HABERLER>EKONOMİ
4 Mart 2014 Salı - 18:27

İzmir’de pamuk zirvesi: Başkan’dan ithalat raporu!

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Barış Kocagöz, Türkiye'nin yıllara göre 600 bin ile 900 bin ton arasında pamuk ithal etmek zorunda kaldığını söyledi.

İzmir’de pamuk zirvesi: Başkan’dan ithalat raporu!

İZMİR - Swissotel Büyük Efes'te düzenlenen 3. Ulusal Pamuk Zirvesi'nde konuşan Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Barış Kocagöz, 2 yılda bir sektörün tüm paydaşlarıyla düzenledikleri zirvede, sektörü tüm yönleriyle ele aldıklarını belirtti.

Temel amaçlarının pamuk tarımında ticareti ve sanayide sürdürülebilirliği sağlamak olduğuna değinen Kocagöz, bunun için küresel rekabet gücünü geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Türkiye'de pamuk ürününün tarladan dükkana gelinceye kadar 3 milyon nüfusa iş kapısı olduğunu ifade eden Barış Kocagöz, ailelerin de dahil olmasıyla bu sayının 12 milyonu bulduğunu dile getirdi. Sektörün sadece istihdama değil ihracata da büyük bir katkı sağladığı anlatan Kocagöz, "Geçtiğimiz yıl sektörün toplam ihracatı tam 26 milyar dolar. Hala ülkemizin sırtında kambur olarak duran cari açık sorununda ülkemize katkıda bulunabilen nadir ve lider sektör. Çünkü pamuk dahil yapılan toplam 12 milyar dolarlık ithal ara mala rağmen 14 milyar dolarla cari fazla veren tek sektör" diye konuştu.



"PAMUK TARIMI ÖNEMLİ"
Pamuğun, Türkiye için öneminin büyük olduğunu vurgulayan Kocagöz, "Yıllara göre 600 bin ile 900 bin ton pamuk ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bunun için de yıllık maliyetlere göre bu ülke 1,5 milyar dolar ile 3 milyar dolar arasında döviz harcıyor. Aslında döviz harcamakla kalmıyor kendi ülke üreticisi yerine bu kaynağı istemeden de olsa başka ülke pamuk üreticilerine aktarmış oluyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin dünya pamuk üretimi veriminde GDO'lu tohum kullanmamasına rağmen 2'nci sırada bulunduğunu hatırlatan Kocagöz, üretimin artırılması için uzun vadeli planların yapılması gerektiğini bildirdi.

DESTEKLEME PİRİMİ DOĞRU NOKTALARA YAKLAŞIYOR
Hükümetin pamuk üretimine verdiği destekleme priminin doğru noktalara yaklaştığına işaret eden Kocagöz, şöyle devam etti: "Maliyet kalemlerinde pamuk üreticisi aleyhine mazot, gübre, KDV gibi unsurlar destekleme priminin çoğunu cebinden geri almaktadır. Özellikle pamuk üreticisi önceki yıl girdiği kapıdan ne yazık ki geri bile çıkamamıştır. İşte bu yüzden geçtiğimiz sezon yüzde 20 azalan bir üretimle yine karşı karşıya kaldık. Pamuk üretimindeki dalgalanmalara son vermeli ve girdi desteklerinde acilen adil dağılım yapılması için yeni yöntemlere geçilmelidir. Destekleme planlamaları en az 5 yıllık dönemler halinde yapılmalı ve 1 milyon ton kritik eşik üretim hedefi korunacak şekilde politikalar üretilmelidir."
 
PAMUK ÜRETİMİ DÜŞMEYECEK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu ise pamuk üretiminin düşmeyeceğini, 2023 vizyonu çerçevesinde üretim stratejisini belirlediklerini kaydetti.

Pamuk üretiminin azalmayacağını vurgulayan Kutlu, "Belki Ege Bölgesi'nde bir düşme olabilir. Üretim Güneydoğu ve Akdeniz'de kümelenmiş durumda. Bu sektörün sorunlarını çözeceğiz. Bakanlık olarak 2023 vizyonunu belirledik. Politikamız var, kimse yok diyemez. Pamuk üretimini 3 milyon tonun üzerine çıkaracağız" şeklinde konuştu.
Bakanlık olarak 17 bitkisel ürüne destek verdiklerini, geçen yıl pamuğa verdikleri destek miktarının 1 milyar 128 milyon lira olduğunu dile getiren Kutlu, bunun bitkisel üretim desteği toplamının yüzde 30'una tekabül ettiğini söyledi.

Türkiye'de 22 ilde pamuk üretiminin yapıldığını hatırlatan Kutlu, "Üretim düşmedi. Geçen yıl 2 milyon 250 bin ton civarında kütlü pamuk üretimi oldu. Bu 880 bin civarında lif pamuk demek. Üretimin 400-500 bin tona düştüğü demek çok düşük kalıyor" dedi. (a.a)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EDAD İzmir Bahar Sempozyumu'na hazırlanıyor
Estetik Dişhekimliği Akademisi Derneği (EDAD) ve Ege Bölge Temsilciliği ...
Gulfood’ta Pınar’a büyük ilgi
Pınar, Körfez ve Ortadoğu ülkelerinde ürünlerinin çeşitliliği, kalitesi ...
Enflasyon yine hortladı: 6 ayın zirvesinde!
Şubat'ta enflasyon aylık yüzde 0,43 yükseldi. Yıllık enflasyon ise yüzde ...
 
Bakan Çelik'ten kritik taşeron açıklaması!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, taşeron işçilerle ilgili yaptığı ...
Mustafa Koç ilk kez konuştu: Ananas lezzetliydi !
Gezi protestoları ile başlayan süreçte gündemdeki neredeyse tüm siyasi ...
İhracatta Şubat sevinci
Şubat ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 12 ...
 
Yorgancılar: Üretim bazlı politikalarla devam etmeliyiz
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, planlı ...
MÜSİAD İzmir'de gündem darbeler
MÜSİAD İzmir Şubesi'nin konferansına konuşmacı olarak katılan Turkuvaz ...
EGEAYSAD'da Şevket Cihan dönemi
Ayakkabı sektörüne 18 yıldır hizmet veren Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva