HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Eylül 2009 Çarşamba - 00:00

İzmir 'bayramını' kutluyor!

Kurtuluş’’un 87. yıldönümü Kordon’’da yapılan törenle kutlandı. Protokolün tam kadro hazır bulunduğu törende 21 pare top atışı yapıldı. ’

İzmir 'bayramını' kutluyor!




İZMİR - İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıl dönümü kutlanıyor.
    
Kutlamalar, Kordon'da 21 pare top atışı yapılmasıyla başladı. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende Vali Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, siyasi parti ve ilgili kurumların temsilcileri Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Bir kentin kurtuluşu, bir ulusun zaferi...tıklayınız...
    
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı.
    
Kocaoğlu, deftere şunları yazdı: ''İzmir'in Kurtuluşu'nun 87. yılında bu olağanüstü kentin büyükşehir belediye başkanı olarak huzurunuzda bulunmaktan onur duyuyorum. İlkeleriniz ve sizin yaktığınız Cumhuriyet meşalesinin ışıkları, yolumuzu aydınlatıyor. İzmir'in ve İzmirlilerin size ve çağdaş Türkiye değerlerine olan bağlılığının hiç kesilmeden sürdüğünü bilerek rahat uyuyunuz. Düşünceleriniz rehberimiz, devrimleriniz yaşama biçimimiz, bilim, kültür ve sanat ise bütün bunları gerçekleştirme yöntemimizdir. Emanetinizi korumak, geliştirmek ve gelecek kuşaklara devretmek için gece gündüz çalışıyoruz. İzmir her zaman sizinledir; yolunuzdan yürümektedir ve yürüyecektir. Size, silah ve düşünce arkadaşlarınıza sonsuz minnet duyguları besleyen İzmirliler adına sevgi ve saygılarımı sunarım Atam.''

CUMHURİYET MEYDANI TÖRENLERİ

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıl dönümü nedeniyle Konak ve Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.
 
Konak Meydanı'nda düzenlenen törende, kente temsili olarak giren süvari birlikleri Hükümet Konağı'na İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağını çekti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu süvari komutanına, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu 9 Eylül ekibine, İzmir Valisi Cahit Kıraç ise izci temsilcisine plaket takdim etti.

Milli Eğitim Bakanlığı izcileri tarafından Malazgirt ve Kocatepe şehitliklerinden getirilen toprak, İzmir Valisi Cahit Kıraç'a sunuldu. Topraklar daha sonra İlk Kurşun Anıtı'na döküldü.
 
Buradaki etkinliklerin ardından Cumhuriyet Meydanı'na geçildi. İzmir Valisi Kıraç, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, törene katılanların kurtuluş gününü kutladı.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, burada yaptığı konuşmada, İzmir'in kurtuluşunun 87. yılını coşkuyla, sevinçle, umutla kutladıklarını belirterek, 9 Eylüllerin sıradan günler olmadığını kaydetti. Bu tarihin, ülkenin yazgısının değiştiğini müjdeleyen bir gün olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, şöyle konuştu: ''Unutmayalım ve unutturmayalım ki; o kötü günler bir daha yaşanmasın. Unutmayalım ki; çağdaş, demokratik, laik kimliğimiz yozlaşmasın. 9 Eylüller, sadece bugünümüz için değil, yarınlarımız için, çocuklarımız için, bize emanet edilmiş onurlu bir mirastır. Unutmak, hala Sevr'i özleyenleri cesaretlendirmek olacaktır.

9 Eylüllerin ikinci bir anlamı daha vardır. Onun adı kısaca 9 Eylüllerin verdiği güç ve cesarettir. Birlik olmaktır, kardeşçe yaşamaktır, dayanışmadır. Farklılıklarımızı ayrımcılığa değil, zenginliğe dönüştürmektir. İzmir, gerekli olduğunda her zaman çağdaş, demokratik ve laik cumhuriyet değerlerine bağlılığını kanıtlayan, gösteren yaşayan bir kenttir. 9 Eylüller aynı zamanda sosyal, kültürel, ekonomik, sanatsal her açıdan, İzmir'e karşı ödevlerimiz olduğunu anımsama günleridir.
 
Dünya değişiyor, yeni açılımlara yöneliyor. Doğrudur. Ülkemizde bu değişimden payını alıyor, almalıdır. Ama bunun temel ilkelerini, biz belirleriz. O da değerlerimize sahip çıkmak, tezgahlara ülkemizi kurban etmemektir. Biz, büyük işler başarmış bir ülkenin, büyük işler başarmış ve başarmaya hazır kentiyiz. Biz İzmir'iz. Yaşasın İzmir, Yaşasın çağdaş, demokratik, laik Türkiye.'' 
    
BAZI ŞEHİT AİLELERİ AĞLADI

Törende şiirlerin okunmasının ardından resmi geçit töreni yapıldı ve Atatürk'ün İzmir'e girişi canlandırıldı. Askerlerin ve Şehit Ailelerinin geçişi sırasında tribündeki vatandaşlar, ''En büyük asker bizim asker'', ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' sloganları attı. Bazı şehit ailelerinin, sloganlar üzerine ağladıkları gözlendi.
 
Resmi geçit törenine denizden gemiler ve yelkenliler eşlik etti. Tören, Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi ''Türk Yıldızları''nın gösterisiyle sona erdi.

 
ŞEHİTLERE SAYGI’…
 
İzmir’’in düşman işgalinden kurtuluşunun 87’’nci yıldönümü Halkapınar’’daki Dokuz Eylül Anıtı (Halkapınar Şehitliği) önünde gerçekleştirilen törenlerle kutlandı.
 
Törene Garnizon Komutanlığı’’nı temsilen İzmir Personel Okul Komutanı Albay Alparslan Büyükuysal Konak Kaymakamı Ali Muhsin Nakiboğlu, Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan ile Konak Kaymakamlığı’’na bağlı birimlerin müdürleri katıldı.
 
Askeri tören kıtasının 21 pare saygı atışı ve İstiklal Marşı’’nın ardından günün anlamıyla ilgili konuşmalar yapıldı. İzmir’’in Yunanlılardan kurtuluşu sırasında, 9 Eylül 1922’’de şehit düşen dört asker Halkapınar Şehitliği’’nde yatıyor.
 

 
CHP BALÇOVA’’DA KURULUŞU KUTLADI
 
Cumhuriyet Halk Partisi Balçova İlçe Başkanlığı, CHP’’nin kuruluşunun 89. yıl kutlamaları nedeniyle Atatürk Anıtı’’na Çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.
 
Balçova Cumhuriyet Meydanı’’nda yapılan törene İlçe Başkanı Nurkut Çetiner, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, belediye meclis üyeleri ve partililer katıldı.

BORNOVA'DA 9 EYLÜL COŞKUSU
 
Bornova’’da 9 Eylül coşkulu törenlerle kutlandı

Bornova’’da 9 Eylül  İzmir’’in kurtuluşu törenleri, 87 yıl önce Türk ordusunun İzmir’’e ilk girdiği yer olan Belkahve’’de düzenlendi. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Bornova Kaymakamı  Hakkı Uzun ve 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Süleyman Baysal’’ın Atatürk Anıtı’’na çelenk koyarak başlattıkları törenlere coşkulu katılım oldu.  

Atatürk Anıtı’’na çelenk konulmasıyla başlayan törenlerde türk halk müzikleri seslendirildi, halk oyunları gösterisi yapıldı, yerli milisler tüfek atışı yaptı.

 
KARŞIYAKALI ZÜBEYDE ANA'YA KOŞTU

Karşıyaka ilçesindeki 9 Eylül İzmir'in kurtuluş töreni, Zübeyde Hanım'ın kabri başında yapıldı.
Tören, Zübeyde Hanım'ın kabrine çelenk konulmasıyla başladı.

Belediye Başkanı Cevat Durak, burada yaptığı konuşmada, 9 Eylül'ün, ulusun özgür insan, onurlu halk olma tarihinin başlangıcı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlayan ulusal mücadele savaşı, 9 Eylül 1922'de İzmir'de sona ermiştir. Emperyalizm, Mustafa Kemal'in önderliğinde Anadolu topraklarından sürülmüş, denize dökülmüştür. Bir büyük zaferin adıdır 9 Eylül. 'Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz'dir ileri' diyerek Türk ordusunu İzmir'e yönlendiren Mustafa Kemal'in bu tarihi emri, karanlık bir döneme nokta koyarken, ezilen bağımsızlık ateşi ile yanan uluslara da örnek olmuştur'' dedi. 
 
GAZETECİLER İZMİR'DE BULUŞTU
 
Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelen gazeteciler cemiyeti başkanları da katılıyor.
 
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, 32 gazeteciler cemiyeti başkanının ilk kez kurtuluş şenliklerine katıldığını söyledi.
 
İzmir'in kurtuluşuyla Anadolu'nun da bağımsızlığa kavuştuğunu belirten Sertel, konuk gazeteciler cemiyeti başkanlarının 2 gün İzmir'de misafir edileceğini bildirdi.
 
Sertel, 9 Eylülün Türk tarihi açısından ayrı önemi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
''İzmir'in kurtuluş şenliklerine, Anadolu'nun dört bir yerinden gelen cemiyet başkanları ilk kez katılıyor. Konuk başkanlarımıza ilk kurşunu atan gazeteci Hasan Tahsin'in heykelini armağan edeceğiz. Bağımsızlığın simgesi Hasan Tahsin heykelleri, cemiyet başkanlarımızın makamında yerini alacak. Ayrıca 10 Eylül akşamı Atatürk Kültür Merkezi'nde konuk başkanlarımız ve cemiyet üyelerimizin onuruna 'Atatürk ile Türküleşen Kurtuluşumuz' adlı eser sunulacak. Cemiyet başkanlarımız ve eşlerine 9 Eylül kurtuluş şenliklerine katıldıkları için teşekkür ediyoruz.''

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Makedonya’’ya İzmir çıkartması’…
Ülkenin Dalveço kentinde her yıl geleneksel olarak kutlanan kurtuluş şenliklerine ...
Elektronik bilet zamanı!
Büyükşehir Belediyesi 12 Eylül’’den itibaren ’“şoför kartı’” uygulamasına ...
Kemalpaşa’’da ’“Kemal’’li’” kutlama
İlçenin kurtuluşunun 87. yılı Kemal Kılıçdaroğlu’’nun da katıldığı törenle kutlandı.’
 
Kocaoğlu: Biz suyun peşindeyiz
Başkan Kocaoğlu, bakanlığın proje skandalının Çamlı Barajı’’ndaki kararlılıklarını ...
Bayraklı’’da bina kavgası!
Bayraklı Belediyesinin yeni hizmet binası daha projelendirilmeden AK Parti ...
Bayraklarla 9 Eylül coşkusu’…
Karşıyaka Belediyesi, İzmir'in kurtuluş yıldönümü nedeniyle ilçeyi ...
 
Buca’’da okullar pırıl pırıl oluyor
Başkan Tatı, onarımı ve bakımı süren 10 okulun 24 Eylül’’deki eğitim yılına ...
Yeni ’“Komutan’”dan Kocaoğlu’’na ziyaret
Göreve yeni başlayan Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, ...
Karşıyaka’’da trilyonluk ihale
Karşıyaka Belediyesi Mavişehir’’în bitişiğindeki denize karşı trilyonluk ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva