HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Nisan 2010 Cuma - 00:00

İzmir’’de arıtma rekoru

Çevre yatırımlarında Türkiye'ye örnek çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi'nin 7. arıtma tesisi Menemen'de Çevre Bakanı Eroğlu’’nun da katılımıyla hizmete açıldı. Kemalpaşa ve Aliağa'daki arıtma tesislerinde de son aşamaya gelindi.’

İzmir’’de arıtma rekoru


Çevre yatırımlarında Türkiye'ye örnek çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi'nin 7. arıtma tesisi Menemen'de Çevre Bakanı Eroğlu’’nun da katılımıyla hizmete açıldı. Kemalpaşa ve Aliağa'daki arıtma tesislerinde de son aşamaya gelindi.’  
 
İZMİR - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de 2002 yılında atık suların yüzde 36'sı arıtılırken, tamamlanan yatırımlarla bunun yüzde 73'e yükseldiğini, 2012'de yüzde 90 oranını hedeflediklerini söyledi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Menemen Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi açılış törenine katılan Bakan Eroğlu, yaptığı konuşmada, eskiden ülkeler için elektrik tüketimi gibi verilerin gelişmişlik göstergesi sayılırken, artık çevre verilerinin baz alındığını ve bu konuda büyük mesafe katettiklerini belirtti.

Hava kirliliği konusunda 116 ölçüm istasyonu kurduklarını, sonuçları internette yayınladıklarını, bu verilere göre son üç yıl kış aylarında standartların üzerine çıkılmadığının gözlendiğini dile getiren Eroğlu, 2012 yılına kadar şehirlerde yaşayan 59,5 milyon nüfusun katı atıklarının bertaraf edilmesi için katı atık eylem planı hazırladıklarını kaydetti.
 

 
Su kirliliğinin önlenmesi konusunda da dere havzalarına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Eroğlu, ''2002 yılında atık suların ancak yüzde 36'sı toplanıp arıtılırken, 2010'da yüzde 73'e yükseldi. 2012 sonuna kadar bu değeri yüzde 90'lara çekmek istiyoruz. Bunun için hedef olarak 31 Aralık 2012, saat 16.59 diye net bir saat da koyduk'' dedi.
 
Havzalar içinde Gediz'i çok önemsediklerini, birinci öncelik verdiklerini belirten Bakan Eroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin projede öncülük yaptığını, havza dahilinde arıtma tesisi yapamayacak güçteki belediyelere, bakanlık olarak üçte bir oranında hibe desteği verdiklerini dile getirdi.

AB üyelik sürecinde bir çok üye ülkenin, daha zor görmesi nedeniyle çevre faslını en sona bırakırken, Türkiye'nin bu faslı yolun başında aştığına işaret eden Eroğlu, 300'dan fazla mavi bayraklı plajın bulunduğunu, deniz suyunu ölçmek için 198 noktada istasyon kurduklarını bildirdi.
    

 
İZMİR'İN SU SORUNU
Bakan Eroğlu, İzmir'in su sorununun çözümünde önemli bir paya sahip olacak Gördes Barajı'nın tamamlandığını, isale hatları yatırımının yıldırım hızıyla ilerlediğini, bu konuyla ilgili olarak da birimlere, ''9 Eylül 2010 saat 16.59 da su akmaya başlayacak'' talimatını verdiğini ifade etti.
 
Eroğlu, Gördes'ten yılda 59 milyon metreküp suyun İzmir'e ayrılacağını, ayrıca kentin 2040'lı yıllara kadar olan su ihtiyacının karşılanması için yıllık 107 milyon metreküp su sağlayacak Çağlayan Barajı'nın yapılması için de talimat verdiğini belirtti.
 
İzmir'i DSİ yatırımlarında ''hamle yeri'' olarak ilan ettiklerini söyleyen Bakan Eroğlu, Beydağ Barajı sulama sisteminin ihalesi için 30 Nisanda tekliflerin alınacağını, bunun parasının hazır olduğunu, gelecek yıl tamamlanacağını vurguladı.
 
Yortanlı Barajı'nda da çevre ve tarihi eserleri koruyacak şekilde hazırlanan projenin koruma kurulunda onaylandıktan sonra devreye alınacağını dile getiren Eroğlu, Çaltıkoru Barajı'nı da 2010'da bitireceklerini, sulama ihalesini bu yıl yapacaklarını ifade etti.
 
Bakan Eroğlu, Gediz Nehri gibi Küçük Menderes için de bir eylem planı hazırlanması amacıyla talimat verdiğini bildirdi.
 
Konuşmasında İzmir BÜyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, İzmir Körfezi'nin temizlenmesi için körfeze bir sirkülasyon kanalı açılması projesine de değinen Bakan Eroğlu, ''Genel müdürümüze talimat vereceğim. Belediye ve üniversiteyle el atalım, bizim yapacağımız husus varsa yapalım. İzmir Körfezi'ni geçmişteki güzel günlerine kavuşturmak için ne lazımsa yapalım. İzmir'in gönüllüsü olarak ben de bu çalışmayı takip edeceğim'' diye konuştu.
 
Eroğlu, İzmir'deki tüm kamu kuruluşlarına ve belediyelere proje karşılığı bedelsiz fidan sağlanması talimatı verdiğini de sözlerine ekledi.
    

 
AĞAÇLANDIRMA BAŞARISI
İzmir Valisi Cahit Kıraç, ülkelerin gelişmişlik kriterinin artık çevreye verilen önemle ölçüldüğünü belirterek, İzmir'in bu konuda hızlı bir ilerleme sürecinde olduğuna dikkati çekti.
 
İzmir'in özel ağaçlandırma konusunda en fazla hizmet üreten kent olduğunu dile getiren Kıraç, Gediz Havzası'nın temizlenmesi konusunda da örnek çalışmalar yapıldığını ifade etti.
 
Vali Kıraç, ''Gediz'in temizlenmesi için bizim tek başımıza çalışmamız yetmiyor. Uşak, Manisa ve Kütahya illerinin de aynı duyarlılığı gösterip bir an önce bakanımızın direktifleri doğrultusunda hizmetleri tamamlaması gerekiyor. İnşallah 2012 yılında Gediz Havzası'nda yaşayan insanlar duru bir suda balık tutma, arazilerini temiz suyla sulama imkanına kavuşacaklardır'' dedi.
    
KÖRFEZE DESTEK TALEBİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu'nun Türkiye'de havzaların korunması konusunda Gediz Havzası'nın kurtarılması projesini pilot uygulama olarak değerlendirdiğini belirterek, bu nehrin kurtarılmasının Ege'de verimli tarım arazilerini içine aldığına işaret etti.


Nehirlerin kirlenmesinin denizleri de kirlettiğini ifade eden Kocaoğlu, İzmir Körgezi'nin Büyük Kanal Projesi'yle temizlenmeye başladığını söyledi.
 
Büyükşehir Belediyesine yeni bağlanan yerlerin bu konuda çok büyük eksikleri bulunduğunu, arıtma yapmadan kanalizasyon yapmama ilkesiyle kolları sıvadıklarını dile getiren Kocaoğlu, Urla, Seferihisar'da arıtmaları tamamladıklarını, Bayındır, Torbalı ve Yazıbaşı-Ayrancılar'daki tesisleri de tamamlayarak Küçük Menderes Nehri'nin arıtma ihtiyacının yüzde 97'sini çözdüklerini bildirdi.
 
Kemalpaşa arıtma tesisinin Nisan ya da Mayıs'ta, Aliağa'dakinin de Mayıs ya da Haziran ayında hizmete gireceğini kaydeden Kocaoğlu, ''Kemalpaşa ve Aliağa'yı hizmete aldığımızda İzmir metropol sınırları içinde arıtma gereksiniminin yüzde 95'i tamamlanmış oluyor'' dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ağaçlandırma ve çevre yatırımları hakkında bilgi veren Kocaoğlu, çevre konusunda önemli hedeflerinin ise İzmir Körfezi'nde denize girmek olduğunu ifade etti.
 
Bilimsel çalışmalara göre Körfeze bir sirkülasyon kanalı açılması halinde, körfezin 22 gün gibi bir sürede temizlenmesinin mümkün olabileceğini vurgulayan Kocaoğlu, şu bilgileri verdi: ''Körfez temizliği için 10 senedir çalışan Büyük Kanal Projesi'nde de artık zaman zaman eksiklikler çıkmaya, sistemde belli problemler oluşmaya, daha körfez temizlenmeden başladı. Bunları biz kendi içinde hallediyoruz. Şu anda son çıkan aksaklıklarla ilgili bu yaz Büyük Kanal Projesi'nde çok büyük müdahalelerle sorunları gidereceğiz. Projeleri bitirdik, ihale aşamasındayız. Körfezin temizlenmesi ve denize girilebilmesinin bir kuralı var. Körfeze akıntı Yeni Kale Burnu'ndan giriyor, kuzeyden çıkıyor. Ancak burayı Gediz doldurduğu ve derinlik 10 santimetreye kadar düştüğü için akıntı orada kalıyor. Bilimsel çalışmalar öngörürse, denizin kuzeyinden bir sirkülasyon kanalı açılması gerekiyor. Kanalın açılmasıyla iç körfezdeki suyun 22 günde değişeceği, sıfırlanacağı bildiriliyor. Çevre Bakanımız da bizim önümüzü açar, destek verirse el birliğiyle bunu yapabilirsek İzmir diğer dünya metropollerindeki gibi evden çıkıp denizde girilebilecek bin kent olacak. İlk hedefimiz Körfez'de denize girebilmektir.''
    
GEDİZ'DE KİRLİLİĞİN ÖNLENMESİ
Gediz Havzası'nda yer alan ve 9 milyon 490 bin liraya mal edilen arıtma tesisinin Menemen ilçesiyle Asarlık, Koyundere, Ulukent, Seyrek ve Günerli beldelerindeki 100 bin kişilik nüfusun atık sularını toplayacağı, aynı proje kapsamında 6 milyon 900 bin liralık yatırımla köyler için 19 kilometre uzunluğunda kanal hattı da döşendiği belirtildi.
Ay sonunda Kemalpaşa Atık Su Arıtma Tesisi'nin de açılmasıyla Gediz Nehri'ne bir günde verilen yaklaşık 10 tonluk evsel atık arıtılmış olacağı da kaydedildi.
    
Törene AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ile diğer metropol ilçe belediye başkanları, CHP İl Başkanı Ekrem Bulgun ve AK Parti İl Başkanı Ömür Kabak da katıldı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama’’nın 2009 geliri 20 milyon lira
Belediye Başkanı Gönenç, 2009 yılında su, emlak, ilan reklam ve kira gelirleriyle ...
Maliye’’den İzmir’’e büyük şok!
Maliye Bakanlığı’’na bağlı Hazine Müsteşarlığı borcunu düzenli olarak ...
Arkeoparkta kazı mesaisi yeniden başlıyor’…
Altınpark kazıları yeniden başlıyor. Kazıların tamamlanmasının ardından ...
 
Karşıyaka Meclisi komisyon üyelerini belirledi
Karşıyaka Belediye Meclisi, Nisan ayı olağan toplantısında yeni ihtisas ...
Karşıyaka-Çiğli sınırı İl Genel Meclisi’’ni gerdi!
Karşıyaka ve Çiğli ilçeleri arasında yıllardır süren sınır sorunu ...
Buca’’da sular duruldu
Yaşanan tartışmalarla gündemden düşmeyen Buca Meclisi’’nin Nisan ayının ...
 
Başkan Solak’’tan merhum Bulut’’a ziyaret
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, vefat eden eski Çiğli Belediye Başkanı ...
Kabak’’ın ’‘foseptik fotoğrafları’’ arka avludanmış!
AK Parti İl Başkanı tarafından ortaya atılan Tahtalı’’ya ’‘foseptik karıştı’’ ...
İzmir ulaşımına Açık Öğretim ayarı
3-4 Nisan 2010 tarihlerinde yapılacak Açık Öğretim Fakültesi Ara Sınavları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva