HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
4 Mart 2010 Perşembe - 00:00

İzmir’’de haftaya caz damgası

İzmir, kültür sanat etkinlikleri açısından oldukça yoğun bir haftaya hazırlanırken haftaya önceki gün başlayan 17. İzmir Avrupa Caz Festivali damgasını vuracak. ’

İzmir’’de haftaya caz damgası


 
İZMİR - İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfının (İKSEV) İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir İtalya Konsolosluğu, İzmir Fransız Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü İzmir ve Avusturya Kültür Ofisi'nin iş birliğiyle düzenlediği festival kapsamında, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) bu hafta birbirinden güzel 5 etkinlik izlenebilecek.
    
AASSM'de önceki gün Antonio Najarrı Dans Topluluğu'nun ''Jazzing Flamenco'' gösterisiyle başlayan festivalde bugün Luigi Campoccia Quartet ile Önder Focan ve Şenol Filiz'in birlikte sahneye çıkacağı ''On the Road to Damascus'' isimli konser izleyiciyle buluşacak. Konsere katılanlar, Türk ve batı müziğinin birbirine karıştığı ''Akdeniz'' ruhunu yansıtan farklı bir konser izleme olanağı bulacak.
    
İzmir Avrupa Caz Festivali'nin geleneksel semineri, yarın saat 19.00'da İKSEV Salonu'nda yapılacak. Aynı zamanda İzmir Avrupa Caz Festivali'nin danışmanlığını da yapan İtalyan caz tarihçisi Francesco Martinelli, ''100 Yıllara Django Reinhardt'' konulu sunumunda ''tüm zamanların en iyisi'' kabul edilen Belçikalı caz gitaristi Django Reinhardt'ı eserleri ve caz müziğine katkılarıyla tanıtacak. 3 parmağıyla gitar çalan bu efsane çingene gitaristin eserlerinden örneklerin de verileceği halka açık seminerde tercüme olanağı da sağlanacak.
    
İKSEV, 17. İzmir Avrupa Caz Festivali'nde ''açık caz orkestrası atölyesi'' geleneğini de sürdürecek. Luigi Campoccia, Daniele Malvisi, Rossano Gasperini ve Paolo Corsi'den oluşan Luigi Campoccia Quartet, yarın, 6 Mart Cumartesi ve 7 Mart Pazar günleri genç cazcılarla atölye çalışması yapacak. Bu çalışmalara katılan iki genç sanatçı, burslu olarak İtalya'daki Uluslararası Siena Ustalık Sınıfları'na katılma hakkı kazanacak. Açık caz atölyesine katılan tüm öğrenciler, 7 Mart Pazar akşamı AASSM'de ustalarıyla birlikte konser verecek. Açık caz orkestrası konseri ücretsiz izlenebilecek.
    
AASSM, 9 Mart Salı akşamı ise ''Laia Genc?Liaison Tonique 5'' konserine ev sahipliği yapacak. Fransız ve Alman sanatçılardan oluşan topluluğun konseri İzmir Fransız Kültür Merkezi ve Goethe Enstitüsü İzmir iş birliğiyle sanatseverlere sunuluyor.
    
Festivalde geçen yıl başarılı iki konsere imza atan genç Alman trompetçi Matthias Schriefl, 17. İzmir Avrupa Caz Festivali'ne yeni grubu Matthias Schriefl 6, Alps & Jazz ile katılacak. ''Alplerden Tahta, Korno ve Saksafonlar'' adlı konser, 10 Mart Çarşamba günü saat 20.30'da AASSM Küçük Salon'da dinleyiciyle buluşacak.
    

 
İZDOB
İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta oldukça zengin ve renkli bir programla sanatseverlerin karşısında olacak.
    
İzmir'de geçen hafta İtalyan besteci Cilea'nın ''Adriana Lecouvreur'' operasının prömiyerine imza atan ve büyük beğeni toplayan İZDOB, bu hafta iki gösterimle operayı yeniden izleyiciyle buluşturacak.
    
İZDOB'un Elhamra Sahnesi'nde 6 Mart Cumartesi ve 8 Mart Pazartesi akşamları izleyici karşısına çıkacak 5 perdelik operada orkestrayı Tulio Gagliardo Varas, koroyu Ali Hoca yönetecek. Eser, Paris'te Comedie Française Tiyatrosu'nun ünlü sanatçısı Adriana, sevgilisi Maurizio ve Maurizio'ya aşık Bouillion Prensesi'nin gerçek yaşamdan alınan öykülerini anlatıyor.
    
İZDOB, küçük izleyiciler için bugün Ekin Koleji'nde ''Sihirli Dünya'' adlı çocuk oyununu, 9 Mart Salı günü ise Elhamra Sahnesi'nde Warnick'in ''Heidi'' adlı çocuk operasını sunacak.
    
İZDOB, bu hafta ayrıca Türkiye'deki Japon Yılı etkinlikleri kapsamında kente gelen ''Prenses Kayuga'nın Hikayesi'' adlı büyüleyici, masalsı ve farklı gösteriye ev sahipliği yapacak.
    
Sanatseverler, bugün Elhamra Sahnesi'nde, Kageboushi Tiyatro Topluluğu'nun, her yaştan izleyiciye cazip gelebilecek ''Prenses Kaguya'nın Hikayesi'' adlı Japon geleneksel gölge oyununu izleme fırsatı bulacak.
    
Türkçe olarak sahnelenecek Japonya'nın en eski edebiyat yapıtı sayılan Prenses Kaguya'nın Hikayesi'nde fakir bir köylü çift tarafından bambu içinde bulunup yetiştirilen Kayuga'nın öyküsü anlatılıyor.
     
İZDSO
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), bu hafta şef Gilbert Vega yönetiminde, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla özel konser verecek.
    
İZDSO'nun yarın akşam AASSM'de vereceği konserin solistliğini gitarıyla Dale Kavanagh üstlenecek.
    
Kavanagh ve İZDSO, konserde Martucci, Rodrigo ve Strauss'un eserlerini yorumlayacak.
    
İZDT
İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT) bu hafta 5 oyunla perdelerini açacak.
    
İZDT'nin Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde hafta boyunca ''Felatun Bey ile Rakım Efendi'' adlı oyun izleyiciyle buluşacak. Türel Ezici'nin Ahmet Mithat Efendi'nin eserinden uyarladığı müzikli oyunda Tanzimat dönemi anlatılıyor.
    
Karşıyaka Oda Tiyatrosu ise 9 Mart Salı ve 10 Mart Çarşamba akşamları ''Yoksun'' adlı oyuna ev sahipliği yapacak. Cuma Boynukara'nın yazdığı, Alev Kerimoğlu'nun yönettiği, dekor ve giysi tasarımları Hakan Dündar'a ait oyunda, Sudan'da yaşanan büyük açlık felaketinin simgesi haline gelen ''Sudanlı kız ve Akbaba'' fotoğrafını çeken Güney Afrikalı Kevin Carter'ın yaşamından kesitler ve kendisiyle hesaplaşması anlatılıyor.
    
Konak Melek Ökte Sahnesi ise perdelerini hafta boyunca ''Bavul'' adlı oyunla açacak. Oyunda, seyahat dönüşünde havaalanında bavulları karışan bir kadın ve bir erkeğin yaşamlarının kesişmesi komedi tarzında aktarılıyor. Konak Sahnesi, 7 Mart Pazar günü küçük izleyiciler için ''Kuşlar Mahkemesi'' adlı oyunu sahneleyecek.
    
Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Sahnesi ise bugün ve yarın, yine küçük izleyicilerle ''Sakarca'' adlı oyunu buluşturacak.
    
İZMİR SANAT
Küçük sanatseverler, İzmir Sanat Büyük Salon'da, bugün, İzmir Sanat Çocuk Tiyatrosu'nun ''Yonca'nın Rüyası'' adlı oyununu izleyebilecek.
    
Büyük Salon'da, 8 Mart Pazartesi akşamı ''Flüt Operada'' başlıklı konser dinleyiciyle buluşacak. Konserde flütte Sonat Sözer, piyanoda Talia Özlem Alpay performans gösterecek.
    
İsmet İnönü Sanat Merkezi, 9 Mart Salı akşamı Dünya Kadınlar Günü Özel Konseri'ne ev sahipliği yapacak. Muammer Ketencioğlu ile Balkan Yolculuğu Grubu, renkli Balkan müziklerini dinleyicilerle paylaşacak.
    
Kemanda Hakan Şensoy, viyolonselde Şafak Erişkin ve piyanoda Gökhan Aybulus'tan oluşan üçlü ise 10 Mart Çarşamba akşamı İzmir Sanat Büyük Salon'da ''Bilinmeyen Triolar'' konseriyle izleyicinin karşısında olacak.
    
SERGİLER, ETKİNLİKLER
Fransa ve Türkiye'nin tarihten gelen karşılıklı ilişkilerinin her iki ülkede dil, düşünce, bilim, gündelik yaşam gibi alanlarda kalıcı izler bıraktığının gösterilmesini amaçlayan ''Kahve ve Kuruvasan'' isimli sergi, İstanbul'un ardından İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde sergileniyor. Sergi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Paris Ulusal Kütüphanesi, Fransa Ulusal Müzesi, Paris Fotoğraf Enstitüsü, Sipa Press ve Abaca Press'in koleksiyonlarında bulunan resimlerden oluşuyor.
    
İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde, İzmir Şizofreni Dayanışma Derneği üyelerinin çalışmalarından oluşan sergiye sanatseverlerin ilgisi sürüyor. Sergide, şizofreni hastalarının iç dünyalarını tuvale aktardığı resimler, heykel ve portre çalışmaları yer alıyor. ''2010 Türkiye'de Japonya Yılı'' kapsamında ''Budo'nun Ruhu: Japonya'nın Savunma Sanatlarının Tarihi'' sergisi, İzmir'de ziyaretçileriyle buluşuyor. Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi'ndeki sergi, Japonya Tanıtma Vakfı ve Japonya İstanbul Başkonsolosluğunca düzenlendi. İki bölümden oluşan serginin birinci bölümünde yaylar, oklar, zırhlar ve kaskların orijinalleri veya reprodüksiyonları sergilenerek 8. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar geçen zaman içinde değişme uğrayan Japon savunma teknikleri, ikinci bölümündeyse 19. ve 20. yüzyıl döneminde ''bujutsu'' (savunma tekniği) ve ''budo''nun (savunma sanatı) yeniden düzenlenişi ve savunma sanatları ruhunun çağdaş Japonya'daki günlük hayata uyarlanışı anlatılıyor.
    
İzmir Galeri A'da ressam Asım İşler'in akrilik resimlerinden oluşan sergi 6 Mart Cumartesi günü sona erecek.
    
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim üyelerinin çalışmalarından oluşan sergi, Karabağlar Belediyesi Çalıkuşu Kongre ve Sergi Salonu'nda açıldı. Geleneksel Türk sanatlarını tanıma, tanıtma, koruma ve yaşatma yoluyla gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan sergide 16 öğretim elemanının eseri yer alıyor. Tezhip, ebru, kilim ve çini eserlerin sergilendiği etkinlik, 6 Mart Cumartesi gününe kadar izlenebilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oscar favorisine yasak geldi!
7 Mart'ta dağıtılacak Oscar ödüllerinin favori filmlerinden 'The ...
Simav’’da kent müzesi
Kütahya’’nın Simav Belediyesi, Türkiye’’nin en güzel kent müzesini Eylül ...
Bu sergi için ’‘biraz mesai’’
AASSM’’de Başkan Aziz Kocaoğlu’’nun katılımıyla açılan ’“Fazla Mesai’” ...
 
İşte Eurovision şarkımız
Norveç'in başkenti Oslo'da 25-29 Mayıs tarihleri arasında ...
Avatar’’a 4. boyut
Kore’’deki bazı özel sinemalarda 3 boyutlu 'Avatar', koku, rüzgar, ...
Yılmaz Duru hayatını kaybetti
Yönetmen, oyuncu, yapımcı, senarist Yılmaz Duru yaşamını yitirdi. Duru'nun ...
 
İranlı yönetmenden Hz. Muhammed filmi
Ünlü İranlı yönetmen Majid Majidi, Hz. Muhammed’’le ilgili bir film çekmeye hazırlanıyor.’
AASSM’’de ’“Fazla Mesai’”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), ...
Uluslararası kongrenin evsahipliğini Tire yapıyor
2009’’da Sarıkamış’’ta yapılacakken küresel kriz nedeniyle toplanamayan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva