HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Ağustos 2023 Perşembe - 09:54

İzmir'de hayati teste başvuru yağdı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Seçil Başak Utku, 5 ay önce başladıkları yapı ön incelemesi için toplam 5 bin 100 başvuru aldıklarını belirtti. Utku, "Başvurularda en çok yoğunluk merkez ilçelerden geldi. Başlangıçta çok yoğun başvuru oldu. Zamanla ivmesi azaldı" dedi.

İzmir de hayati teste başvuru yağdı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin afet risklerini azaltmaya yönelik yol haritası çizmek amacıyla 30 Ekim 2020 tarihindeki depremin ardından yaklaşık bin kişinin katılımıyla ortak akıl toplantısı ve afet bilim kurulu düzenlediğini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü, inşaat mühendisi Seçil Başak Utku, hemen ardından Bayraklı ilçesinden yapı envanteri çalışmasına başladıklarını ifade etti.

Bayraklı'ya depremden en çok etkilenen ilçe olduğu için öncelik verildiğini kaydeden Utku, İnşaat Mühendisleri Odası ile protokol imzalayarak sahadaki çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı. Akademisyenlerin yaptığı analizlerin sonucunda Bayraklı'da 33 bin 100 yapının envanterinin çıkarıldığını belirten Utku, "Bornova'da 62 bin binada çalışmalarımız devam ediyor. Saha çalışmaları bitti analiz süreci devam ediyor. Bayraklı'da her bir binaya kimlik belgesi oluşturduk. Vatandaşlarımız 'bizizmir.com' adresinden kendi binalarına ait bina kimlik belgelerine ulaşabiliyor. Aynı zamanda zemin çalışmaları yürütüyoruz. İzmir'de 'Bornova baseni' denilen bölge yani Bayraklı, Bornova ve Konak ilçeleri zemin açısından bakıldığında en dezavantajlı yerlerden oluşuyor. Önümüzdeki yıl da Konak ilçesinde yapı envanteri çalışması yapmayı planlıyoruz" dedi.



İNTERNETTEN BAŞVURU YAPILIYOR
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden sonra İzmir'deki vatandaşların yapılarına ilişkin endişeye kapıldığını dile getiren Utku, bir yandan yapı envanteri çalışmasına ilçe bazında devam ederken bir yandan da yapı ön incelemesi çalışmasına devam ettiklerini söyledi. İzmir'deki 30 ilçede yaşayan vatandaşların kendi yapısıyla ilgili bilgi edinmek için kendilerine başvurabildiğini açıklayan Utku şöyle konuştu: "Vatandaşlar 'bizizmir.com' ya da 'afetplani.izmir.bel.tr' adresinden yapı durum tespiti başlığına tıklayıp, kişisel ve yapıya ilişkin bilgilerini giriyorlar. Tapu, yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesini yükleyip başvuru yapabiliyorlar. Onay sürecinin ardından zemin sınıfı, kat sayısı ve yapım yılı dikkate alınarak önceliklendirme yapılıyor. İnşaat Mühendisleri Odası ekipleri sahadaki çalışmaya başlıyor. Çalışma bir gün içinde tamamlanıyor. Yapı envanterinden farklı olarak bina içine de giriyoruz. Kiritik kat dediğimiz zemin ve varsa bodrum katına giren ekibimiz projeyi açıyor. Mevcut taşıyıcı sistem uyumluluk gösteriyor mu göstermiyor mu diye önce kontrolünü yapıyor. Kesilen kolon olup, olmadığına ya da herhangi bir taşıyıcı sistem elemanına müdahale edilip, edilmediğine bakılıyor. Röntgen cihazıyla taşıyıcı sistemde donatı tespiti yapılıyor. Hafif sıyırma yapılarak korozyon olup, olmadığı kontrol ediliyor. Beton dayanımına ilişkin ise 'Schmidt çekici' uygulaması ile belirli sayıda taşıyıcı elemanın  beton dayanımı tahmini yapılıyor. Daha sonra projelerle birlikte analiz çalışması yapılıyor."

'KAROT NUMUNESİ ALMIYORUZ'
Analiz sürecinin ardından ilk olarak Bayraklı ve Bornova'da sonuçları vermeye başlayacaklarını kaydeden Utku, yapı ön inceleme  çalışması sayesinde vatandaşların yapılarıyla ilgili ön fikir sahibi olabileceğini söyleyerek "Bu kesinlikle riskli yapı tespiti değildir. Vatandaşlarımız bu konuda endişe etmesinler. 6306 sayılı yasaya göre riskli yapı tespiti yapılır. Belirli süre içerisinde yapılar güçlendirmeye uygunsa güçlendirmenin yapılması gerekiyor. Güçlendirmeye gidilmezse de riskli yapıların boşaltılması ve yıkılması söz konusu. 2019 yılında yürürlüğe giren son bina deprem yönetmeliğine göre vatandaşlar deprem performans analizi de yaptırabilirler. Burada boşaltma müeyyidesi yok. Ancak binalarına ilişkin fikir sahibi olmaları sağlanıyor. Her iki uygulamada da karot numunesi alınmakta. Deprem performans analizinde sondaj da yapılıyor. Bizimki sadece ön fikir veren bir rapordur. Biz karot numunesi almıyoruz binalardan. Beton dayanımı tahmini yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

MERKEZ İLÇELERDEN YOĞUN BAŞVURU
Yapı ön inceleme çalışmasına 5 ay önce başladıklarını kaydeden inşaat mühendisi Seçil Başak Utku, merkez ilçelerden yoğun başvuru aldıklarını belirterek şöyle devam etti: "Başlayalı 5 ay oldu. 5 bin 100 adet başvurumuz var. Bunlardan 4 bin tanesini sistemde onayladık. Bayraklı, Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Konak, Karabağlar, Buca, Gaziemir, Balçova, Narlıdere, Menderes ve Tire ilçelerinde yaklaşık 2 bin binada saha çalışmasını tamamladık. Çalışma 30 ilçeye etaplar halinde yayılacak. Başvurularda en çok yoğunluk merkez ilçelerden geldi. Başvurular devam ediyor. Başlangıçta çok yoğundu. Zamanla ivmesi azaldı. Ama daha sonra sahaya ekiplerimizin inmesiyle birlikte vatandaşlar gördükçe talepler gelmeye devam etti. 6 aylık bir protokolümüz vardı. Nisan ayında saha çalışmasına başladık. 10'uncu ayın sonuna kadar devam edecek. Ama protokolün süre uzatımına veya yeni bir protokol sürecine gidilebilir."(DHA)


 

 
İnşaat Mühendisleri’nden 17 Ağustos bildirisi… Kaçak yapılaşmaya asla izin verilmemeli!
 
Büyükşehir ve BM'den işbirliği: Türkiye’ye örnek olacağız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kırgöz krizi anlattı, bakanlığa ve birliğe sitem etti: 4,5 yılda 1 tane çöp bidonu vermediler!
Üst üste gelen fiyat artışları sonrası belediyedeki son durumu değerlendiren ...
Narlıdere'de maaş krizi... İşçiler iş bıraktı!
Narlıdere Belediyesi’nin temizlik işleri biriminde çalışan işçiler maaşların ...
Bornova Kent Turu'na büyük ilgi!
Bornova Belediyesi’nin ilçenin tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak ...
 
Yeşilyurt Pazaryerinde çalışmalar başladı!
Karabağlar Belediyesi tarafından baştan sona yenilenerek kapalı hale getirilecek ...
Büyükşehir'de 'kooperatif' ve 'çöp tesisi' tartışması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis oturumunda ‘çöp tesisi' ve Örnekköy'deki ...
İzmir'in yeni valisi Elban göreve başladı
Valiler Kararnamesi ile Adana Valiliğinden İzmir Valiliğine atanan Süleyman Elban, görevine başladı.
 
39. Ödemiş Milli Fuarı için stant satışları başladı
Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü etkinlikleri ...
Büyükşehir ve Habitat arasında anlamlı protokol
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Habitat Derneği ile girişimcilik, ...
Üzüm Şenliği’ne geri sayım… Karaburun’dan davet var!
Karaburun Belediyesi’nce organize edilen 14.Karaburun Kösedere Üzüm Şenliği ...
 
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva