HABERLER>POLİTİKA
19 Mart 2011 Cumartesi - 13:01

İzmir'de CHP AKP'yi ikiye katladı

İzmir’de yaptığı araştırmalarla adından söz ettiren İntegral Araştırma Şirketi, yaklaşan genel seçim öncesi pek çok soruyla kentin nabzını tuttu.

İzmir de CHP AKP yi ikiye katladı

İZMİR - *Yarın seçim olsa kararsızlar hariç CHP 48, AKP 24, MHP 9,7
*Buca ve Bayraklı’da AKP oylarını koruyor, diğer ilçelerde kaybediyor.
*İzmir’deki 2009 seçim atmosferi aynen korunuyor.
*Aziz Kocaoğlu CHP’nin lokomotifi… Yeniden aday olsa yüzde 58 oy alıyor.
*AKP seçmeninin yarısı Kocaoğlu’nu beğeniyor, yüzde 25’i oy veriyor.
*MHP seçmenin yarısıdan Kocaoğlu’na açık destek.
*AKP’liler Kılıçdaroğlu’nu CHP’liler Erdoğan’ı beğeniyor.
*CHP’lilerin yüzde 70’i partilerinin iktidar olacağına inanmıyor.
*BDP Eşbaşkanı Demirtaş’ı İzmirlilerin yüzde 86’ı beğenmiyor.
 
 2 bin 200 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan anket, İzmir’in eski metropol olarak tanımlanan (Balçova, Bornova, Konak, Karabağlar, Narlıdere, Güzelbahçe, Buca, Karşıyaka, Bayraklı, Çiğli ve Gaziemir) 11 merkez ilçesinde, 409 mahallede gerçekleştirildi.
Her sosyal katman denekle, cinsiyet ve eğitim durumunu da gözetilerek gerçekleştirilen anketin ilk sorusu ‘yarın seçim olsa…’ oldu. 
 

YARIN SEÇİM OLSA CHP UZAK ARA

Katılımcılara yöneltilen “Bu hafta sonu genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz? Sorusuna deneklerin yüzde 48,6’sı CHP’ye, yüzde 24,7’si AKP, yüzde 9,7’si MHP cevabını verdi. Diğer partilere yüzde 2,9 oy çıkarken, BDP’ye yüzde 1,50 oy çıktı. Deneklerin yüzde 8,8’i kararsız olduğunu söylerken, 3,8’i oy kullanmayı düşünmediğini söyledi.

Denekler üzerinde yapılan incelemede CHP’ye ağırlıklı olarak kadınların oy verdikleri gözlenirken, genç seçmenlerde AKP’ye kaymaların arttığı, eğitim düzeyi yükseldikçe oy kullanmayı düşünmeyen ve kararsız seçmen sayısının arttığı gözlendi. Kararsız seçmenin de ağırlıklı olarak CHP-AKP arasında kaldığı, MHP’ye oy verme konusunda kararsız olanların da yüzde 10 gibi bir oranla ikinci sırada yer aldığı gözlendi.
 
NEDEN CHP, NEDEN AK PARTİ?

İzmirli seçmenin oy tercihini yönlendiren faktörlerin incelemesinde ise ilginç sonuçlar çıktı. CHP, MHP ve BDP seçmeninin ‘ideolojik’ olduğu ortaya çıkarken, AK Parti seçmeninin hükümeti başarılı bulduğu ortaya çıktı. Katılımcılara yöneltilen 12 Haziran genel seçimlerinde oy verdikleri partilere neden oy verdikleri sorusunda CHP ve MHP seçmeninin ayrıca AKP’ye karşı aynı tavır sergiledikleri görüldü. Kararsız ve oy kullanmayı düşünmüyorum cevabını veren katılımcılara neden sorusu sorulduğunda ağırlıklı olarak “ülke için yeterli bir parti yok/hiçbirinin halk için bir şey yapacağına inanmıyorum/Tepki olsun diye ve ülkenin içinde bulunduğu siyasi istikrarsızlık yüzünden” yanıtları dikkat çekti. CHP seçmeni üzerinde yapılan teknik incelemede Yeni CHP ve Kılıçdaroğlu etkisinin yüzde 5’ler seviyesinde partiye oy getirdiği saptandı. Araştırmadaki önemli bir saptama ise kentte yükselen milliyetçiliğin gerileme eğilimi gösterdiği oldu. İntegral tarafından daha önce yapılan araştırmalarla karşılaştırıldığında kentte yükselen milliyetçiliğin düşme eğiliminde olduğu, MHP ve BDP oylarındaki aşağıya ivme ile ortaya çıktı.

  

İLÇELERDE DURUM… BAYRAKLI-BUCA’DA MAKAS DARALDI

Araştırmanın yapıldığı 11 ilçenin çoğunda CHP, AKP’yi katlarken, Buca ve Bayraklı’da  iki parti arasındaki makasın oldukça daraldığı gözlendi.
İki parti arasında makasın en fazla açık olduğu ilçe Balçova oldu. Balçova’da AK Parti yüzde 8, CHP yüzde 66, MHP yüzde 3,5 iken, Narlıdere’de AK Parti 11, CHP 67, MHP 5,9, Güzelbahçe’de AKP yüzde 6, CHP yüzde 56, MHP yüzde 20, Karşıyaka AKP 19, CHP 59, MHP yüzde 6, Bayraklı’da AKP 33,3, CHP 39,8, MHP 5,7 olarak gerçekleşti. Makasın en dar olduğu ilçe Buca’da ise AK Parti yüzde 32, CHP 37,3,  MHP ise yüzde 14,7 çıkarken yeni ilçelerden Karabağlar’da ise AKP’nin yüzde 27,5, CHP’nin 46,1, MHP’nin 10.7 oy alacağı öngörüldü. Kentin büyük ilçelerinden Bornova’da CHP yüzde 49, AKP 23, MHP ise yüzde 10,1 çıktı. Konak’ta CHP yüzde 51, AKP yüzde 27, MHP yüzde 10 çıktı.
 
2009 SEÇİM ATMOSFERİ KORUNUYOR

Anket sonuçları ile 29 Mart 2009 ve 22 Temmuz 2007 seçim sonuçları karşılaştırıldığında, yaklaşan genel seçimdeki atmosferin daha çok 29 Mart seçimleriyle örtüştüğü görülüyor. İzmir’deki CHP rüzgarının sürdüğü gözlenirken, kararsızlar dağıtıldıktan sonra bile iki parti arasındaki makasın ciddi oranda açık olacağı varsayılıyor. Yerel seçim sonuçlarıyla yapılan karşılaştırmada AK Parti’nin Buca ve Bayraklı ilçelerinde gücünü koruduğu gözlenirken, diğer ilçelerde güç kaybettiği ortaya çıkıyor.

 

CHP’DE KOCAOĞLU FAKTÖRÜ

Araştırmanın en dikkat çekici sonuçlarından biri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yönelik soruda ortaya çıktı. 29 Mart 2009 seçimlerinde yüzde 56,7 oy alan Kocaoğlu’nun yeniden aday olması durumunda yüzde 60’ın üzerinde bir desteğe ulaştığı görüldü. Hatta araştırma verilerine göre, Kocaoğlu AKP seçmeninin yüzde 19’u tarafından çok, yüzde 21’i tarafından ‘biraz’ beğeniliyor. AKP seçmeninin yüzde yüzde 26’ı da yeniden aday olması halinde Kocaoğlu’na oy vereceğini söylemekten geri durmuyor. Başkan Kocaoğlu’nun MHP seçmenindeki beğenilme oranı da yüzde 51 gibi rekor seviyede gerçekleşiyor. AKP ve CHP tabanında çok sevilen bir isim olduğunu bu araştırma ile de ortaya koyan Kocaoğlu’na CHP tabanından kısmi de olsa tepki olduğu gözleniyor. CHP seçmenin yüzde 13’ü aday olması halinde Kocaoğlu’na oy vermeyeceğini söylüyor.

Araştırmaya göre CHP’nin en önemli sürükleyici gücünün Kocaoğlu olduğu gözlenirken, ilçeler düzeyinde Başkan Kocaoğlu’nun en yüksek desteğin yüzde 73 ile Narlıdere, 72 ile Karşıyaka ve Çiğli olduğu gözlendi. Yeniden aday olsa Kocaoğlu’na oy verir misiniz sorusunda deneklerin yüzde 58,3’ü ‘evet’ yanıtını verirken, 5,4’ü ‘kararsız’ olduklarını ifade ettiler.
 
 CHP’LİLER BİLE İKTİDAR OLACAKLARINA İNANMIYOR
 
Anketin çarpıcı bir diğer sonucu ise “12 Haziran’da hangi siyasi parti iktidar olur?” şeklindeki soruda ortaya çıktı. Seçmenlerin yanıtlarına göre AKP’nin iktidar olacağına inananların oranı yüzde 68, CHP’nin iktidara geleceğine olan inanç yüzde 18,20, koalisyon ihtimaline yer verenlerin oranı ise yüzde 5,6 olarak gerçekleşti.
İzmir’de hangi parti ‘birinci’ olur sorusunda CHP yüzde 82,20 ile birinci olurken, AKP’nin birinci parti olacağına olan inancın oransal temsili 12,20 olarak gerçekleşti. Anketin karşılaştırmalı okumasında CHP seçmeninin partilerinin iktidara geleceğine inanmadıkları net bir şekilde ortaya çıktı. Ancak CHP seçmeni iktidar olamayacağını bilse de partisine destek vermeyi kesmiyor.
 
AKP’LİLER KILIÇDAROĞLU’NU
CHP’LİLER ERDOĞAN’I BEĞENİYOR
 
Anketin çarpıcısı sonuçlarından biri de ‘genel başkanlara’ yönelik beneği sorusunda ortaya çıktı. Mecliste grubu bulunan partilerin liderlerinin ne oranda beğenildiğini test eden araştırmanın bulguları, CHP’nin yeni genel başkanı Kılıçdaroğlu’nun yüzde 60,4 oranında beğenildiğini, yüzde 37,9 oranında beğenilmediğini ortaya koydu. CHP’nin yüzde 48 oy alacağı varsayılan araştırmada AKP seçmeninin yüzde 18,9’unun da Kılıçdaroğlu’nu beğendiği belirlendi. CHP seçmeni arasında yapılan değerlendirmede ise CHP’lilerin Kılıçdaroğlu’nu yüzde 90,1 oranında beğendiği, 9,30 oranında da beğenmediği belirlendi.
Gavur İzmir gibi sert söylemlerine karşın Başbakan Erdoğan’ın da İzmir’de partisinin çok üzerinde bir desteği olduğu görüldü. Erdoğan’ı beğeniyor musunuz? Sorusuna İzmirlilerin yüzde 41,20’si ‘evet’ yanıtı verirken, yüzde 58,4’ü ‘beğenmiyorum’ dedi. AKP seçmeninin yüzde 95’i Erdoğan’ı beğenirken, CHP seçmenin yüzde 16’sının da Başbakan’ı beğenmesi dikkat çekici bir sonuç olarak kayda geçti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin beğeni oranı ise 39,1 oranında gerçekleşti. Partisinin iki katından fazla ‘beğeni’ oranına ulaşmasına karşın Bahçeli’nin de İzmirlilerin yüzde 58,9’u tarafından beğenilmediği belirlendi. BDP Genel Eşbaşkanı Selehattin Demirtaş’ın beğeni oranı yüzde 8,9 oranında kaldı. Demirtaş’ı İzmirlilerin yüzde 85,7’i beğenmediğini açıkça ifade etti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan Tanrıkulu 22 Mart 2011 Salı 23:55

Bayraklıda oturuyorum hiç mhp yok buralarda--%6-7 alır anca--izmir'de de chp%55-60 arası alır gerisini kalan partiler bölüşür..evet görürsünüz seçim akşamı..

Yorumu oyla      17      7  
hülya 20 Mart 2011 Pazar 10:15

Bayraklı'da MHP neredeyse birinci parti konumunda iken neredeyse 1 çıkarmaya kalkanlar çok samimiyetsiz. Galiba bu anketi yapanlar çok acemi ve ciddiye alınmayacak kişiler.

Yorumu oyla      14      10  
kerim çetin 20 Mart 2011 Pazar 02:31

sizin anketiniz bu mu demek güzelbahçe'de ak parti % 6 ha el-insaf be cp ilçe binasının önündemi anket yapdınız :)))) görüşürüz 12 haziran gecesi 6 mı 26 mı

Yorumu oyla      15      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayır Aliağa'dan iktidar sözü verdi
Aliağa Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır Bakırçay ...
Kabak'tan zorunlu açıklama
AK Parti İzmir İl Eski Başkanı ve 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Ömür ...
Baykal: O diyaloglar doğru değil
Eski CHP Genel Başkanı Baykal, ’“Bazı yayın organlarında ifade edilen ...
 
AK Partili Topaloğlu gençlerle buluştu
AK Parti 1. Bölge Milletvekili aday adayı Dr. Sıddık Topaloğlu, AK Parti ...
CHP İzmir'de ön seçim çatlağı
İzmir’’de önseçim yapmak için 10 bin imza toplayan Parti İçi Demokrasi ...
Bilal Doğan sahaya indi
Ak Parti İzmir’den 2.Bölge Milletvekili Aday Adayı Bilal Doğan, "Önümüzdeki ...
 
Sağlar ve Çapan'nın dönüşüne ret
CHP’’de geri dönüş başvurusu yapan 41 kişiden Fikri Sağlar, Gürbüz Çapan, ...
Oğuz: CHP iktidarında serbest bölgeler kalkınacak
CHP İzmir Milletvekili Aday Adayı Burak Oğuz, Ege Serbest Bölgesi’’ne ...
CHP anketinde çarpıcı sonuç!
CHP’’nin her hafta periyodik şekilde Adil Gür’’e yaptırdığı araştırmanın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva