylül 2024 Çarşamba 17:01

BÜYÜK KAMU ZARARI YAŞANACAK DİYEN KİŞİ, İZBETONDA KARŞILIKSIZ ÇEK VEREN KİŞİ, SEN AYRILDIĞINDA BELEDİYE ÇEKLERİNİ DAHİ ÖDEYEÖEYECEK DURUMDAYDI, ÇEKLER KAŞELENDİ. SEN ŞİMDİ AKIL MI VERİYORSUN EYY TUNÇ EFENDİ, DALGA MI GEÇİYORSUN, SENİ BİR DAHA İZMİRE BAŞKAN YAPTIRMAZ BU HALK, HADİ BAŞKA KAPIYA, ARPA BİTTİ SANA.

Yorumu oyla      1      0  
25 Eylül 2024 Çarşamba 16:58

Hala konuşuyor, izmirde chp yi tamamen bitirmek istiyor

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın Büyükşehir, Bozdoğan'ın yollarını yeniliyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde eş zamanlı olarak sürdürülen ...
Bayraklı'da Sokak Şenliği'ne hazırlık
Bayraklı Belediyesi, Soğukkuyu Mahallesi’nde bulunan Büyükpark’ta düzenleyeceği ...
Başkan Yıldız, özel çocuklarla buluştu
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, okullarında eğitim gören özel ...
 
Yeni sezon Levent Üzümcü’nün oyunuyla başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Genel Sanat Yönetmeni Levent ...
Başkan Pehlivan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ı ağırladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Menemen Belediyesi'ni ziyaret ...
Başkan Yiğit, sahaya indi... Çalışmaları yerinde inceledi
Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, Eğitim Mahallesi’nde yapılan çalışmaları ...
 
Buca’da çocuklara özel sokak!
Buca Belediyesi, Laleli Mahallesi’nde yer alan kaçak yapıları yıkarak ...
Büyükşehir’de beklenen atama: Karcı gitti, Tezcan geldi!
İzmir Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Barış Karcı, Büyükşehir Belediye ...
Konak'ın spor okullarında kış sezonu!
Konak Belediyesi’nin spor okullarında kış sezonu 1 Ekim’de başlıyor. 4-7 ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yakıştı mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva