HABERLER>EKONOMİ
8 Eylül 2023 Cuma - 14:49

İzmir’deki derneğin başkanı ‘çalışanların yüzde 70’i’ dedi… Müptezel kuryeler!

Motor kuryeler arasında uyuşturucu kullanımın artığına dikkat çeken İzmir Motor Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül “Kuryelerimiz çok fazla uyuşturucuya müptela oldular. Yani kuryelerin yüzde 70’i böyle maalesef ve bu kaza oranlarına da yansıdı. Kuryeler 3-6 ayda bir uyuşturucu kullanıyor mu denetlenmesi gerekiyor” dedi.

İzmir’deki derneğin başkanı ‘çalışanların yüzde 70’i’ dedi… Müptezel kuryeler!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir Motor Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, motor kuryelerin karışmış olduğu kazaların artması ile ilgili dikkat çekici bir tespitte bulundu. Genç motor kuryelerin kazanmış olduğu paranın artmasına bağlı olarak uyuşturucu kullanımın da arttığına vurgulayan Başkan Akgül buna bağlı olarak da kazaların arttığının altını çizdi. Akgül, motor kuryelerin belirli periyotlarla denetlenmesi çağrısında da bulundu.

3 YADA 6 AYDA BİR KONTROL GEREKİYOR
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Akgül motor kuryelerin ölümle burun buruna çalıştığını belirterek “Yani araç kullanırken belirli bir promile kadar izin veriyorlar. Ama motorda bu sıfır olmalı. Böyle bir şeye kesinlikle izin verilmemeli. Uyuşturucu kontrolünden kuryelerin geçmesi gerekiyor. Kontrol edip ehliyeti elinden alıp men edeceksin yani. Başka türlü olmaz. Çünkü kuryelerimiz çok fazla uyuşturucuya müptela oldular. Ve bu kaza oranları da bu yüzden artmaya başladı. Motor kuryeler 3 yada 6 ayda bir sağlıklı mı, uyuşturucu mı kullanıyor diye denetime sokulmalı. Çünkü iki teker üzerinde kesinlikle ve kesinlikle alkol ve madde kullanımı olmadan çalışılması lazım. Burada denge söz konusu.” dedi.

‘YÜZDE 70 BÖYLE MAALESEF’
Uyuşturucu kullanım nedenlerinin artmasına da değinen Başkan Akgül “Biliyorsunuz ki motor kuryeler genelde artık gençlerden oluşuyor. Olgun insanlar belli bir süre sonra kuryelik yapmıyor. Çok eskiden böyle kaza oranları çok yüksek değildi. Şimdi daha fazlalaştı. Şimdi saati 110-120 lira gibi rakamlar kazanmaya başladıkları için ve bu da günde on saat çalışan bir kurye için aylık ortalama 30-40 bin TL arası bir ücret demek. Parayı keyfe ve gezmeye vesaire kullanırken uyuşturucuya da başlıyorlar.  Mahallelerde uyuşturucu da çok fazla yoğunlaşmaya başladı. Herkes kullanıyor ve herkes de satmaya başlamış maalesef. İlk başta kuryenin parası olduğu için sorun olmuyor ama bağımlılık yapıyor. O zaman da bütün kazancı vermeye başlıyor. Kuryelerin yüzde 70’i böyle maalesef” ifadelerini kullandı.

B SINIFI DÜZENLEMESİ: İY VE KÖTÜ YANLARI VAR
Mecliste bekleyen ehliyet düzenlemesinin sonuçlarını da değerlendiren Akgül “B sınıfı ehliyeti olanlara 125 cc motor kullanılmasına izin verilecek. Bu sefer tecrübeli motor kurye daha da fazlalaşacak ve ölüm oranları da çok yükselecek. Normal şartlarda yasalaşması iyi yanları var ama kuryeler eğitimsiz olacak. O kötü. Herkes ekmeğini kazansın, o konuda problem yok. Sayı arttıkça motor kuryeler daha fazla disiplinli çalışmaya başlayabilirler. Şu anda işverenler fazla kurye bulamadığı için rahat çalışıyorlar. Diğer durumda işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecek. . Çünkü yoğunluk söz konusu olacak. Kötü olan tarafı da hiçbir şey bilmeden hiçbir şekilde eğitim almadan dört tekerlekli kullandığı aracın yanında iki tekerlekli aracı kullanmaya başlayacak. 2 tekerlekle 4 tekerlek arasında çok fark var. Nasıl tehlikeli olduğu için ehliyetsiz uçak, helikopter ve tank kullanamıyorsak iki motor da en az bunlar kadar tehlikeli yani. B ehliyetli olanların en azından sertifika ve eğitim alması lazım.” ifadelerini kullandı.



MESLEK RİSKİ ÇAĞRISI
Akgül “Mesleki statümüz az riskli olarak görülüyor ama vizim mesleğimiz savaş kadar tehlikeli ve tüm dünyada ağır iş riskli iş kolunda. En ufak bir kazada kol, bacak kırılması ve kalıcı hasarlar olabiliyor. Kazalarda motor kuryelerin kafasının koptuğunu görürsünüz, ağır yaralandığını görürsünüz. Bu kadar tehlikeli bir meslek yok. Türkiye’de de motor kuryelik meslek ağır tehlikeli meslek riski kapsamında olmalı” diye konuştu.

KURYE SAYISI NEDEN ARTTI?
Motor kuryenin sayısının artmasının nedenlerine de değinen Akgül “Asgari ücret ve işsizlikten kaynaklı motor kuryeliğe başlayan insan sayısı artıyor. En düşük kira 8-10 bin TL. Asgari ücretin kurtarmayacağı belli. Ya gayrı meşru işler yapacak ya da milletin gözünde en kolay iş diye motor kuryeliğe başlayacak.” dedi.

 
Aydın Büyükşehir'den zehirlenme açıklaması
 
CHP, 1922 kişi ile Anıtkabir'i ziyaret edecek
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alen doğu gencer 8 Eylül 2023 Cuma 18:32

şimdi böyle bir artış olması üzücü tabi ama Bunun sorumlusu İZmir AKP milletvekili Eyüp Kadir İnan a göre İzmir büyük şehir belediyesidir. bende buna katılıyorum eğer belediye bu kuryeleri denetlese böyle bir sorun olmaz. Bakın çok samimi söylüyorum yakın bir arkadaşım uyuşturucu madde kullanmış bir kurye tarafından darp ediliyor. Arkadaş olay sonrası suç duyurusunda bulunmak için hemen izmir büyük şehir belediyesini arıyor ve telefonu açan kişi polisi araması gerekitiğini söylüyor. Bizim arkadaş deliriyor tabi. size oakdar oy verdik diyor. nasıl ilgilenmezsiniz diyor. size bir daha oy moy yok diyip telefonu kapatıyor. Neyse izahı olmayan şeylerin mizahı olur.

Yorumu oyla      4      4  
8 Eylül 2023 Cuma 16:04

Hep belediye yüzünden(!)

Yorumu oyla      6      6  
.. 8 Eylül 2023 Cuma 16:02

yani yüzde 70 demek böyleyse bu lişiler kurye olarak evlerimize kapımıza geliyor her an tehdit ve tehlikeyle karşı karşıyayız demektir. Zaten motoru trafik kurallarına uymadan kullanırlar ve tehlike saçmaya başlamışlardı sebebi buymuş. o zman spariş verdiğimiz esnafın kendi kuryesi gelecek yoksa yok

Yorumu oyla      5      5  
SOKAK 8 Eylül 2023 Cuma 15:43

Bunlar yenilir yutulur laflar değildir. Ne demek %70... Kontrol edilmesi istenen konuya bakın... Uyuşturucu kullanımı. Günlük yaşamımızın merkezinde olan kuryeler için hem de...

Yorumu oyla      9      3  
bekir 8 Eylül 2023 Cuma 15:35

doğrudur 20 senelik akp iktidarının sonunda gencliğin bir kısmının geldiği nokta eskiden uyusturucu kullanan gizlenir saklanırdı şimdi rahatlıkla toplum içinde kullanıyorlar

Yorumu oyla      12      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan açıkladı: Fabrikalara geçici işçi alınacak!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ bünyesindeki ...
Emekli aylığında konuşulan rakamlar netleşiyor
Orta Vadeli Program'da yer alan enflasyon tahminleri memur ve emeklilerin ...
İzmirlinin gözü yaşlı... Zam üstüne zam!
Bostanlı Vapur İskelesi’nde midye satıcılığı yapan Ferhat Eskicioğlu, ...
 
Konservede ölümcül tehlike!
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak evde yapılan ...
Hazine, 61 milyar 909 milyon lira fazla verdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, ağustos ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı.
Turizmde gelir hedefi 56 milyar dolar!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bu sene de 56 milyar dolar ...
 
'Emeklilerle ilgili çalışmayı dikkate alabiliriz'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Emeklilerimizle ilgili dengeleyici ...
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 1 Eylül ile biten haftada 50,5 ...
'Erdoğan'ın programımıza desteği tam'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Sayın Cumhurbaşkanımızın programımıza ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva