HABERLER>GÜNCEL
16 Haziran 2023 Cuma - 13:04

‘İtiraz etmediler’ çıkışına ŞPO’dan yanıt: Algı var!

Askıdan inen İnciraltı Planlarına itiraz etmemeleri ile ilgili yapılan açıklamaları değerlendiren Şehir Plancıları Odası Şube Yöneticisi Zafer Mutluer “TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nda biz konuyu daha detaylıca, etraflıca değerlendiriyoruz. Askıdan indi, ancak askıdan inmesi bizim için bir şey ifade etmiyor doğrudan askıda itiraz edilmedi, müdahale edilmedi diye bir itiraz olmayacak algısı, odalardan itiraz gelmeyince sanki her şey bitmiş gibi algılandı.” dedi. Mutluer, İzmirlilere İnciraltı’na sahip çağrısında da bulundu.

‘İtiraz etmediler’ çıkışına ŞPO’dan yanıt: Algı var!

EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentte uzun süredir tartışmalara neden olan İnciraltı Turizm Merkezi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nı geçtiğimiz ay askıya çıkarmıştı.  

Askıya çıkan planlarla birlikte toplam 513.28 hektar büyüklüğündeki sahip planlama alanının 214 hektar (yüzde 41,73) büyüklüğündeki kısmı ticaret turizm konut alanı, 31 hektar büyüklüğünde kısmı (yüzde 6,12) ticaret turizm alanı, 15 hektar yüzde 3) büyüklüğündeki kısmı günübirlik tesis alanı, 21 hektar büyüklüğündeki (yüzde 4,20) kısmı ticaret alanı, 82 hektar büyüklüğündeki (yüzde 15) kısmı yeşil alan (park, rekraaktif alan ve pasif yeşil) alan, 120 hektar büyüklüğündeki kısmı (yüzde 23) yol, geriye kalan alanlar ise kamusal alanlar (eğitim, cami, tesis, yurt, sağlık, açık spor tesisi) ilan edildi. 

TİCARETE, TURİZME 3, KONUTA 2 KAT
Ticaret, turizm ve konut alanları için 0,60 emsal oranı ve 3 kat, turizm alanı için 0,80 emsal oranı ve 3 kat, konut alanı için 0,60 emsal oranı ve 2 kat, günübirlik tesis alanı için 0,20 emsal oranı ve 4,50 metre yükseklik izni verildi.

BELEDİYELERDEN İTİRAZ
Askıdan inen imar planlarına İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Balçova ve Narlıdere belediyelerinden itiraz gelirken TMMOB’a bağlı odalardan itiraz gelmemesi dikkat çekmişti. İtirazlarla ilgili son kararı Bakanlık verecek.



‘İTİRAZ GELMEYİNCE BİTTİ ALGISI YANLIŞ’
Son Söz TV’nin konuğu olan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yönetici Zafer Mutluer, askıya çıkan imar planlarına değinerek, “Biliyorsunuz İnciraltı’ndaki alanda birçok meslek disiplinin ele aldığı, değerlendirdiği ve gözün üzerinde olduğu bir alan. Dolayısıyla biz İnciraltı planlarını TMMOB İl Koordinasyon Kurulu çatısı altında değerlendirmeye devam ediyoruz. Sonuçta orada sadece şehir plancılarını ilgilendiren bir husus yok, farklı bir disiplinlerde ziraat mühendisleri, peyzaj mimarları, mimarlar; zemin açısından bir takım değerlendirmeye ihtiyaç var, jeoloji mühendisleri ve saymayı atladığım birçok mesleğin bir araya gelip tartışması gereken bir konu. Dolayısıyla TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nda biz konuyu daha detaylıca, etraflıca değerlendiriyoruz.  Askından indi, ancak askından inmesi bizim için bir şey ifade etmiyor doğrudan askıda itiraz edilmedi, müdahale edilmedi diye bir itiraz olmayacak algısı yanlış. İtiraz edenler de Narlıdere Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi. Bugün okuduğumuza göre de Balçova Belediyesi itiraz değil öneri getirmiş. Orada toprak sahipleri, toprakları toplayan geniş sermaye gruplarındanmış, odalardan itiraz gelmeyince sanki her şey bitmiş gibi algılandı" dedi. 

‘BAKANLIK İTİRAZLARI DİKKATE ALMIYOR’
Bakanlığın yapılan itirazları dikkate almadığını belirten  Mutluer, “Aslında planlamaya ilişkin bir şey açmış olayım, yurttaşların ya da meslek odalarının planlamaya katılmalarının birkaç yolu bir var; idare tercih ederse bu tarafların görüşlerini alabilir.  Toplantılar yapar, vatandaşları dahil eder… Ufak müdahalelerle düzeltebileceğini düşünebiliyorsa… Bir katılım süreci tarif eder. Bunu yapmıyorsa, askıya çıktığında bu zaten kamuoyuna sunulmuş bir plandır.  Eğer değiştirilebileceğini, ufak müdahalelerle düzeltilebileceğini düşünüyorsa, vatandaşlar meslek odaları itiraz ederler. Askının amacı bu. Bakanlık bizleri çok ciddiye almıyor. Biz dolayısıyla itiraz süreciyle katılımı bakanlık kanadında çok yürütmüyoruz. Karşılık bulmuyor, bunları denedik, cevap dahi verilmiyor. Öte yandan itirazlarla, ufak müdahalelerle düzletilip düzeltilemeyeceği meselesi de kritik bu açıdan. İnciraltı’na TMMOB’un bakışı belli uzun süredir. Dolayısıyla burada bir itiraz süreci yürütmeye gerek duymadık. Öte yandan plana tekrar tekrar bakılması gerekiyor. Alelacele bir plan 14 Mayıs seçimler öncesinde. Seçime yatırım olduğuna ilişkin yaygın görüş var kamuoyunda da. Dolayısıyla acele yapılmış bir planının içerisinde kendi içerisinde de bir sürü çelişki var. Bu bir tarafa işin özü aslında. Çok özenilirken dahi hazırlanmış bir plan değil. Bu sadece İnciraltı’nın teknik detaylarının değil, özünün tartışılması daha önemli, orası bir tarım alanıdır. Doğal SİT alanı mevcut içerisinde, Kuş Cenneti var, burada bir durak noktası, Çakal Lagünü korunması gerekeni titizlikle elen alınması gereken bir alan. Bu alanı koruyan bir tampon bölge oradaki tarım alanları. Zaten önceki Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı üst ölçekli planlarda da bu alan yapılaşmaya öngörülmeyen bir alan. 2030 nüfus öngörüsünde bu alanlar dikkate alınmıyor, yer almıyor ama şimdi bu alanının yapılaşmaya açıldığını üstü ölçekli planları dikkate almadığını, kentin gelişimin yönünü etkileyecek nitelikte bir plan olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

‘TMMOB’UN BAKIŞI NET’
Planların yargıya taşınıp taşınmaya ilgili soruyu da yanıtlayan Mutluer şunları söyledi:

Bu konuyu TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nda görüşüyoruz. Orada bir çalışma grubumuz var. Bu konuyla ilgili basın açıklamasını da önümüzdeki süreçte detaylı olarak ele alarak yapacağız. Ancak şunu söyleyebilirim TMMOB’un bakışı net, yanlış olan bir şeyi de müdahale edecektir. Dava açmakla ilgili alınmış bir karar yok, dava açacak demeyeyim ben TMMOB İl Koordinasyon grubu adına. Süreç içerisinde çalışma grubunun çalışmaları doğrultusunda kamuoyuna ilişkin bilgilendirme yapacağız. Şunu söyleyebilirim itiraz edilmedi diye dava açılmaması gibi bir durum söz konusu değil. Bu yüzlerce kez, bizlerin, farklı odaların yürüttüğü bir süreç. O itiraz sürecinin anlamıyla ilintili. Kurumda ya da planlama işinin niteliği değiştirilebilecek ufak tefek şeyler varsa itiraz edersiniz. Kurum dikkate alabilir, almaz, sistematik olarak itiraz etmezsiniz dolayısıyla bu plana itiraz etmedik.



İNGİDER’E ZİYARET YANITI: GÖRÜŞÜMÜZ AÇIK VE NET
Akbel’in İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Karabulut’un itiraz etmedikleri için Oda’lara yapmayı planladığı teşekkür ziyaretini hatırlatması üzerine Mutluer, “Bilimsel açıdan İncirlatı’na ne yapılmaması gerektiği ortada defalarca farklı odalar da görüşlerini iletti. Hatta o alana ilişkin açılmış davalarda var plan yönünden değil. Dolayısıyla oradaki durum değişmedi, uzlaşma dediğiniz şey, meslek disiplinleri açısından anlaşılır bir şey değil.  Biz bilimsel doğrunun yanında dururuz, çıkar veya menfaat grubu değiliz. Dolayısıyla buradaki durum değişmedi, görüşümüz açık ve net” dedi.



‘KAMUYA TERK LÜTUF DEĞİL’
Planlarda belirlenen 590 bin metrekarelik alanı da değerlendiren Mutluer, “Biz orada şu tartışmaya girmiyoruz, oradaki yapılaşma şu kadar olmasın da bu kadar olsun; orada işte kamuya terk o kadar olmasın da bu kadar olsun, zaten planlanan bir alanda, tarla vasfındaki, imar parseli olmayan bir alan, imar parseline dönüştürüldüğünde ve bir kısmını kamuya hizmet etmek için kamu el koyar, bu bir lütuf değil. O arazi parçasına yapılan imar planıyla değer artışı getiriliyor, bir rant ortaya çıkarılıyor. Bunun bir kısmını kamuya hizmet için mevzuat gereği kamu el koyuyor ki kamunun elinde mülkiyet olmazsa, kamu hizmet götüremez. Yol yapamaz, hastane yapamaz, sağlık tesisi yapamaz, park yapamaz. Bu bir lütuf değil her yerde olan, yeni planlanan alanlarda var olan bir şey. Biz orada o alanın yapılaşmaması gerektiğini düşünüyoruz. Yalnız biz değiliz bu alana ilişkin geçmişte alınmış mahkeme kararları var. Dolayısıyla bu kararlarda herhangi bir şey değişmedi, o yüzden bizim için yeni bir tartışma konusu söz konusu değil. Ne kadar yapılaşacağından ziyade yapılaşmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.



KÖRFEZ GEÇİŞİ: BEN HUKUKU TANIMIYORUM
Planlarda Körfez Geçiş Projesi’ne yer verilmesini de yorumlayan Mutluer şunları söyledi:

“İzmir çok şey kaybeder, İzmir doğal alanlarını kaybeder, İzmir’in kent içi trafiği alt üst olur, bu ulaşım bağlantısının plana eklenmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ben hukuku tanımıyorum demesi. Çünkü bu alana ilişkin alınmış bir mahkeme kararı ve ancak biz yine bu konunun önümüzde olduğunu görüyoruz. İnciraltı’na ilişkin tartışmalar Türkiye Cumhuriyeti tarafından bağlandı, idari yargısı tarafından, bu alana ilişkin alınmış mahkeme kararı ve kapandı. Şimdi o mahkeme kararları tartışma konusu ediliyor, hukuku yargı kararlarını tartışmaya devam edeceğiz. Biz bu kararları, hukuku yargı kararlarını tartışmaya devam edeceğiz.”

‘BAKANLIKTAN BİLGİ SIZIYOR’
Plana dair belediyelerden yapılan itirazların içeriklerini bilmediklerini dile getiren Mutluer, “Açıkçası bilmiyoruz. Odalar itiraz etmemiş, bu bilinemez ya da hangi kurum neye itiraz etmiş, bu bilinemez. Kurum içi yazışmalar dışarı nasıl sızıyor bunu anlamış değilim. Bir toprak sahibi, mülk sahibinin gidip bakanlıktan kimin itiraz edip etmediği açıkçası tuhaf. Bizim öyle bir iletişimimiz, bilgimiz yok” dedi.



ÖNCE YARGI SONRA PARSELASYON
Sürece dair de bilgi veren Mutluer, “İmar planı yapıldı, beklenen yine idari yargının süzgecinden geçmesi. Tabii ki orada bir inşaatın başlamasından önce, önce bir parselasyon planının da yapılması gerekiyor yasal süreç içerisinde tabii ki plan iptal olursa bunun hiçbir anlamı yok. Ancak o sürece kadar idari yargı sürecinin tamamlanması gerekir, yoksa böyle bir şeyin hayata geçirilmesini doğru bulmuyoruz” diye konuştu.



İZMİRLİLERE İNCİRALTI ÇAĞRISI
İzmirlilere de çağrıda bulunan Mutluer, “Burada aslında İzmirlilerin kentine sahip çıkması gerekiyor. Bugün artık daha yaşanmaz bir kent istemiyorsak müdahale etmemiz ses çıkarmamız gerekiyor. Bu açıdan Çeşme Projesi nasıl İzmir için önemliyse ve İzmir kamuoyu ayağa kalktıysa İnciraltı da İzmir’in bir değeri, bu değeri korumak için sahip çıkmak zorunda. Hukuki bir mücadelenin yanından toplumsal mücadele söz konusu, mahkeme kararına rağmen yürütülen şeyler var. Dolayısıyla İzmirliler odalar var, sahip çıkan birileri var değil, buna güvenmesinler. Dolayısıyla bütün İzmirlileri ben İnciraltı’na sahip çıkmaya davet ediyorum” açıklamasını yaptı. 

 
Gediz'de devrilen TIR'ın sürücüsü yaralandı
 
Uzmanından YKS'ye girecek öğrencilere tavsiyeler
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Huseyin 16 Haziran 2023 Cuma 20:12

Böyle yatırım turuzim gelişim düşmanı görülmedi bunlar mahkemelerde itiraz eden üniversite solcusu bunların izmirde söz söyleme hakkı yok hala konuşuyor boş beleş artık ızmir 5 milyon sen o koltukta aidatla oturuyorsun bisey yapmak istiyorum dersen sen birsey yapma öyle Bi beklentisi yok izmirlinin yalnızca köstek olmasınlar İzmirliler bıktı bunlardan ne yapacaklarını izmirli bilir tapu sahipleri bilir

Yorumu oyla      5      3  
batma tüp geçiş 16 Haziran 2023 Cuma 17:52

kocaman bir fiyaskodur.Çevreyi trafiği dumura uğratacak bir projedir.Pahalı gereksiz bir projedir.Arkasında İzmir halkı vardır o ehil oda mensubu arkadaşın

Yorumu oyla      2      6  
karşıyakalı rumuzlu yorumcu; 16 Haziran 2023 Cuma 17:48

itiraz hakkı fikir beyan hakkı bırakın odaları,her TC vatandaşının hakkıdır.Ve bu oda temsilcisinin mesleği budur.Odaları kapatmayı istemek cahilliğin daniskasıdır.Eğer birazcık demokrasi istiyorsanız hem fikir beyan edenlere hem de sivil toplum kuruluşlarının varlığına tahammül edeceksiniz.

Yorumu oyla      3      7  
Lombak 16 Haziran 2023 Cuma 17:34

İstemezyük borazanı ötmeye başlamış.

Yorumu oyla      7      6  
tuna 16 Haziran 2023 Cuma 16:22

şehir plancıları olarak izmriden elini cekin ya da o ellerinizi cekeriz

Yorumu oyla      6      5  
İnciraltı Sevdalısı 16 Haziran 2023 Cuma 16:04

Tarım vasfı ortadan kalkmış bir yer. Ayrıca, İzmir'i her anlamda kalkındırabilecek, turizm açısından ülkeye döviz girişini hızlandırabilecek, bu nedenle İzmir'in belki de sağlık merkezi olabilecek bir bölge. İtiraz edilmesinin gerçekçi bir nedenini göremiyorum? Oradaki toprak sahipleri yarım asırdır bekleyen gerçek İzmir'li aileler!

Yorumu oyla      7      5  
ülker 16 Haziran 2023 Cuma 16:03

İzmir sizlerin elinde olduğu için geri kaldı.itirazdan başka bir şey yapmıyorsunuz.Tabi ki işinize gelene değil

Yorumu oyla      6      5  
Cumhuriyetli 16 Haziran 2023 Cuma 15:15

Batırma tüp tünele nasıl karşı çıkıyor anlamış değilim.Kim itiraz ettiriyor sizi arkadandaki adamı söyle.

Yorumu oyla      6      6  
Karşıyakalı 16 Haziran 2023 Cuma 15:11

Kardeşim sen kimsin ya hayırdır ! anlamıyorum odalar kapatılsın. Zenginin arazisine karşı tek itirazını görmedim.

Yorumu oyla      5      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobilin önünü kesti: Eşi ile kayınpederini öldürdü!
Gaziantep'te Mertcan Köse, (25) boşanma aşamasındaki eşi Bilge Köse (25) ...
Bakanlık açıkladı: Mühimmat ele geçirildi
Irak'ın kuzeyinde devam eden Pençe-Kilit Operasyonu ile Hakurk bölgelerinde ...
FETÖ'nün sözde Orta Asya sorumlusuna 21 yıl hapis
 FETÖ'nün sözde Orta Asya sorumlusu Orhan İnandı, 'Terör örgütü yöneticiliği ...
 
Van'da 4.1 büyüklüğünde deprem
AFAD verilerine göre, Van'ın Tuşba ilçesinde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
AFAD'dan kurban bağışı kampanyası
AFAD, Kurban Bayramı vesilesiyle depremzedelere ulaştırılmak üzere kurban ...
Vali açıkladı... İki kişi böcek ilaçlamasından öldü!
Ankara'nın Keçiören ilçesinde böcek ilacından zehirlendiği belirtilen ...
 
68 yıldır sönmeyen ocak!
İzmir'de 1955 yılında açılan Tarihi Esnaf Lokantası kurulduğu günden bu ...
'Sahte istihdam' operasyonu: 39 gözaltı
İstanbul'da "sahte istihdam" yöntemiyle kamuyu dolandırdığı belirlenen ...
Tarımsal destek ödemeleri bugün yapılacak
Tarım ve Orman Bakanlığı, 75 milyon 826 bin liralık tarımsal destekleme ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva