HABERLER>GÜNCEL
20 Şubat 2012 Pazartesi - 08:22

İzmir'deki öğrencilerin artık sıcak yuvası olacak!

Yurt içinden ve dışından İzmir'e gelen üniversite öğrencilerinin uygun ailelerin yanında barındırılması konusunda fikir birliğine varıldı

İzmir deki öğrencilerin artık sıcak yuvası olacak!

İZMİR - Yurt içinden ve dışından İzmir'e gelen üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla İzmir'de eğitim öğretim veren 9 üniversite yeni bir proje için çalışma başlattı. İzmir Üniversiteler Platformu adı altında bir araya gelen 9 üniversitenin rektörü kente gelen öğrencilerin uygun ailelerin yanında barındırılması konusunda fikir birliğine vardı.
 
YURTLAR YETERSİZ
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, "Gençleri yetiştirmek, geleceğe hazırlamak insani bir görev. Uygun şartları taşıyan ailelerin bu gençlerimizi evlerinde misafir etmesi eğitimlerine katkıda bulunması onlara keyif verecektir" dedi.
Her eğitim döneminde artan öğrenci sayısına rağmen özel ve devlet yurtlarındaki yatak kapasitesinin ihtiyacı karşılamaması İzmir'deki üniversitelerin rektörlerini harekete geçirdi. İzmir'deki 9 üniversite rektörünün oluşturduğu İzmir Üniversiteleri Platformu, kent dışından gelen öğrencilerin gönüllü ailelerin yanında barınması için çalışma başlattı.
 
"ORTAK KARARIMIZ"
DEÜ Rektörü Füzün, projenin bir an önce hayata geçirilebilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Zaman zaman İzmir'de eğitim veren 9 üniversite rektörünün bir araya gelerek İzmir, Türkiye ve Dünya için neler yapabiliriz şeklinde değerlendirmelerde bulunduğunu belirten Prof. Füzün, "Yaptığımız toplantılarda yaşadığımız kente ülkemize ve dünyaya ne gibi katkılar verebiliriz diye konuşup görüş alışverişinde bulunuyoruz. Bu toplantılarda ortaya çıkan projelerden bir tanesinin de çalışmasını başlatmak üzereyiz. Proje kapsamında İzmir dışından kentimize yüksek öğrenimlerini tamamlamak amacıyla gelen gençlerimizin uygun ailelerin yanında kalarak barınma sorunlarının çözümünü öngörüyoruz. Öncelikle bu projede gönüllü olmak isteyen ve kente gelen öğrencilerimizi evlerinde misafir edebilecek aileleri tespit edip onların uygun koşulları sağlayıp sağlamadığını kontrol ettikten sonra öğrencilerimizi o ailelere yönlendireceğiz. İzmir'de hali vakti yerinde olan, yaşlı, emekli ya da 'Ben bir öğrenciyi evimde misafir edebilirim' diyen birçok gönüllü aile var. Bu taleplere olanak sağlayacak çalışmayı önümüzdeki süreçte başlatmak üzereyiz" dedi.
 
BALÇOVA ÖNCÜ OLDU
Balçova Belediyesinin benzer bir çalışmayı ilçede başlattığını belirten Prof Doktor Füzün, "İzmir Üniversiteleri platformu olarak bu uygulamayı kent genelinde yaygınlaştırmak istiyoruz" diye konuştu.
 
"160 bin öğrencinin yüzde 10'u barınıyor"
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, İzmir'de 160 bin üniversite öğrencisi olduğunu ve kentteki özel ve kamu tarafından işletilen yurt yatak sayısının ise yüzde 10'u bile karşılamadığını söyledi. Barkan, "İzmir'in üniversiteler kenti olabileceği düşüncesinden hareketle dünyadaki örnekleri inceledik. Önçelikle, içinde yerel yönetimlerin valiliğin ve üniversitelerin de olacağı kurumların birbiri ile eşgüdüm içinde çalışacağı öğrenciler için evde konaklama sisteminin olabileceğini tartıştık. Daha sonra bu projenin İzmir'in ekonomisine katkısını araştırdık. Yani emekliler ağırlıklı olarak öğrenci konaklaması için değerlendirme yaptık. Bu konuda önümüzdeki öğretim yılından başlamak üzere bir analitik çalışma yapabilir miyiz konusunu araştırma kararı aldık. Biz üniversitelerin rektörleri olarak İzmir'de böyle bir potansiyelin olduğunu varsayıyoruz. Ama bu proje olur mu olursa nasıl olurunun araştırılmaya ihtiyacı var. Böyle bir araştırma yapılıp sonuçlandığında kentte yaşayan emekli kesiminin ekonomiye daha üretken olarak katılabileceğini dolayısı ile de öğrencilerin kalitesi yüksek bir konaklama imkanına kavuşabileceğini düşünüyoruz" dedi.
 
"HERKES BAŞVURAMAZ"
Henüz ailelerin neye göre seçileceğinin hangi kıstasların baz alınacağının belli olmadığını belirten Barkan, "Tabii ki ben öğrenci ağırlayabilirim diyen herkes bu projeye dahil edilmeyecektir. Kişin elinde sahip olduğu fiziki imkanlar ve ailenin sahip olduğu özelikler, bunların hepsi değerlendirmeye alınacaktır. Bu işin bir de koordinasyon kısmı var. Her öğrenci her aile ile bağlantı kuramaz, bu güvenli olmaz. Süreç nasıl yönetilir, bunların hepsi yapılacak çalışma sonucunda ortaya çıkacak" dedi.
 
Prof. Yılmaz: Projeyi ben de destekliyorum
Ege Üniversitesi Rektörü Prof Doktor Candeğer Yılmaz da bu konunun İzmir Üniversiteleri Platformu'nda görüşüldüğünü ve tüm üniversite rektörlerinin mutabık kaldıklarını söyledi. Proje üzerindeki çalışmaların sürdüğünü belirten Prof. Doktor Yılmaz, "Ben de projeyi destekliyorum ve sayın rektörlerin görüşlerine katılıyorum" diye konuştu.
 
Emekli olanlar tercih edilecek
Önce projeye katılmak isteyen ailelerin talepleri alınacak. Ailelerin fiziki imkanları ve özellikleri tek tek incelenecek, mercek altına alınacak. Öncelikli olarak emekli olanlar tercih konusu olacak. Eğer aile her anlamda daha sonra yapılacak araştırma sonucu belirlenecek kriterlere uygunsa öğrenci bu ailenin yanında konaklayacak. Konaklama karşılığında öğrenci aileye belli miktarda konaklama bedeli ödeyecek. Bu sayede emeklilerin kent ekonomisine olan katkıları da artırılması hedefleniyor." (Yeni Asır – Ertan Gürcaner)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama'da ava çıkan marangozun sır ölümü!
Bergama’da oturan marangoz 25 yaşındaki Mehmet Çalışkan, anne ve babasının ...
İzmirli hayvanseverlerden sirk protestosu
izmir'de penguenler, foklar ve köpekbalıklarının gösteri yaptığı Atlantis ...
Nişanyan kaya mezarını partiyle açtı
Yazar ve turizmci Sevan Nişanyan, İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bağlı Şirince ...
 
HES protestosuna 9 yıl hapis isteniyor
Erzurum'da HES protestosuna katıldığı için 'eylemlere katılanlarla görüşmeme' ...
Diyanet 'Örnek vatandaş' uygulaması geliyor
Diyanet, ahlaki yozlaşmaya karşı ilginç bir 'ödüllendirme' mekanizmasını ...
Nazlı Ilıcak Ergenekon’un bir numarasını açıkladı
Antalya'da 'Her Taşın Altında 'The Cemaat' mi Var? kitabına ilişkin söyleşiye ...
 
Siyasi çocuk mahkum sayısında şok artış!
2005’te siyasi davalardan mahkum olan çocuk sayısı 17 iken bu rakam 2009’da ...
'Atatürk resimlerini bir bir kaldırıyorlar'
Sözcü Gazetesi Valilik sitelerindeki Atatürk resimlerinin kaldırılmasını manşetine taşıdı.
Üniversiteli Dilara, siyanür içerek intihar etti
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 2'nci ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva